В Нови Искър плетат мартеница за рекорд на Гинес

Това ще е най-дългата мартеница - 20 000 метра
12

Снимка: БГНЕС

Мартеница за Гинес плетат в Нови Искър. Хората в софийския район се готвят да направят най-дългата мартеница, предаде БГНЕС.

След като през 2012 година оплетоха червено-бяла нишка с дължина 7562 метра, в началото на тази година, готвейки културния си календар, те взеха решение да подобрят собственото си постижение.

"Първоначалната идея беше да оплетем мартеница с дължина от около 10 хиляди метра. Създадохме нужната организация, поканихме училища, читалища, пенсионерски клубове да се включат в нашата инициатива. Те винаги откликват и този път също прегърнаха нашата идея. Така, в рамките на около месец, се изплете тази мартеница", разказа Веселка Петкова, заместник-кмет с направление образование и култура.

За да имат необходимото пространство за работа, участниците в инициативата са разгърнали кълбета прежда на градския стадион. Докато работят обаче те установяват, че през 2015 година във Видин е поставен нов рекорд – мартеница с дължина около 16 хиляди метра. Без да се колебаят, те веднага си набавят още материали и започват работа още по-упорито, за да го подобрят.

"Към момента смея да твърдя, че сме успели да постигнем рекорд и да направим мартеница с дължина над 20 хиляди метра. Това обаче ще го разберем официално в понеделник, когато довършим окончателно събирането на парчетата", допълни Веселка Петкова.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
1
 
! Отговори
факт преди 1 месец
На хора с дебели китки на ръцете са достатъчни 30 сантиметра мартеници. Шопски изцепки. Да бяха направили нещо полезно.... В понеделник сутринта ще си пресуча два вълнеи конеца, ще ги вържа на ръката и съм готов. Ако ме попитат какво е това на ръката ми, ще отговоря, че много обичам Полша и това е нейното знаме... По света не знаят дори къде е България, а да им обяснява човек за мартеничката си е загубена кауза.
10
4
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Аз мартеници не нося
щото ходя на църква.
несъвместимо е.
9
1
 
0
 
! Отговори
Сивчо Искърски преди 1 месец
Другари, да гласуваме кои са най-убавите общинари у Родината ?
8
0
 
7
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 1 месец
Ще стигне ли дължината на мартеницата за да си избият комплексите всички новоискърци ?!
Че да хартиса и за началствата , зер и те са хора !
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тези да не са избягали от клиниката 4-ти километър там наблизо,че да идват да си ги прибират докторите
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да да да .....плетът от скука заради Забраните , нямат друго какво да правят , няма никакви Мероприятия

Българина и без тва е мързелив , не спортува а само ракия и салата и да се наяде като прасе
5
1
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
До Bul gur
Абсолютна глупост! Парата на локомотива всичката отива в свирката! И като бият видинлии с 3 километра мартеница - какво?! Нищо и половина!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като Росен Горският уби 6 човека в Нови Искър е обяснимо ,защо искат да подобряват рекорд на Гинес..
3
2
 
8
 
! Отговори
Bul gur преди 1 месец
Поредната българска простития.Направо да правят мартеница 100 км и да станем световни шампиони.Размера има значение,но в дадени случай е пълна глупост.Каква е целта на заниятието,какво искаме да покажем?Псевдо патриотичното перде е замъглило разсъдака на мнозина.Хората отидоха на Марс,ние усукваме прежда. Велики сме....
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народ, който след 1 ден ще се закичи с мартеници от Китай не може да бъде унищожен.
1
4
 
5
 
! Отговори
Християнка преди 1 месец
За да бъде омилостивен православния Бог, днес се пали огън, прескача се от голи юнаци и се предсказва бъдещето по опърленото им окосмяване.