Учители искат незабавно спиране на присъствените учебни занятия

Учителското съсловие осиротя с още един свой колега, се казва в отвореното писмо
26 фев 2021 10:26, Ния Христова
153
Учители искат незабавно спиране на присъствените учебни занятия
Снимка: БГНЕС
Учители от цялата страна призоваха за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия. Причината е, че още един пореден преподавател загуби битката с COVID-19. Това написаха от "Учители за безопасно образование" в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и просветния министър Красимир Вълчев, разпространено и до медиите, предаде Bulgaria ON AIR.
 
Ето и пълния текст на позицията:
 
Учителското съсловие осиротя с още един свой колега - осемдесет и третия /83/,загубил битката с Ковид-19. Спря да бие сърцето на любим начален учител от ОУ “Чудомир”- Казанлък.
 
Екипът на Учители за безопасно образование настоява за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия във всички учебни заведения в страната, частни езикови и образователни школи.
 
Възстановяването на присъственото обучение от 04.01.2021г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията. Данните, към днешна дата показват именно това:
 
- У нас вече свободно се разпространява Британския щам на вируса;
 
- Според изследване публикувано от Ройтерс с 67% повече са хоспитализираните, които са заразени с Британския щам в сравнение с хора, заразени с други варианти. Британският вариант на вируса в Дания е отговорен за близо 2/3 от всички нови инфекции;
 
- Към 24.02.2021г. четиринадесетдневната заболяемост е 217.9 души на 100 000 население; - Увеличава се броят на заразените деца, както и броят на хоспитализираните и интензивните случаи;
 
- Към 21.02.2021 г. 19 от 28 области в страна са в червена зона, заради повишена 14-дневна заболяемост;
 
В страната все още не са ваксинирани много учители, изявили своето изрично желание. Недостигът на ваксини за тях излага живота им на огромен риск. Учителското съсловие даде наравно с лекарите най-много жертви от началото на епидемията. Настояваме приоритетно да бъдат осигурени ваксини за всички желаещи учители.
 
Затварянето на учебните заведения и въведените през ноември противоепидемични мерки доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната. Затова считаме, че опазването на човешкият живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата. Затварянето на училищата ще доведе до значително намаление на новозаразените и опазването на хиляди човешки животи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Алекс...А за нормалното психическо и физическо рамври!звитие на тези деца кой ще отговаря после?"Ние, родителите!Моето си се разхожда извън часовете!Общува на живо с децата от блока (от ранно детство).Ходим къде ли не!Часовете са задължително на камера по заповед на директора. Яко учат!!!
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече всичко е на живот и смърт!
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До йъфэА ВЕ ***, ВЗЕМИ СИ ПАРИТЕ И МЛЪКНИ!
93
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалнафантазияХайде стига с тоя Теодосиев. Човекът си е изпял песента, не разбрахте ли? И не само заради възрастта си. Сегашното образование няма нужда от елитарност, а от всеобщо приобщаване, защото станахме на едно голямо гето. Няма нищо по-лошо от отпадането от училище.Образованието не е само обучение, а и възпитание. Трябва да се намери начин всички да се включат в обществото на нивото на някаква компетенция и най-важното морален интегритет. Иначе загиваме като нация.
92
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи учителите били нац.предатели и изменници? Браво! Как не ви е срам?Винаги ми е било чудно как " сивата пяна" излиза отгоре и..плюе по хората.А знаети ли как тези, които са в 2те смени карат от къщи и от у-ще?, Жената в понеделник има 1 и 3 час дистанционно със 7 клас - от 8.00 до 10.40. 3тият час успява да хапне нещо.Тича на спирката за да хване тролей за у-ще. Кара часове до 16.50 присъствено с 5 клас. В 16.50 до 18ч. има часове с 12 кл.в у-ще. Работи от 8 до 18. Идва си към 18.45. Е???
91
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата като не може да осигури ваксини за учителите,не може и да ги кара да ходят присъствено в училище.Просто и ясно.Защото няма друга дейност в обществото където да има такова струпване на човешки маси,както в училищата.Там вероятността за заразяване и пренасяне на зарази е много по-голяма.Човешкия живот е най-голямата ценност,ако случайно някой от тук пишещите го е забравил
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ираКато те гледам и ти си осЪкатена ,а уж си учила присъствено!
89
8
 
6
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Има учители и учители. Например Теодосиев, който беше неудобен, работеше на половин щат и е заявявал, че е готов ТОЙ си да плаща дори за да работи с ученици. Но беше пенсиониран, а до ден днешен продължава да подготвя златни медалисти от Олимпиадите по физика. И въпреки това е успял да създаде и семейство.Срам и позор за учителското съсловие, че той е изключение, а не правило измежду тях.Не искат да работят, но и не искат ваксина... е, тогава само заради пари ли състоят в системата?
88
1
 
1
 
! Отговори
Миро преди 3 години
Няма как избори идват
87
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АлексПри "целия хаос" трябва да си много нискочел да не проумееш, че няма друг такъв "бизнес", в който около милион пребивават на закрито , с маски или без маски. Нищо, абсолютно не може да се сравни по мащаб с това "регламентирано" заразяване. Според мат. модели, училищата допринасят около 60%. Фитнеси, кафенета, ресторанти - там ходиш по ЖЕЛАНИЕ. А и количествено са несравними по броя на хората.
86
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата са най-големия инкубатор на тази болест. Не кафенетата, не клубовете, а училищата.Да се затворят поне за още половин година. Достатъчно животи се погубиха, безсмислено.
85
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АлексНе учителите си го изкарват на децата (поне не повечето), а родители истерици, които виктимизират децата си ненужно. Няма нищо за догонване или компенсиране. Това е само в болния мозък на някого, който си представя образованието като сбор от числа и факти.Знаете ли логистиката на около 90 хиляди учители колко време се нуждае. Учителите вече дадоха повече жертви от лекарите (83) на процентна основа. И то само за малко повече от 3 месеца. И макар, че нямат статут на "предни редици"
84
17
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Съжалявам, че някой си е отишъл. Но учителите не са безсмъртни. Болести има, имало е и ще има. Никой не знае, при целия хаос, кой от какво се е разболял и си е отишъл. Сега има и алтернатива - ваксини. За който му се рискува с тях. Но стига вече си го изкарвахте на децата! Петокласниците се върнаха за няма и седмица в училище, след месеци вкъщи! Вие нормални ли сте пак да ги прибирате по домовете! А за нормалното психическо и физическо развитие на тези деца кой ще отговаря после!
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите НЕ СА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ. Някога бяха, ама отдвна не са. Явно не са достойни.....
82
16
 
8
 
! Отговори
йъфэ преди 3 години
Нали има ваксина - да ходят да се ваксинират. А не да се правят на интересни да си седят у тях, а нивото на учене да пада.
81
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Призовавам и медиците да спрат да приемат пациенти, защото и сред тях има много жертви! На лекар само онлайн!! Тази година е ПРОВАЛ за учениците, които и без това са доста неграмотни....
80
3
 
15
 
! Отговори
Учител преди 3 години
Това е призвание. И на 75 години учителя си е учител. Колегите са пенсионери отдавна но още работят хорицата, младите кандидати не стават. Старото си е старо
79
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Овце сте вие, голямата част от българския народ. Болестта нагази и децата. Знаете ли колко паралелки вече са карантинирани. Докате не стане някоя голяма беля, няма да се кротнете от глупостта си. А учителите направиха и невъзможното децата да останат ангажирани с учебния процес. Онлайн обучението е бъдещето на образованието. Изискава огромна концентрация. Българските учители доказаха, че са най-напред в Европа, защото в другите страни просто изпращаха домашни. Но, дотук!
78
11
 
4
 
! Отговори
Цанка преди 3 години
Учителка съм вече 43 години. Аз съм на 68, преподавам химия и физика. Младите колеги не могат да ми се намажат на малкия пръст. Имам опит и знания. За онлайн обучението съм, болят ме колената и се изпускам понякога вече, като ходя в училището. Няма да се давам и ще стоя до край в системата. За мен учителството е призвание. И 2000 лв. са мизерна заплата за учител, толкова взимат в Лидл. Не сме за парите.
77
14
 
10
 
! Отговори
ира преди 3 години
Не могат да си върят синджиречето трябва да си дигнат задниците и да се замъкнат в училището. кеф от вкъщи не ги интресува нищо цяла заплата си получават и часни уроци дават как да искат да си губят времето в училище. Че осъкатиха едно цяло поколение за тях е нищо барабар с нашите калпави управници