Полетите до Бургас през лятото ще са по-чести от градския транспорт

С директни полети за 30 евро ще привличаме румънски туристи
26 фев 2021 18:58,
9
Полетите до Бургас през лятото ще са по-чести от градския транспорт
Снимка: БГНЕС

Една добра новина за туристическия бранш у нас през лятото - вече има значително увеличение на чартърите. На летището в Бургас са обявени много повече полети в сравнение с миналото лято.

17 на седмица от 7 нови дестинации в света ще изпълнява една от нискотарифните компании от началото на лятото, като местата вече са в продажба. С новите маршрути дестинациите на авиокомпанията за лято 2021 г. стават общо 14, а планираните полети от летище Бургас - 39 на седмица, пише "24 часа".

С директни полети за 30 евро ще привличаме румънски туристи след споразумение между община Бургас и румънска нискотарифна авиокопания. Тя ще поддържа линия Бургас - Клуж-Напока, Трансилвания.

Голям британски нискотарифен превозвач също обяви два нови маршрута до Бургас, а по този повод кметът Димитър Николов се пошегува, че самолетните разписания до Бургас са по-чести дори и от графика на общинския превозвач "Бургасбус". Вече са обявени и чартъри на полска и още една британска авиокомпании.

Зле е обаче положението на руския пазар, където се очаква сериозен спад на туристи, които са се пренасочили към Турция, Гърция, Кипър, Малта и Испания.

Засега резервации за Южното Черноморие се правят само от Великобритания, повишен интерес има и от Полша, Чехия и Словакия, но записвания от традиционни пазари като Германия и Русия липсват или са много малко.

При всички случаи в Слънчев бряг се надяват на повече туристи. Миналата година отсъствието на чужденците в най-големия ни черноморски курорт бе компенсирано от българи, но това лято ще се разчита и на възобновените чартъри от традиционни дестинации, макар и не в обема от 2019 г.

"Гледаме с надежда към новия сезон. Ще бъде по-добър от миналата година, когато въпреки пандемията успяхме да поработим малко. Сега сме по-подготвени, а и тече масова ваксинация в цяла Европа", каза Елена Иванова от Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг. Тя смята, че PCR тестовете трябва да отпаднат като вход за България на туристите.

"Видя се, че с въвеждането им през зимния сезон туристите в планинските курорти рязко намаляха, защото оскъпяват почивката", коментира Иванова.

Тя обърна внимание, че ранни записвания е имало и за миналото лято, но заради пандемията туроператорите са се възползвали тогава от правото си да канселират без обезщетение почивките в рамките на 1 месец преди датата на почивката.

Заради усложнената ситуация сега повечето хотелиери са решени да удължат срока на отстъпките при ранните записвания, който обикновено приключва през март. Намаленията варират от 20 до 30% и най-вероятно ще са в сила до края на май.

На по-силен сезон се надяват и на юг от Бургас - в Созопол, Приморско и Царево, които се превърнаха в хита на летния сезон м.г. с уикендовия туризъм от българи. Тази година там ще чакат и чужденци, но още не смеят да правят прогнози за ръст.

"Очакваме суперсезон и то не само от българи", оптимист е кметът на Царево Георги Лапчев. За да се подготви, общината е обявила местна кампания "Чисто лято", която агитира жителите да се ваксинират масово.

"Не сме си поставили точна бройка, но поне 50% от жителите ни да се имунизират преди сезона, ще е добре", коментира Лапчев.

Хотелиерите обаче искат по-бързо да се обяви дата за старта на сезона, заяви председателят на регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов. Той ще предложи на Министерството на туризма в най-кратки срокове да каже на контрагентите ни каква е нашата готовност за предстоящия сезон.

Иванов е категоричен, че България трябва да побърза да обяви каква готовност имат курортите ни като здравна сигурност да приемат туристи през лятото.

"В непрекъсната връзка съм с руски компании и всички искат да знаят кога България възнамерява да открие официално сезон 2021 и най-вече как ще се влиза в страната. Нека да се знае по-рано, а ако се наложи някакъв локдаун заради коронавируса, ще се действа според ситуацията", коментира хотелиерът от Слънчев бряг Веселин Налбантов, който е и зам.-председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация.

Според него имало леко раздвижване на записванията покрай започналото масово ваксиниране в Европа. Родните хотелиери обаче са притеснени от липсата на достатъчно ваксини в България, а освен това умуват и какво ще правят с персонала си от Украйна и Молдова. Обединили са се около идеята да разговарят с министъра на туризма Марияна Николова те да бъдат третирани като български граждани и също да бъдат имунизирани безплатно.

Представители на туристическия бранш се опасяват, че PCR тестовете са доста скъпи и биха били спънка едно четиричленно семейство да дойде на нашето море, затова предлагат да се ползват и антигенни
тестове, които стават бързо и са много по-евтини. И това лято по хотелите ще има засилени мерки за сигурност, като отново вместо на блок-маси храната в ресторантите ще се сервира персонално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е една лоша новина за България - стотици хиляди заразители ще дойдат в България и пак ще трябва да затваряме всичко.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди много години в златните времена на въздухоплаването самолетите са имали барче,зала за почивка с канапета и ресторант... Сега приличат на скотобойна. 4 реда седалки плътноо а до предната седалка е 45 сантиметра.УЖАС!!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бургас, градът на Адидас, пристанище на Поморие хахаа
3
1
 
15
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Над Бургас ще летят пак само комари лятото
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви самолети бълнуват, тук на открито на Шипка не дават, те замечтали да се нагъчкат в самолет, дето и прозорец не можеш да отвориш.
1
1
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Алчните печалбари да внимават, като пращат големите наеми.Да няма пак фалит(и) !!!