Какво ще стане, ако купите само 2 бутилки повече BG вино?

За 1 година това ще компенсира спада на износа на страната ни
64
Какво ще стане, ако купите само 2 бутилки повече BG вино?
Снимка: Pixabey

2 бутилки повече вино на домакинство компенсират спада на износа ни. Това каза в ефира на БНР Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, по чиято инициатива започна кампанията "Твоят избор има значение".

"Ако всяко второ домакинство закупи две бутилки в годината повече българско вино, ще се компенсира спадът в износа. Което е много лесно за изпълнение, всеки в рамките на една година може да купи две бутилки повече", поясни той.

"Как с нашия избор, който има значение, можем да компенсираме загубите на нашите износители в определени сектори, стоки и услуги? Това, което ние показваме съвсем практично с инициативата, е как едно от десет домакинства, ако закупи мебели на стойност 200 лв., може да компенсира спада в този сектор за 2020 г. и така с още седем различни примера. Говорим за спада в износа за 2020 г.", казва той и допълва, че освен с мебелите, са изчислени и варианти с шоколад, с велосипедите, с текстил и други стоки.

"Всичките примери, които сме дали са с неокончателни данни, защото статистиката излиза с известно закъснение, но с приблизително доста голяма точност. Видели сме определения процент спад на износа и го пречупваме през домакинството. В България по данни на НСИ има около 3 млн. домакинства, реално през сумата, която е спадът за сектора, изчисляваме колко домакинства, колко пари са, и ако направят съответния избор, ще се компенсира този спад за годината", обясни той.

"Със закупуването на всяка една българска стока се завърта съответната верига, в която са – заплати, осигуровки, данъци. Оттам са всички разходи, които съпътстват социалната сфера. Цялата икономика работи добре, когато нашите производители работят добре", допълни Таков.
   


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
. преди 1 месец
На елементарни призиви не кълвем, не сме чак такива ливади. Научете се да плащате заплати, да има качество и тогава може и да си вземем. Последният път от две чаши на Братя Минкови ме болеше главата все едно съм изпил кило ракия.
63
0
 
1
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 1 месец
Друзя , сметката е проста , от 8-10лв за бутилка вино вадим ДДС 20% , акцизи , надценка , транспортни разходи и се оказва че заводската цена е 3-4лв - какво качество очаквате за тея пари.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно много просто правило - нищо българско не се купува :) С много малки изключения, но по-добре човек да си купи испанско, италианско, чилийско вино.
61
0
 
1
 
! Отговори
СТИГА преди 1 месец
СТЕ НАСЪРЧАВАЛИ ХОРАТА ДА ПИЯТ
60
2
 
2
 
! Отговори
Хффг преди 1 месец
Заводско българско вино или ракия да се купува е лудост. Цена/качество е отвсякъде набутвация. Има хубави наши напитки, но са на цени на западна европа. Ракия има Morand за 40chf и френски/италиянски вина за по 10/15 евра които винаги са качествени и вкуса не варира между партидите. Толкоз.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а какво би станало, ако всеки работодател- кож од ер повиши заплатите на работниците си, А ?
ами всеки от тях ще може да си купува и повече вино, и повече други стоки и така икономиката ще се съживи,. ДА...АМА НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 50
но най-лошото е, че има вино по 15-20 лева, което също е правено не от грозде, а само от химикали - за жалост няма никакъв контрол, а да не говоря за наличието на хербициди
за това ни секнаха пазарите и в Русия и на запад
57
6
 
4
 
! Отговори
след 1944 г. преди 1 месец
СССР окупира България и накара червените орди да национализират винарските изби, също и лозовите насаждения. След 1989 г. КГБ заповяда на комунистическата мафия да приватизира и същите тези ограбени от българския народ винарни станаха собственост на червените експроприатори, сега капиталисти. Червените главатари поставиха ДС мутри за бизнесмени и си разделиха областите в България на семейни начала. Качеството на българските вина се срина и на същата цена вносни вина от Европа са много по-добри.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво ще стане ако ги купя-не знам, но какво ще стане ако ги изпия - е..., това вече знам
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 50

И викаш никой няма да се полакоми да ти продаде вино от 5 лева за 15лв в бутилка с по-лъскав етикет“?
54
1
 
5
 
! Отговори
любознателен преди 1 месец
А защо просто не подържате стабилно еднакво качество на марките вина? Много пазари бяха спечелени от марки българските вина, но ги загубихте заради различно качество на партидите. Консумацията на вино в чужбина се увеличава, но хората искат да знаят че купуват същото качество от същата марка. Ако тези ви номера минават на вътрешния пазар, в чужбина не нинават.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали е демокрация и се борихме против комунистическите порядки. И сега какво? Ще субсидираме собствен феодализъм ли? До там доведе прехода без революция.
52
0
 
9
 
! Отговори
У преди 1 месец
Аз спрях пиенето, но бих купил 2 бутилки за гости. Въпросът е какво става по-веригата. Акциз-в бюджета, шише-към търговеца и завода в Турция(?може би), етикет-пак там, тапа-към Португалия, амортизационни отчисления, кредити, лихви(за банките има винаги) и т.н. .....за магазина+ДДС-пак в бюджета. Е какво стана? За лозаря-10стинки и да е жив и здрав, да си обича лозето и т.н. Но щом толкова трябва, ще купим.
Нещо много сложна веригата!
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не искам да звуча като моралист, но
според мен алкохола е едно от най-безсмислените неща
да пропиляваш живота си.
Имал съм период в живота си когато съм пил редовно всяка
вечер - по около 750 мл червено вино и така 5-6 години.
Резултат - наднормено тегло, повишено кръвно, слаба работоспособност
сутрин.
От няколко години не пия. Сутрин след ставане упражнения с тежести,
след работа тичане 10км
Изглеждам и се чуствам 15-20 години по-млад
Всеки отговаря сам за живота си, алкохола е лоша алтернатива
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реално няма как да искате хубаво вино за цена под 10 лв да не кажа и 15. Говоря за някакво среден клас. Има разходи за бутилки,транспорт,заплати,данъци. Отделно гроздето не е без пари. Слага се и захар. Има и различни химикали естествено. Колкото по-скъпо е виното толкова по-малко ще са химикалите и повече гроздето. И обратното. За бутилка вино от 5 лв няма как да се очаква да има само ферментирало грозде. Ясно е, че ще е пълно със заместители. Тъй че цената определя качеството.
49
0
 
4
 
! Отговори
ЛАЗО преди 1 месец
НИЩО Е НАЙ-ТОЧНИЯТ ОТГОВОР!
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютна забрана на производството на високоградусов алкохол в домашни условия, респективно затваряне на всички казани ( и без това няма полза от тях - никой не плаща акциз).Производството на високоградусов алкохол да стане изключително държавен монопол - всички приходи влизат в държавата.Да видиш приходи тогава...да ама по лесно да събираш акцизи от винпромите ( и там лъжат) без да си мръднеш пръста е къде, къде по- лесно.Фантастики разни ... държават отдавна е само един воайор.
47
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво ще стане ако не купим нито една бутилка българско вино? Хубавите вина на родните производители не ги пускат на родния пазар. Защо да им купувам боклуците?
46
0
 
7
 
! Отговори
фен преди 1 месец
Всяка седмица си купувам по една бутилка средно вино , около 8 лева бутилката, повече не мога. Твърд алкохол пия също по една бутилка на седмица. Колкото и да се напъвам, това ми е мярката, повече не мога. Може да съм слаб пияч, но съм пробвал почти всички вина, които се предлагат до 10 лв /бутилка и твърди алкохоли до 20 лв/бутилка. Разнообразие :)
45
1
 
1
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 1 месец
АКО ОТ ТОВА ЗАВИСИ ДА СЕ ОПРАВИ БЬЛГАРИЯ...ВСЕКИ ДЕН ЩЕ СИ КУПУВАМ И ИЗПИВАМ НЯКОЛКО