Проф. Балтов: До края на юни можем да стигнем 2 млн. ваксинирани

Страхувам се, че след първата доза някои ще се откажат от втората
26 фев 2021 09:30,
99
Проф. Балтов: До края на юни можем да стигнем 2 млн. ваксинирани
Снимка: БГНЕС

До края на юни при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози. Това заяви пред Нова тв директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. От тях 50% да се ваксинират, това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи", допълни той.

"Зелените коридори" трябва да останат доста дълго, смята още проф. Балтов. Причината е, че в страната има около 500 000 здравно неосигурени, които нямат лични лекари, за да ги ваксинират.

Той обясни, че в събота у нас се очаква да пристигнат 52 000 дози на "АстраЗенека" и зелените коридори за имунизация в болниците ще отворят отново в неделя.

"Най-големият ми страх е, че след първата доза, ще има хора, които ще се откажат от втората. Виждаме, че вече има такива случаи - не идват на датата за поставяне на втора доза. Имахме 30 такива случая, които закъсняха и дойдоха по-късно", обясни проф. Балтов.

По думите му в мрежата - при лични лекари и болнични заведения са останали около 10 000 дози, които се очаква днес да бъдат изчерпани. Проф. Балтов уточни, че от ваксините "АстраЗенека" не се пази втора доза, защото тя трябва да бъде поставена 70 дни след първата. При нея след 21 ден 94% намалява рискът от тежка форма на коронавирус, а антителата в организма нарастват до 70-я ден.

Сега втора доза от "Пфайзер" и "Модерна" се пази за членовете на РИК и секционните комисии. Според проф. Балтов се пазят около 50 000 ваксини. "Ако до 10 март не бъде поставена първата доза обаче няма смисъл, защото няма как до 4 април - датата на изборите да се постави втората и да има имунитет", обясни проф. Балтов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
11
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
500 000 здравно неосигурени! За тях зелени коридоеи, а за осигурените - от трите най-дългото. Щото са будали и си плащат осигуровки. А тарикатите бързат да се боцнат на аванта, щото са електорат, и на тях трябва да им се дава, не те да дават !!!А и така им липсват кръчмите и чалготеките, така повече не могат да съществуват. Да се ваксинират и да хукнат през лука, а будалите да ***. Ира другари, пал прецакахме изрядните !!!
65
1
 
12
 
! Отговори
6 преди 3 години
Гледай да не вземете да стигнете 12 милиона че ще стане подозрително.
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ги стигнете понеже баламите да се ваксинират не са толкова . Ще видите как ще има ваксини а желаещи няма да има , почакайте още месец и ще се убедите сами .
63
2
 
17
 
! Отговори
Кера преди 3 години
Спрете с тия психо-номера ! Балъците поизмряха, другите от ваксини не се интересуват.
62
6
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
КЪДЕ СА ВАКСИНИТЕ КЪДЕ ГИ ПРЕПРОДАДОХТЕ
61
1
 
11
 
! Отговори
ОЗДРАВИТЕЛНО преди 3 години
Полезно за държавата ще се облекчи пенсионна система с повече умрели пенсионери. Поне ще са гласували за правилната партия и бонус от 50 лева и после могат да умират по домовете си или по болниците където има място.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще стигнем в края на юни 2030 г.!
59
1
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Сметки без кръчмар
58
2
 
2
 
! Отговори
ИЗБОРИТЕ БУМ ЗАРАЗА преди 3 години
Само изборите ще помогнат да се заразят масово хората по-бързо наведнаж и който оцееле пенсионерите ще ритнат камбаната, но поне ще са гласували подкупени с 50-те лева бонус. По естествен път преболедуване и мега ултра супер успешни избори чиито резултати са предопрделени и подправени.
57
1
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
КВО СТАНА ГОСПОДАРИТЕ НЕЩО СПРЯХА ДА ПРАЩАТ ВАКСИНИ
56
0
 
2
 
! Отговори
до Реалист преди 3 години
преброяването е през септември, но теб май няма да те броят, защото до тогава ще си ...
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да стигнем, ама може и да не стигнем. За да стане първо трябва да има ваксини, после трябва да се боцкат по около 20 000 на ден.
54
1
 
2
 
! Отговори
kiro преди 3 години
от това което чета в пресата, цари пълен хаос с тези ваксини.някой може ли да ми каже как се следи кой е ваксиниран и кой не?не може, защото е на пълно хаотичен принцип, в най-добрия случай ги записват на хвърчащи формуляри.за какъв електронен паспорт говори Б.Б., при положение че след 10 години на власт не можаха да дигитализират нищо.Това електронно правителство го започват всеки мандат. Софтуерен екип на която и да е банка ще им го направи за по малко от година.С пожарникар не става.
53
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Кога ще е преброяването на населението на България, че нещо като броя ваксините и не ми се връзва бройката на Българите.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Нинова има луксозен хотел на Халкидики, сега като стане премиер ще си купи цял ръкав на Халкидики, честито на Нинова.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една приятелка на майка ми, герберка естествено, вчера се обажда за да се похвали, че се ваксинирала. Едва говореше от радостно вълнение. Същата всяка година се боде срещу грип и в резултат го кара по 50 пъти.
50
1
 
7
 
! Отговори
Ако преди 3 години
Крайно време е да се направят масово тестове за антитела. И ако се окаже, че повече от половината от населението се е срещало с вируса, то не е необходимо да се ваксинират толкова много хора. Говорят, че ако се ваксинират около 70 процента, но за Астра се говори, че дава под година гаранция, т.е. с тези темпове няма как да се постигне 70 процента, или ако има този процентите е за няколко дни
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се ваксинирам докато не се свали съдебния имунитет на производителите на ваксините
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 42100 хиляди? Ако са инжектирали 10 хиляди ще се преселя на Марс.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може до края на юни да колонизираме някоя галактика, може да се телепортираме до Юпитер да пием кафе, да берем кинти от дърветата и да разговаряме по телефона с мъртвите си домашни любимци. Всичко е възможно на този свят, дори да те убие ***, трудно, но не невъзможно.