Проф. Балтов: До края на юни можем да стигнем 2 млн. ваксинирани

Страхувам се, че след първата доза някои ще се откажат от втората
26 фев 2021 09:30,
99
Проф. Балтов: До края на юни можем да стигнем 2 млн. ваксинирани
Снимка: БГНЕС

До края на юни при добро стечение на обстоятелствата и нормално зареждане с ваксини може да стигнем до 2 млн. ваксинирани с 2 дози. Това заяви пред Нова тв директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"От ваксиниране се нуждаят около 4 милиона. От тях 50% да се ваксинират, това са 2 милиона. Като сложим преболедувалите и децата, ще бъде създаден колективен имунитет и ще живеем малко по-спокойно. Правим всичко възможно това да се случи", допълни той.

"Зелените коридори" трябва да останат доста дълго, смята още проф. Балтов. Причината е, че в страната има около 500 000 здравно неосигурени, които нямат лични лекари, за да ги ваксинират.

Той обясни, че в събота у нас се очаква да пристигнат 52 000 дози на "АстраЗенека" и зелените коридори за имунизация в болниците ще отворят отново в неделя.

"Най-големият ми страх е, че след първата доза, ще има хора, които ще се откажат от втората. Виждаме, че вече има такива случаи - не идват на датата за поставяне на втора доза. Имахме 30 такива случая, които закъсняха и дойдоха по-късно", обясни проф. Балтов.

По думите му в мрежата - при лични лекари и болнични заведения са останали около 10 000 дози, които се очаква днес да бъдат изчерпани. Проф. Балтов уточни, че от ваксините "АстраЗенека" не се пази втора доза, защото тя трябва да бъде поставена 70 дни след първата. При нея след 21 ден 94% намалява рискът от тежка форма на коронавирус, а антителата в организма нарастват до 70-я ден.

Сега втора доза от "Пфайзер" и "Модерна" се пази за членовете на РИК и секционните комисии. Според проф. Балтов се пазят около 50 000 ваксини. "Ако до 10 март не бъде поставена първата доза обаче няма смисъл, защото няма как до 4 април - датата на изборите да се постави втората и да има имунитет", обясни проф. Балтов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може може. Но може и да не може, ако не се смилят да ви дадат ваксините и ако не се появят повече желаещи зомбита затичани по зелените коридори на баце ти.
5
1
 
19
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Верно ли,бе?Стига да има желаещи.И ваксини,де.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Нямат 18 години лайкистите на Слави
3
2
 
16
 
! Отговори
ЕнтусиасТ преди 3 години
Ако се намеря тия 2 милиона ще е много чудесно!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оптимист. Всеки трети да се ваксинира? Ако дават по 1000 лева може би
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов - 220 714 лайка на фейсбук страницатаРумен Радев - 238 396 лайкаСлави Трифонов - 389 973 лайкаИзходът на изборите е ясен.