От април: Минаваме технически преглед само с платена "Гражданска"

В момента в пунктовете се проверява само дали е платен данъкът
27 фев 2021 09:39,
119
От април: Минаваме технически преглед само с платена "Гражданска"
Снимка: БГНЕС

От април няма да пускат на технически преглед кола, чийто собственик не е платил "Гражданска отговорност". Това автоматично ще се проверява, съобщи за "24 часа" Дамян Войновски, зам.-директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Той представи надградените електронни регистри за техническа изправност на автомобилите и за обучение и изпити за шофьорска книжка, както и нов модел на контрола на служителите на администрацията. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Добро управление" с 990 553 лв.

Войновски каза, че в началото на годината е подписано споразумение с Гаранционния фонд, в момента се изгражда връзката между агенцията, респективно - пунктовете за технически преглед, и фонда.

Проверката в пунктовете за платена "Гражданска отговорност" ще бъде възможна от началото на април. В момента в тях се проверява дали е платен данъкът на колата.

С надградените системи ще може още да се вижда при технически преглед дали превозното средство е спряно от движение от органите на МВР заради неплатена застраховка. При такава ситуация колата не се допуска до преглед. Това става възможно с надграждането на системите, като е осигурен обмен на данни между системите на "Автомобилна администрация", МВР, НАП и Гаранционния фонд.

Свързани са общо 12 регистъра и база данни.

Данните за колата при преглед се попълват автоматично от регистрите на МВР. Предишният начин е, когато колата влезе в пункт за технически преглед, се сканират данните от талона и тогава е възможно софтуерът да допусне грешка.

"Натъквали сме се на немалко злоупотреби - с представяне на стари талони, с ръчно коригиране на данните на собственика, както и чисто технически грешки в регистрационния номер на автомобила", каза Войновски. Такива грешки с връзването на регистрите стават невъзможни. Не може да се допусне преглед на кола, в която има промяна, която не е отразена.

Зам.-шефът на "Автомобилна администрация" каза още, че сега се тестват екостикерите, които трябва да се поставят на колите след
преглед от 12 юли. Те ще струват 4,70 лв., пунктовете ще ги купуват от "Автомобилна администрация".

Преди теоретичния изпит за шофьорска книжка пък лицето се заснема, личната карта се сканира и се прави сравнение със снимката, която е в МВР. Така става автоматично лицево разпознаване и не може да се яви друг вместо кандидата, който се е записал.

Кандидатите за книжка вече имат възможност да подават електронно, чрез специализирано приложение, заявления за теоретичен изпит. По електронен път се заявява преиздаване, подмяна или издаване на дубликати на карти за дигитални тахографи, на карти за квалификация на водачите и на ADR свидетелство за водач, превозващ опасни товари.

Проектът включва и оборудването на всичките 80 инспекторски екипа на "Автомобилна администрация" с таблети, принтери и съвременни камери. Това позволява в реално време да се проверява наличната информация за превозните средства, водачите и превозвачите в националните и европейските регистри.

При констатиране на нередности актът веднага се вписва в системата и се принтира. Чуждите шофьори веднага ще получават наказателно постановление. Предвижда се тази година инспекторите да имат и ПОС терминали, за да могат чужденците да плащат на място наложените глоби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
8
 
1
 
! Отговори
да преди 3 години
До анонимусДоста от пътищата са оправени. На практика всички първокласни пътища са добре. Новите магистрали и те са добре. Редно е да си плащате застраховките и данъците. Аман от тарикати. Жалки сте.
98
1
 
1
 
! Отговори
да преди 3 години
До Един.Да, добре е да си плащате сметките. И досега се искаше гражданска, но такива тарикати като теб минаваха метър.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Данъкоплат НепризнатНе всички българи са *** и алкохолици.
96
0
 
1
 
! Отговори
Данъкоплат Непризнат преди 3 години
Един ГТПарец в МОЛ България ми пише-време е!Да се проверим,въпреки,че след предишната проверка не ми работе лампа на късите(какво е гледал?).Оставям за пореден път автомобила и заджитквам на МОЛба.След 15 минути глас на учителка ме уверява,че не съм си платил данъка и ГТП-то е невъзможно.От офиса ме уверяват,че съм платил,но имам задължение 0.20 лв(20 стотинки).ГЕРБ-служителката,докато нанесе плащането ми са минали...дни.С по-печени ГТПари платих през тях 20 ст.+1.20 такса и готово.Успех!!!
95
0
 
17
 
! Отговори
Един. преди 3 години
Слевдащата година, ще се минава на преглед само след удостоверяване на:1. Платен данък сгради.2. Платени сметки за вода и електричество.3. Справка от данъчното за задължения.4. Свидетелство за съдимост.5. Брачно свидетелство - ако сте в брак.6. Кръщелно свидетелство и подписи от трима Попа, че имате Кръщение.7. Справка от работодател.8. Справка за доходи.9. Васерман за СПИН.10. Завещание в полза на КАТ.На печелившите - Горчиво! Добре дошли в Чалгаристан!
94
0
 
21
 
! Отговори
анонимус преди 3 години
А пътищата кога ще ги оправите, крадци?
93
4
 
2
 
! Отговори
До цървулана! преди 3 години
Ц ърволане от село, ти нямаш кола, имаш трактор за село, кой ти кара вече дизели, които отдавна са забранени на запад, даже и производството им е спряно. Бил дал 1000 лв. за части, тя цялата ти кола не струва толкова! Хайде карай си трактора на село и не се опитвай да коментираш, не ти се получава!
92
2
 
7
 
! Отговори
еб@ го преди 3 години
Х***зната е празна и държавата има нужда от кешовица която идва от глоби такси данъци за да може да се дава на мелеционери државни служителе и на новодомците от индииския субконтинент другите да се опраат как могат ...яш@ бе боко нашия тарикат
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Писна ми от ***!В карса е пълно с коли като моята, искат им по 1300-1500 лв. Аз колкото дадох миналата година за смяна на стари части - щях да си купя една от карса. АМа за кво ми е, като и нея ще правя. Моята е рядко запазена в околността и много са искали да я купуват. Аз съм й втори собственик, карам я повече отколкото я е карал италианеца. Купих я 2008 година и никъде не ме е оставила, не харчи много и НЕ ПУШИ. Чист дизел е - 1,9 мотор. ЖЕЛЕЗЕН двигател, по него нищо не съм правил.
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Писна ми от ***!Ей, цъpвул, я не ми се прави на голям тарикат. Като казваме кошница, имаме предвид... кошница а не автомобил. Аз карам 20 годишна, но стегната отвсякъде. Няма да лопа или тропа. Всичко по нея е пипнато и сменено (което се е обадило разбира се, здрави части не сменям), с чисто нови гуми е през година. Двигателя пее, само остана цялостно боядисване и е готова. Само миналата година дадох 1100 лв по нея, за смяна на части с нови + обслужване.Карам я от 12 години тази. Тъй че..
89
2
 
6
 
! Отговори
Писна ми от келеши! преди 3 години
Какво ми се правите на отворковци, бараки, каци, голямата работа, като ги слуша човек, все ес класа карат. Като сте ***, плащайте и пълнете чекмеджетата на мутрите, те точно такива балъци искат, а не виждат пътищата какви морги са. Затова сме на това дередже, защото много отворковци се навъдиха! Убита работа, лош материал!
88
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До онзи, койтоВсе едно, да знам че кацата няма дъно а аз да наливам вода в нея, с мисълта че ще я напълня. И това няма как да стане. Като знаеш че кошницата ти не става за нищо, защо изобщо ще плащаш ГО и защо изобщо ще я "носиш" на преглед?НАДИН и тва е, няма ко да се прайш на тарикат.
87
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До онзи, койтоНаписал съм го и пак не разбирам това което ти си знаеш и ми дрънкаш. ЗАЩО ЩЕ ПЛАЩАШ ГО И ЩЕ СЕ МЪЧИШ ДА МИНЕШ ГТП, СЛЕД КАТО ЗНАЕШ ЧЕ КОШНИЦАТА ТИ НЕ СТАВА ЗА НИЩО И НЯМА ДА МИНЕ ГТП? ЙЙ ТВА НЕ РАЗБИРАМ. ЗАЩО ЩЕ ПЛАЩАШ ГО?????Или той гань си мисли "Аз ще платя и ще пробвам да мина, те там будали и ще мина между капките". Да ама не и после реве че бил платил ГО а не минал ГТП. Ми как да минеш бе, то кола няма, ти ГТП искаш да минеш. Няма как да стане, разбираш ли?
86
2
 
6
 
! Отговори
До онзи, който преди 3 години
не разбира! А какво става с кошницата ти, която си занесъл за преглед(не си мислете, че карате нещо повече от кошници, защото всичко внесено в България са кошниците на "Запада"), ако прегледа я отхвърли, какво ще правиш с гражданската си, след като вече си я платил предварително?
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно да си купиш хляб и след 2 дни магазинера да дойде да ти го вземе, само защото не си купил и сирене за да ядеш хляба... някак си не е добре, но повечето хора се връзват и си траят. Щото видиш ли, закона бил такъв. Къв закон? То всичкото е измама, къв закон?И това го измислиха застрахователите, защото има коли, които не се карат и нямат ГО и следователно няма пари за застрахователите. Гледат да влачат кой откъде може, тва е цялата история. Лошото е че е на гърба на обикновения човек.....
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма право да ви маха регистрацията на колата, само защото не сте си платили застраховката. Застраховката не е задължителна, ако колата седи в гараж и не се използва. Изобщо - каква е връзката между застраховката и регистрацията на едно МПС???? Никаква.Още повече - регистрацията е платена от собственика, регистрационните табели - също са платени. Няма как да ти ги свали някой си, щото не си платил ГО и оня така решил.Ако ми се случи - да ми върнат парите които платих при рег. на МПС.
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тези простаци,Ако колата ти не мине ГТП - отиваш, оправяш си кошницата и се връщаш в пункта за ГТП. А и като не знаеш че колата ти не е наред и негодна, що изобщо ще я караш в пункт за ГТП? Направо се обаждай на НАДИН и толкова.Кое му е сложното, не разбирам?!?!?!
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До НякойИ кво аджеба ще прави на тоя пункт за ГТП, дори и транспортиран с репатрак, след като няма ГО???? Ше го изтръскат там и ще го оставят. Ко прай после, като няма ГО? Ще кажеш - "Ами прави си ГО и минава." Окей брато, но за кво му е тогава тоя репатрак да го мъкне до там? Неможе ли да си направи ГО и да си закара колата сам? Ако го спрът - фиш от 5 до 25 лв (ако колата не е на негово име) или фиш от 10 до 30 лв. (ако колата е на негово име).И тва е, нищо друго не могат да ти направят.
81
1
 
4
 
! Отговори
До Някой преди 3 години
В техните простотии не се предвижда как ще отиде колата на преглед, а директно искат -гражданска. Колата може да е била спряна от движение и години да не е била ползвана, защо първо ще искат гражданска, а после преглед!? Като са толкова загрижени, да направят така, че след като проведат техническият преглед, на място да направят и гражданската отговорност( тя става чрез компютърът им) и колата автоматично се пуска в движение.
80
0
 
11
 
! Отговори
komitata преди 3 години
свършиха мангизите почват нови такси ,стикери и т.н. остан а да н е мошеж да минеш преглед ако нямаш винетка което е следваща стъпка