Учители искат незабавно спиране на присъствените учебни занятия

Учителското съсловие осиротя с още един свой колега, се казва в отвореното писмо
26 фев 2021 10:26, Ния Христова
153
Учители искат незабавно спиране на присъствените учебни занятия
Снимка: БГНЕС
Учители от цялата страна призоваха за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия. Причината е, че още един пореден преподавател загуби битката с COVID-19. Това написаха от "Учители за безопасно образование" в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и просветния министър Красимир Вълчев, разпространено и до медиите, предаде Bulgaria ON AIR.
 
Ето и пълния текст на позицията:
 
Учителското съсловие осиротя с още един свой колега - осемдесет и третия /83/,загубил битката с Ковид-19. Спря да бие сърцето на любим начален учител от ОУ “Чудомир”- Казанлък.
 
Екипът на Учители за безопасно образование настоява за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия във всички учебни заведения в страната, частни езикови и образователни школи.
 
Възстановяването на присъственото обучение от 04.01.2021г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията. Данните, към днешна дата показват именно това:
 
- У нас вече свободно се разпространява Британския щам на вируса;
 
- Според изследване публикувано от Ройтерс с 67% повече са хоспитализираните, които са заразени с Британския щам в сравнение с хора, заразени с други варианти. Британският вариант на вируса в Дания е отговорен за близо 2/3 от всички нови инфекции;
 
- Към 24.02.2021г. четиринадесетдневната заболяемост е 217.9 души на 100 000 население; - Увеличава се броят на заразените деца, както и броят на хоспитализираните и интензивните случаи;
 
- Към 21.02.2021 г. 19 от 28 области в страна са в червена зона, заради повишена 14-дневна заболяемост;
 
В страната все още не са ваксинирани много учители, изявили своето изрично желание. Недостигът на ваксини за тях излага живота им на огромен риск. Учителското съсловие даде наравно с лекарите най-много жертви от началото на епидемията. Настояваме приоритетно да бъдат осигурени ваксини за всички желаещи учители.
 
Затварянето на учебните заведения и въведените през ноември противоепидемични мерки доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната. Затова считаме, че опазването на човешкият живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата. Затварянето на училищата ще доведе до значително намаление на новозаразените и опазването на хиляди човешки животи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учители изобщо служители на МОНнад 34г възраст моментално пенсиониране и птемахване от системата на образованието.
55
19
 
14
 
! Отговори
СПИСЪК УЧИТЕЛИ преди 3 години
ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР на учителите отказващи ваксини и отказващи да работят. Тяхното поведение като държавни служители е равностойно на предателство и държавна измяна. В досиетата им трябва бъдат белязани като осъждани лица без право до края на живота си да заемат никаква позиция в държавна служба или администрация.
54
16
 
16
 
! Отговори
НАКАЗАНИЕ УВОЛНЕНИЕ преди 3 години
Учителите като държавни служители НЯМАТ право да отказват ВАКСИНА и също да отказват да ходят на работа това е тежко нарушение водещо до незабавно уволнение и парична глоба.
53
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите са крепостни селяни, как смеят да надигат глас срещу феодалите. АВЕ Вълчев-обречените да умрат те поздравяват!
52
4
 
13
 
! Отговори
До един преди 3 години
всъщност в България властите заложиха на стара изпитана технология и поръчаха най-много от АстраЗенека. Общо взето подхода на правителството е като цяло консервативен - нито прекалено затягане на мерки, нито прекалено разпускане, нито експерименти с ваксинирането и повече се залага на личната отговорност. В края на краищата ако сам не те е грижа за здравето ти - кой може да бъде по-загрижен. А обществото не е подготвено за някаква обществена отговорност и дисциплина - все пак сме българи.
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не си купиха дипломи за електро инженери, и правилно - щеше да ги убие токът.
50
3
 
22
 
! Отговори
Работяга преди 3 години
Така и не разбрах защо се наблегна на ваксина, не на лекарство.
49
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам против ДО, само спрете да ни разигравате! 2 седмици присъствено, месец - онлайн, на какво прилича това? Побъркахте всички ни с тази неяснота по учебния процес - като в конц.лагер - заповеди, взаимноотменящи се, за да не остаха и парченце здрава почва по краката на човека! Министърът да подаде незабавно оставка и да се покрие някъде.А учителите защо отказа да се ваксинират, когато им се даде право? Май е много удобен избор.
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който финансира учителите и повишава заплатите им той контролира учебно възпитателния процес.Българското образование е на колене и никога няма да се изправи на крака и да бъде признато от българското общество , докато има ученици които не могат и не желаят да говорят на български език.
47
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Какво толкова сте нащракали минуси на един? Всеки здравомислещ ще предпочете на 80 и нагоре да си отиде той, отколкото синовете и дъщерите му? И вие сте същите лицемери като политиците, но накрая всичко ще избие и не към добро - винаги идват варварите!
46
10
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 години
Обявявайте нулева учебна година и да се приключва с този цирк!!! Ама не ви стиска, нали!!!
45
2
 
19
 
! Отговори
Сососито преди 3 години
"На учителите не е необходимо високо възнаграждение , а уважение и доверие от ученици и родители и не се купува с пари !"Уважението и доверието не се дават сляпо, а се печелят и винаги трябва да са взаимни.
44
15
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И дори след като са починали доста учители, както вие казвате, нима тези същите учители искат да се ваксинират? И точно те отричат науката и най-нахално и по селски казаха, че били опитни мишлета, или пък постоянно като и сега поставят условия, ами ако всички почнем така да теглим към себе си чергата? И наистина с крайно глууупавото обяснение, че нямали информация - за нова ваксина искат данни за последици след десет години!?
43
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купиха си дипломи, мразят децата.Искам да съм учител по време на лятна ваканция.Постоянно плачат за пари, и заплати.Мислят се за корифеи на науката си.Без неговия предмет човечеството е загубено.
42
20
 
21
 
! Отговори
ти да видиш преди 3 години
Като спрете децата от училище какво ще стане драги учители?Онлайн месец,два,три и т.н.Докога....Защо когато ви дойде реда за ваксиниране само 20-на % изявихте желание?Преболедуванто и/или ваксинацията СА ЕДИНСТВЕНОТО ЛЕКАРСТВО на този етап.Всякакво отлагане,затваряне,онлайн обучения са ВРЕМЕННО спиране на НЕИЗБЕЖНОТО,но не и спасение за вашето здраве или живот.Имам и друго предложение: отказвате се от увеличенията на заплатите си(през последните 3 г. са над 100%) докато сте онлайн...
41
8
 
8
 
! Отговори
един преди 3 години
Според мен, без да съм с претенция, че съм правият, не трябваше да залагат на нова ваксина, а на стара технология, защото хората са консервативни. Другата грешка е, че започнаха със стари хора, точно с тях, които могат са спазват режим, а работещите щат не щат, излизат. Тук е мястото да се каже, че пенсионерите прекаляват в много отношения, не, те не са важни, важни са децата и работещите. Аман от лицемерие.
40
16
 
35
 
! Отговори
Киара преди 3 години
Аз работя в училище, от 40 учителя няма нито един които да иска връщането на онлайн обучението. Започвам да си задавам въпроса - от къде ги намират тези хора, които уж искат нещо, което се представя в медиите като искането на една цяла гилдия? Кой и как се решава, че ако 100 човека искат нещо, останалите n на брой хиляди автоматично искат същото нещо, без някой изобщо да е питам
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На учителите не е необходимо високо възнаграждение , а уважение и доверие от ученици и родители и не се купува с пари !
38
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ваксини бе !!!Другият вариант е при мен в термичното -нощна смяна !Пууууу....аман от превилегии !!И докога да се спре присъственото ?До 2026г ?
37
6
 
18
 
! Отговори
до не стига преди 3 години
То ваксините не ти пречат да се заразиш. Гаранция-франция. Обещават само, че като го пипнеш пустата корона има вероятност да я караш по-леко. Ама и това не е сигурно, така че...