Какво ще стане, ако купите само 2 бутилки повече BG вино?

За 1 година това ще компенсира спада на износа на страната ни
25 фев 2021 17:15,
64
Какво ще стане, ако купите само 2 бутилки повече BG вино?
Снимка: Pixabey

2 бутилки повече вино на домакинство компенсират спада на износа ни. Това каза в ефира на БНР Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, по чиято инициатива започна кампанията "Твоят избор има значение".

"Ако всяко второ домакинство закупи две бутилки в годината повече българско вино, ще се компенсира спадът в износа. Което е много лесно за изпълнение, всеки в рамките на една година може да купи две бутилки повече", поясни той.

"Как с нашия избор, който има значение, можем да компенсираме загубите на нашите износители в определени сектори, стоки и услуги? Това, което ние показваме съвсем практично с инициативата, е как едно от десет домакинства, ако закупи мебели на стойност 200 лв., може да компенсира спада в този сектор за 2020 г. и така с още седем различни примера. Говорим за спада в износа за 2020 г.", казва той и допълва, че освен с мебелите, са изчислени и варианти с шоколад, с велосипедите, с текстил и други стоки.

"Всичките примери, които сме дали са с неокончателни данни, защото статистиката излиза с известно закъснение, но с приблизително доста голяма точност. Видели сме определения процент спад на износа и го пречупваме през домакинството. В България по данни на НСИ има около 3 млн. домакинства, реално през сумата, която е спадът за сектора, изчисляваме колко домакинства, колко пари са, и ако направят съответния избор, ще се компенсира този спад за годината", обясни той.

"Със закупуването на всяка една българска стока се завърта съответната верига, в която са – заплати, осигуровки, данъци. Оттам са всички разходи, които съпътстват социалната сфера. Цялата икономика работи добре, когато нашите производители работят добре", допълни Таков.
   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
7
 
! Отговори
Енолог преди 3 години
Абе като гледам коментарите,явно само пубери ли има в този сайт?!?Ами вие не сте в час бе мушмороци.Като не пиете вино не пишете глупости ! Има прекрасни наши вина ,има и лоши.Но така е по цял свят! Аман от голобради разбирачи,неграмотни и неинформирани!
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме реклама. С доста чужденци съм говорил и много от тях италианци и всеки много харесва българските вина. Тук говорим за вина от 8лв. Нагоре бутилката, като един от тях даже каза страхотно вино това в Италия струва 20 евро поне. Та аз му подсказах и някои други и беше изпаднал в нирвана накрая
36
5
 
6
 
! Отговори
Котка преди 3 години
Липсват ми чилийските вина. Там, където живея сега не са и чували за тях. Правят си разни бози и киселаци в пластмасови бидони и обясняват кво било хубаво домашното. Пък аз обичам каберне с карменер...пробвах на Аржил, ама чилийското си е чилийско.
35
3
 
17
 
! Отговори
a преди 3 години
Голям виц! Въпросът тук е защо има спад на износа. И отговорът е много елементарен - защото нашите производители не са конкурентноспособни на външните пазари. А кой е най-лесния начин да бъдеш конкурентен? Цена-качество драги ми дами и господа! А сега да се върнем на послението, защо бедния българин трябва да плаща за това несъответствие? Наздраве!
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо винпромаджиите да ми обяснят как от 2кг грозде правят около 5-6 литра вино. По принцип става малко под литър. Явно там са извънземни. И второ как едно вино може да отлежава 5 години във винпром който няма и едно дървено буре.
33
1
 
11
 
! Отговори
Случка преди 3 години
Турист в Мелник, слизам от автобуса всеки продава мелнишко вино ама сергия до серия. Аз, не разбирах от вина и отидох до Кардопуловата къща, взех си от там. Заговорих се, че много мелнишки вина има тука, труден е изборът...той човека ми не знам само аз и още един имаме лозови масиви, тез със сергиите от къде продават незнам?!? ;)
32
1
 
18
 
! Отговори
Какво ще стане? преди 3 години
В идеалните условия,за които пише Валерия,ще подкрепим икономиката на страната.В реалността ще подкрепим богатите босове-хем ще продължаватда искат компенсации от държавата,хем ще си въртят далаверите.Миню Стайковще си внесе нов тютюнев завод.Майката на наркомана,убил Милен,ще му купинов,по-тежък джип за след присъдата...За да подкрепим нашето,трябва да видим,че собствениците му милеят за потребителите с качество и цена,а не за личния си лукс.Кога ще стане това?През лятото(ама куково лято).
31
1
 
7
 
! Отговори
Е? преди 3 години
Нали ресторантите не били реална икономика ахаха, да ви ги купи боко сега ахахахаха или ония тримцата от НОЩ
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако всяко българско семейство купува българско вино, това ще помогне не само винопроизводителите, но и на химическата промишленост.
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време баба ми вареше лютеница по 12 часа,а дядо ми правеше вино за 2 дена. След години майка ми откри как да прави лютеница за 8 часа,а баща ми вино за ден. Аз пък открих как да ходя до магазина и да си купувам лютеница направена само от Е-та и да пия вино пълно с химикали,за да стимулирам родната икономика.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що да купуваме като си имаме домашно истинско вино от грозГе а не от химия.Ако направите едно сравнение по вкус и мириз с домашното винце ще разберете че това в магазина е чиста проба химия. На производитилити ще им препоръчам да пробват Домашно вино да видят огромната разика между тяхното и домашното.
27
1
 
2
 
! Отговори
аве у варна преди 3 години
Ду нацапак стената от вина звездец цървена! женато щи ми блее !! ни се мие от стената!!!халоу о Анонименхакайти с мноо мезе на скара и Дай Газ -до Дупка!! Яку, А?
26
1
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 27"През далечната 2005-та година работих барман"Затова откак дойде демокрацията си правя вино и ракия от мое грозде! Вярно е, че има висококачествени наши български вина, но има и "винпромски" цехове дето не влиза една чепка грозде, а излизат цистерни с "бъркочи"! Ще пропусна местата, че м+++++++ра хваща гъбката и трие!
25
4
 
15
 
! Отговори
дамн преди 3 години
"Какво ще стане, ако купите само 2 бутилки повече BG вино?"отг. Ще се лиша от 2 бутилки испанско вино, на същата цена, но по-качествено.така че....
24
1
 
14
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Бачкаш съм в Ейнджълс естейтс. Да ти кажа само, че виното за масата на шефовете и техните авери беше от грозде. За теб остава химията в магазина.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През далечната 2005-та година работих барман в един ресторант и две години поред купуваха много хубаво вино, - на третата година "същото" вино на този производител , вече беше пълен шит. За жалост така е със всичко и затова без/алкохолни напитки и бира не купувам , или домашно или карам на вода с малко мед.
22
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Много ме кефи Мезек мавруд.
21
1
 
21
 
! Отговори
качеството другарю преди 3 години
червената мафия си присвои всички държавни винпроми за без пари, а качеството се срина защото нямат конкуренция. Как да си купувам повече вино от мутрите производители след като то е без необходимите вкусови качеста. На комшията виното е много по-добро, без химикали и на половин цена.
20
2
 
13
 
! Отговори
Пияния помак преди 3 години
Аз есента съм заложил 700кг. мерло от Брестовица. Изкарах виното и заредих джибрата с шекер за рикия. Сега чакам да ми дойде ред за казана. От магазина само бира се купува.
19
2
 
3
 
! Отговори
До Запознат преди 3 години
Знам, знам не ми бери грижата