Професор: До средата на март пускат "коктейла", с който се излекува Тръмп

Хапче за коронавируса обаче скоро няма да има, заяви проф. Илко Гетов
27 фев 2021 09:25,
38
Професор: До средата на март пускат "коктейла", с който се излекува Тръмп
Снимка: Кадър БНТ

Много активно се работи по пускането на "коктейла" от моноклонални антитела, с който президентът Тръмп беше лекуван от антитела. Хапче за коронавируса обаче скоро няма да има. Това коментира пред БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

"Решението за масовата ваксинация беше правилно, но за съжаление, проблемът с фармацевтичната индустрия и това че не са пресметнати потребностите на фона на разгарящата се епидемия, доведе до отмяна", допълни той.

Средно в света 3 на 100 човека са ваксинирани. Най-широко покритие в ЕС има в Малта - там почти 15% са ваксинирани, от нашите съседи с най-много е Сърбия - почти 19%, България се приближава към 2,9 на сто, тоест средното за света, обясни проф. Гетов.

Той е категоричен, че в България могат да се използват само разрешените в ЕС ваксини и то доставени директно от производителя.

Чисто регулаторно няма как да се случи внасяне на ваксини от трети страни. Унгария е използвала т.нар. възможност за национално решение за руската ваксина и могат да я прилагат само и единствено на територията на страната. При нас вариант за солови акции няма, заяви проф. Гетов.

"Не бих казала, че имаме основания да се колебаем и да избираме - и двете ваксини имат една цел - да създадат имунитет. Това показват и указанията на експертните комисии, публикувани на сайта на МЗ", обясни клиничният имунолог проф. Мария Николова.

"Хората могат да бъдат спокойни. Мисля, че отливът на "Астра Зенека" е временно препятствие, прави се всичко възможно да има гъвкавост в логистиката и мисля, че кампанията ще постигне поставената цел", допълни тя.

В момента две ваксини се разглеждат активно за одобрение от Европейската агенция по лекарствата - тази на "Джонсън и Джонсън", а другата също е РНК, както на "Пфайзер" и "Модерна", обясни проф. Гетов.

Относно ваксинирането на бременни, проф. обясни, че препоръката на Борда по акушерство и гинекология е жени, които планират бременност в близките месеци, бременни са или кърмят, би трябвало да се въздържат от ваксинация по простата причина, че сега действащите ваксини не са тествани върху бременни.

Теоретично е напълно възможно и се правят клинични проучвания за съчетаване на две дози от различни проучвания - в Оксфорд тестват препарата си в съчетания с ваксината "Спутник", всичко това обаче все още е в процес на клинични проучвания, обясни проф. Николова.

По думите й ключът не е в антителата, а в клетките на имунната памет - от тях зависи колко ще продължи и колко ще е ефикасен имунитетът ни след ваксинацията.

Проф. Гетов допълни, че компаниите много усилено работят за добавяне на трета доза след известно време за новите мутации на вируса. От "Астра Зенека" разработват назален спрей за директно впръскване в лигавицата на носа, а до средата на март ще е факт и "коктейла" от моноклонални антитела.

Ваксините обаче са най-ефективния начин за справяне с пандемията, подчерта проф. Гетов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
белина бре! Лудото куку-пипи си го каза! Кой няма водка и ракия- да пие белина!
28
0
 
1
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
НЕ. НЕ Е ТАКА. И ДО СЕГА ИВЕРМЕКТИНЪТ СЕ ПОЛЗВАШЕ ДОРИ ЗА ДЕЦА. АМА ТИ ОТДЕ ДА ЗНАЕШ, КАТО СИ ШМА.ТКА??!
27
2
 
0
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
До Лекар А бе, ти добре ли си? Ами ,че ивермектинът е лекарство от ветеринарната аптека за лечение на животни от парaзити и др болести! Ба си ненормалния народ дето се лекува от бов с какви ли не бок,луци и си ш,*** ваксини за тоя дето кл,,ати дърветата!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90 % от новите професори не стават за нищо...............само титли и фукане, без знания!!Навремето, аз какви професори и доценти имах..............за жалост повечето от тях са покойници!!!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фармацията отдавна не са само наука, но и политика, търговия, бизнес, пари и т.н.!!!
24
0
 
4
 
! Отговори
скептик преди 3 години
Проф.Гетов като известен фармацевт с високи административни постове не може да говори друго,освен положители неща за ваксини,препарати и пр.На него за това му плащат-да рекламира продуктите на фармацевтичните гиганти.Но е странно как загърбва факта,че всички тези ваксини и пр. не са преминали необходимите изпитания и най-малкото не е морално да ни използват като опитни мишки.Ето-признаха,че Израел получава най-много ваксини и предоставя данни на Пфайзер за резултати.Значи-експеримент с хора!
23
1
 
2
 
! Отговори
рпг-7 преди 3 години
Унгария е използвала т.нар. възможност за национално решение за руската ваксина и могат да я прилагат само и единствено на територията на страната. Принас вариант за солови акции няма, заяви проф. Гетов.------------Щоту Бат Боику е многу Послушен!!!Затова "Секретарите" и "Комисарите" на ЕС, както и от посолството на САЩ у Софията многу го хвалят!!!Ми даа...
22
0
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Лично аз препоръчвам не готовия препарат а именно на тази аптека защото се изготвя в специализирана лаборатория а не на конвейер и е супер пречистена.Досега не са наблюдавани странични ефекти!!!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До лекарПреди пускането на препарата Хювемекти имаше само една аптека в София която правеше и все още прави ивермектин-"Ерудита".Влизаш в сайта,има телефонен номер,звъниш,казваш колко килограма си и те ти звънят когато е готов,обикновено за един ден.Те са свързъни с лаборатория,която е на една пряка от тях и там го приготвят.Отиваш първо до аптеката с рецепта от лекар и след това до лабораторията да си го вземеш.Дозата е две капсули.Дозировка-за лечение 2Х1 през 24 ч,за профилактика-през 72
20
0
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Това, че брат ти е такъв, не значи, че всички са като него !
19
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Предлагам всички демагократи да го откажат, заради партийния си и политически имидж !
18
7
 
0
 
! Отговори
Нямте ли срама преди 3 години
Няма оригинални дипломи в бг.всичко е на принципа под маса.Лично аз съм виждал как барт ми слага уиски в куфарче на дипломиран професор.Даже и не ходи на изпит
17
1
 
4
 
! Отговори
До лекар преди 3 години
И други хора се излекуваха с ивермектин. Между тях Тодор Батков и кметът на Ямбол. Добре е да пишете как лично сте го приемали и за колко дни? Колкото повече инфо - толкова по- добре. 10 табл. от 3мг - 30лв.
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе ,коктейлът с руското име ще ви излекува по-бързо всичките там измислени професори ,доценти и други отвързани , дето само будалкате хората , за да сте хубави на управниците !
15
5
 
14
 
! Отговори
алергичен преди 3 години
Уфффф... начи, само като чуя вече "професор", "академик" или нещо подобно получавам обриви по кожата!!!
14
7
 
13
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
"Хапче" против корона вируса има и се казва ивермектин!!!Според последна инфовмация над 4 млрд!!! души на планетата са приели ивермектин.Той не убива директно вируса но блокира основния протеин с който последния влиза в клетката като по този начин му пречи да се репликира.Оставен извън клетката вируса е абсолютно безпомощен и бива атакуван от имунната система която едновременно го унищожава и създава хуморален и клетъчен имунитет!!!Като боледувах от ковид-19 аз се лекувах с ивермектин!!!
13
7
 
21
 
! Отговори
Д-р Снагълс преди 3 години
Между другото протоколите "лечението" убиха стотици хиляди и за този геноцид ще се пише някога в неподправената човешка история
12
6
 
8
 
! Отговори
Хасан Вакссинатора преди 3 години
Професоре, ние с моя учител Мустафа Каракоч можем да осирурим незабравим "коктейл" на всички амбицирани палавници. Да живеят иновациите в лечението и ваксинацията! Да се свети името ти, Ковид!
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имунна памет, клетки, антитела - ама много ги разбират учетните тези неща, дебатира, пелтечат в спорове и накрая - пълен провал с клетките и паметта и антителата. Вируса решил друго, слагай намордниците.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и да го пусната, ама повечето не сме нито президенти, нито имаме парите на Тръмп за да си го позволим.