Кантарджиев: За преболедувалите COVID и една доза е достатъчна

Те трябва да изчакат три месеца, за да се възстанови имунитетът
27 фев 2021 11:24,
126
Кантарджиев: За преболедувалите COVID и една доза е достатъчна
Снимка: БГНЕС

Логично е твърдението преболедувалите COVID-19 да се ваксинират само с една доза. Най-добрият имунитет се получава след преболедуване, обаче прекаралите го тежко се притесняват и искат да се ваксинират. Тези хора трябва да изчакат три месеца, за да се възстанови имунитетът – не че ще навреди, но няма да има същия ефект. Но за преболедували една доза е достатъчна. Това заяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

"Решението за "зелените коридори" беше добро и на много места те все още работят, днес пристигат 52 800 дози от ваксината на "АстраЗенека" – те веднага ще бъдат разпределени в страната", допълни той.

Той добави, че в понеделник очакваме още 12 хил. дози от препарата на "Пфайзер".

Тази седмица стана ясно, че страната ни ще получи заявените ваксини от "АстраЗенека" не само със забавяне, но и в значително по-малки количества. Все още няма и яснота кога отново ще заработят т.нар. "зелени коридори" за ваксиниране срещу коронавирус в столицата и големите градове.

"Проблемът е в целия свят, не само в България. Наши сънародници в чужбина постоянно ми пишат дали да идват, за да се ваксинират у нас. Защото навсякъде има затруднения. Сключиха се договори за огромни средства и сега ние очаквахме едно ритмично снабдяване. За съжаление, са такъв вид лекарства, че имат технологични проблеми и има забавяне", каза проф. Кантарджиев.

По думите му няма опасност хората, които вече са си поставили първа доза – да останат без втора игла. И все пак, ако това се случи, не трябва да се притесняват, защото основният имунитет се постига с първия прием на препарата, а с втория – се повишава с още 10-15%. Той обясни, че по принцип втора доза се слага при епидемии, за да се достигне по-голямо покритие в населението.

На въпрос дали хората могат да си сложат втора доза-защита на производител, различен от първоначално инжектираната, проф. Кантарджиев обясни, че в характеристиките на препаратите не се упоменава тази възможност, но от медицинска гледна точка е възможно и в момента се правят подобни проучвания.

Проф. Кантарджиев заяви, че до 10 дни се очаква решението на европейските регулатори и за ваксината на "Джонсън и Джонсън", която вече е разрешена за употреба в САЩ.

На фона на растящия брой новозаразени с COVID-19, от понеделник ресторантите и кафенетата отварят врати, а от 1 април и нощните заведения. Проф. Кантарджиев призна, че за момента не се предвижда отмяна на този график, защото случаите нарастват плавно и пандемията е под контрол.

"Ако се спазва отстояние, не се събират големи компании и се спазват часовете – не мисля, че ще има проблем. Хората трябва да преценяват с кого се срещат – ваксинирани, преболедували", заяви той.

Директорът на НЗЦПБ заяви, че трябва да се спазват правата на човека и не бива неваксинираните да се ограничават да пътуват или излизат. Това обаче не изключва въвеждането на здравен паспорт

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преболедувалите имат имунитет, а една доза е вече с една доза повече отколкото е безопасно за тях - имунизация при наличен естествен имунитет може да предизвика автоимунни заболявания като начало и да стигне до злокачествени тумори... Кантарджиев можеше и да го знае, ако имаха опите специалист по вируси или поне имунолог в т.н. щаб.
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХранилкаЕСТЕСТВЕНО.СИНЪТ МУ Е ШЕФ НА КОЖНОТО ВЪВ ВМА.БАЩА И СИН СА НА ХРАНИЛКАТА.Този агитатор дали се въксинира?МАЙ НЕ!
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шматарок. Кое има по-голяма тежест: срещата с вируса или някаква си съмнителна РНК молекула в спринцовката. Аре у лево.
96
1
 
6
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Бе,накрая ще се окаже,че никаква доза не е необходима,ама дай да помпаме фармацията и да усвоим едни пари от ЕС,че и пътеките към касата да вървят!
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Да копират от други ЕС държави, с по една доза.. Защото ние умниците в България не можем да вземем решение. Един път казват едно, после друго, лъжи, лъжи....Че и кога успяха Дискавъри да направят филм за КОВИДЧО.
94
4
 
4
 
! Отговори
До славянин преди 3 години
Като ти напълня главата със шамари само за 9mm ще говориш.
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
слуги на сатаните които чрез един обикнувон вирус за който непрекъснато внушават и кодират хората за да ги подчинятБОГ Е ЛЮБОВ! ДАЛ Е СВОБОДА НА ХОРАТА ДА ДИШАТ ДА ЖИВЕЯТ.ТЕ НЕ ЗНАЯТ СМИСЪЛА НА ЖИВОТА НО СЕ УЧАТ ДОКАТО СТИГНАТ ОНОВА РАЗВИТИЕ НА ДУХА СИ СЛЕД МНОГО ЖИВОТИ НА ЗЕМЯТА
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долнопробен лъжецЗа преболедувалите нищо не им трябва. След като са живи и здрави имам имунитет.
91
1
 
14
 
! Отговори
Док преди 3 години
Абе голям зор всички на конвеир да се боцкат. На какво отгоре ще ме карате след положителен PCR и сравнително тежко проболедуване да се боцкам с нещо за което производителя му ме кара да се разпиша, че няма да си търся правата като ми стане зле от него?! И как измислихте нова медицина с твърдението, че изкуствено създаден имунитет(с ваксина), ще е по-силен, качествен и дълготраен от естествения такъв?!
90
0
 
8
 
! Отговори
До като НАТО преди 3 години
Да бе! И затова след първата ваксинация ме тресе цяла нощ, понеже е разтвор! Пич извади си пръста от контакта.
89
3
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Преболедувалите имат имунитет и не им трябва ваксина.Проблема е че ваксините се бият на всеки който отиде без преди това да чу се правят някакакви изследвания дали е добре човека.------ Ваксината е просто обикновен безобиден разтвор, защото вирус НЯМА. Приучват ви към мисълта, че тялото ВИ не ви принадлежи, ами във всеки момент някакъв пул идьоти от сорта на Кантарджийски или Симидчийски може да реши и да ви подложи ня всякакви телесни гаври.
88
0
 
5
 
! Отговори
LOL преди 3 години
Кантарджиев е на кантар дали да се ваксинира
87
2
 
14
 
! Отговори
анкета преди 3 години
Я да ви видим сега колко сте умни. Какво се случва в тялото на човек с антитела след естествена инфекция, инжектиран с ваксина?1. Тялото на човек изработва още повече антитела - МИНУС2. Имунитетът от предишното заболяване неутрализира нашественика (ваксината) и нищо не се случва - ПЛЮС
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е поредния нагъл фашист , сър ....
85
3
 
12
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Кантарджиев, ти ваксинира ли се? Ай да не ми даваш акъл какво да правя, а??
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Кантарджиев: За преболедувалите COVID и една доза е достатъчна"Ще мина и без дозите ви.
83
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей този не е ли в лудницата
82
1
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ей, сейнало за пари, че и децата си живи ще пoгpебе ако може още малко да поограби!
81
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ, който след един ден ще се закичи с мартеници от Китай - не може да бъде унищожен.
80
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Кантарджиев, производителите на ваксините казват друго. Говори се дори за трета доза. Вие сега като нямате ваксини и давай юруш на маслините!