Какво ще стане, ако купите само 2 бутилки повече BG вино?

За 1 година това ще компенсира спада на износа на страната ни
25 фев 2021 17:15,
64
Какво ще стане, ако купите само 2 бутилки повече BG вино?
Снимка: Pixabey

2 бутилки повече вино на домакинство компенсират спада на износа ни. Това каза в ефира на БНР Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, по чиято инициатива започна кампанията "Твоят избор има значение".

"Ако всяко второ домакинство закупи две бутилки в годината повече българско вино, ще се компенсира спадът в износа. Което е много лесно за изпълнение, всеки в рамките на една година може да купи две бутилки повече", поясни той.

"Как с нашия избор, който има значение, можем да компенсираме загубите на нашите износители в определени сектори, стоки и услуги? Това, което ние показваме съвсем практично с инициативата, е как едно от десет домакинства, ако закупи мебели на стойност 200 лв., може да компенсира спада в този сектор за 2020 г. и така с още седем различни примера. Говорим за спада в износа за 2020 г.", казва той и допълва, че освен с мебелите, са изчислени и варианти с шоколад, с велосипедите, с текстил и други стоки.

"Всичките примери, които сме дали са с неокончателни данни, защото статистиката излиза с известно закъснение, но с приблизително доста голяма точност. Видели сме определения процент спад на износа и го пречупваме през домакинството. В България по данни на НСИ има около 3 млн. домакинства, реално през сумата, която е спадът за сектора, изчисляваме колко домакинства, колко пари са, и ако направят съответния избор, ще се компенсира този спад за годината", обясни той.

"Със закупуването на всяка една българска стока се завърта съответната верига, в която са – заплати, осигуровки, данъци. Оттам са всички разходи, които съпътстват социалната сфера. Цялата икономика работи добре, когато нашите производители работят добре", допълни Таков.
   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
. преди 3 години
На елементарни призиви не кълвем, не сме чак такива ливади. Научете се да плащате заплати, да има качество и тогава може и да си вземем. Последният път от две чаши на Братя Минкови ме болеше главата все едно съм изпил кило ракия.
57
1
 
1
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Друзя , сметката е проста , от 8-10лв за бутилка вино вадим ДДС 20% , акцизи , надценка , транспортни разходи и се оказва че заводската цена е 3-4лв - какво качество очаквате за тея пари.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно много просто правило - нищо българско не се купува :) С много малки изключения, но по-добре човек да си купи испанско, италианско, чилийско вино.
55
1
 
1
 
! Отговори
СТИГА преди 3 години
СТЕ НАСЪРЧАВАЛИ ХОРАТА ДА ПИЯТ
54
3
 
2
 
! Отговори
Хффг преди 3 години
Заводско българско вино или ракия да се купува е лудост. Цена/качество е отвсякъде набутвация. Има хубави наши напитки, но са на цени на западна европа. Ракия има Morand за 40chf и френски/италиянски вина за по 10/15 евра които винаги са качествени и вкуса не варира между партидите. Толкоз.
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а какво би станало, ако всеки работодател- кож од ер повиши заплатите на работниците си, А ?ами всеки от тях ще може да си купува и повече вино, и повече други стоки и така икономиката ще се съживи,. ДА...АМА НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50но най-лошото е, че има вино по 15-20 лева, което също е правено не от грозде, а само от химикали - за жалост няма никакъв контрол, а да не говоря за наличието на хербициди за това ни секнаха пазарите и в Русия и на запад
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво ще стане ако ги купя-не знам, но какво ще стане ако ги изпия - е..., това вече знам
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50И викаш никой няма да се полакоми да ти продаде вино от 5 лева за 15лв в бутилка с по-лъскав етикет?
49
2
 
5
 
! Отговори
любознателен преди 3 години
А защо просто не подържате стабилно еднакво качество на марките вина? Много пазари бяха спечелени от марки българските вина, но ги загубихте заради различно качество на партидите. Консумацията на вино в чужбина се увеличава, но хората искат да знаят че купуват същото качество от същата марка. Ако тези ви номера минават на вътрешния пазар, в чужбина не нинават.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали е демокрация и се борихме против комунистическите порядки. И сега какво? Ще субсидираме собствен феодализъм ли? До там доведе прехода без революция.
47
1
 
9
 
! Отговори
У преди 3 години
Аз спрях пиенето, но бих купил 2 бутилки за гости. Въпросът е какво става по-веригата. Акциз-в бюджета, шише-към търговеца и завода в Турция(?може би), етикет-пак там, тапа-към Португалия, амортизационни отчисления, кредити, лихви(за банките има винаги) и т.н. .....за магазина+ДДС-пак в бюджета. Е какво стана? За лозаря-10стинки и да е жив и здрав, да си обича лозето и т.н. Но щом толкова трябва, ще купим.Нещо много сложна веригата!
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искам да звуча като моралист, носпоред мен алкохола е едно от най-безсмислените нещада пропиляваш живота си.Имал съм период в живота си когато съм пил редовно всякавечер - по около 750 мл червено вино и така 5-6 години.Резултат - наднормено тегло, повишено кръвно, слаба работоспособностсутрин.От няколко години не пия. Сутрин след ставане упражнения с тежести,след работа тичане 10кмИзглеждам и се чуствам 15-20 години по-младВсеки отговаря сам за живота си, алкохола е лоша алтернатива
45
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално няма как да искате хубаво вино за цена под 10 лв да не кажа и 15. Говоря за някакво среден клас. Има разходи за бутилки,транспорт,заплати,данъци. Отделно гроздето не е без пари. Слага се и захар. Има и различни химикали естествено. Колкото по-скъпо е виното толкова по-малко ще са химикалите и повече гроздето. И обратното. За бутилка вино от 5 лв няма как да се очаква да има само ферментирало грозде. Ясно е, че ще е пълно със заместители. Тъй че цената определя качеството.
44
1
 
4
 
! Отговори
ЛАЗО преди 3 години
НИЩО Е НАЙ-ТОЧНИЯТ ОТГОВОР!
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютна забрана на производството на високоградусов алкохол в домашни условия, респективно затваряне на всички казани ( и без това няма полза от тях - никой не плаща акциз).Производството на високоградусов алкохол да стане изключително държавен монопол - всички приходи влизат в държавата.Да видиш приходи тогава...да ама по лесно да събираш акцизи от винпромите ( и там лъжат) без да си мръднеш пръста е къде, къде по- лесно.Фантастики разни ... държават отдавна е само един воайор.
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво ще стане ако не купим нито една бутилка българско вино? Хубавите вина на родните производители не ги пускат на родния пазар. Защо да им купувам ***?
41
1
 
7
 
! Отговори
фен преди 3 години
Всяка седмица си купувам по една бутилка средно вино , около 8 лева бутилката, повече не мога. Твърд алкохол пия също по една бутилка на седмица. Колкото и да се напъвам, това ми е мярката, повече не мога. Може да съм слаб пияч, но съм пробвал почти всички вина, които се предлагат до 10 лв /бутилка и твърди алкохоли до 20 лв/бутилка. Разнообразие :)
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорим за качествено вино!В Париж пробвах всякакви вина от много държави и континенти.Нашите ХУБАВИ вина по нищо не отстъпват на чуждите. И там има евтини вина които нищо не струват.
39
3
 
11
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 38Сам си правя виното и ракията от мое грозде от около 25 години! От кило грозде според сорта правя 0.4 до 0.6 л вино, при зверско изджвърчване на гроздето до 0.7 литра вино от кило грозде! За ракията - 1 литър ракия на 45% се получава от около 4 литра вино! Магията се прави със зърнен или картофен спирт+вода на 11-12% алкохол+овкусители, оцветители, ароматизатори, Е-та и имаш "вино" с цистерни! Гроздовата ракия - спирт+вода на 40%+глицерин та да е мека топлина+карамел но без Е-та!