Имунитетът на ваксиниран е по-силен от този на преболедувал

Хората не трябва да се страхуват от ваксините, смята д-р Петрова
1 мар 2021 13:15, Петя Славова
100

Трябва да знаем, че е много важно да се ваксинираме, не трябва да се опасяваме от ваксината. Дали ще се ваксинираме или ще прекараме инфекцията, разчитаме на това тялото да изгради имунен отговор. Но при ваксината имаме контролирана доза на част от вирусния материал. Можем да ѝ дадем толкова, че да изгради имунен отговор без боледуване. При инфекция може да има много странични реакции и сериозен краен резултат.

Това заяви в "България сутрин" д-р Велислава Петрова, която е доктор по инфекциозни болести и имунология, консултант на ООН и Международния алианс за ваксини и имунизации.

Още по темата

Тя алармира, че в някои случаи имунната ни система може да реагира много силно и да предизвика хронични състояния. Няма гаранция, че дори при сериозни симптоми, сме стигнали до силен имунитет и сме по-добре предпазени от вируса, стана ясни от думите ѝ.

Д-р Петрова отбеляза, че не всички хора изграждат антитела в достатъчно голям мащаб. Според нея би работил модел, ако сме изградили достатъчен имунитет след преболедуване и след това бъдем имунизирани само с една доза от ваксината.

Може ли човек да бъде преносител на вируса след ваксиниране?

"Първите данни на AstraZeneca показаха, че при ваксинираните има много по-малък брой хора, които да имат вирусни частици. Ако нямат вирусни частици, няма как да заразяват други хора. Има 60% намаляване на риска да разпространяваме вируса. Такива индикации се появиха и при Pfizer след проучвания в Израел", заяви специалистът по инфекциозни болести и имунология пред Bulgaria ON AIR.

Самата тя все още не е ваксинирана, тъй като в Швейцария още не е дошъл редът на нейната ваксинационна група. Страната не е част от ЕС и одобряването на ваксините минава през собствен процес на място. За момента е одобрена само ваксината на Pfizer/BioNTech, ваксинирани са много малко хора.
 


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
БОГАТ---БЕДЕН преди 2 години
ВСИЧКО Е ДАЛАВЕР- ИМПЕКС. ЩОМ ИГРАЕ ЧИЧКО-ПАРИЧКО, МОГАТ И ГРАЖДАНИ НА ГРЕНЛАНДИЯ ДА НИ НАПРАВЯТ.ДА ЖИВЕЕ СВЕТОВНАТА ДАЛАВЕРА!?!!!!
85
1
 
1
 
! Отговори
:D преди 2 години
До Караибрахимили ще даде 40 лв за отрицателна проба....
84
2
 
11
 
! Отговори
Kaleidoscope преди 2 години
Истината е, че след преболедуване се изграждат антитела, които са напълно достатъчни за справяне с вируса при повторна среща, но това не се пропагандира и налага, за да се прокарат ваксините. Също така е изключително съмнително и грозно за човешките права опитите да се наложи ваксинирането. Вашо право е да откажете ваксина, но няма да имате право да работите и да пътувате, за какви права говорим и после човек да не вярва на конспиративни теории..
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛекарПо езика който използваш като "да ви *** с тия реклами"
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая на снимката има вид на ваксинирана.
81
0
 
3
 
! Отговори
Tonita-7 преди 2 години
Едва ли!
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма начин ваксината да има по силен имунитет от самото заболяване.
79
3
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
Поредната налудничава реклама на ваксини !Докторката и нея май ще я видим в листите на ГЕРП ?!
78
1
 
7
 
! Отговори
Тайпи преди 2 години
Да ви се и ваксините калпави да ви се не види....китайски чип ли сложиха, що ли не знам. Не ще да ми хваща радио Веселина и това е, върти суче и все на радио Хоризонт включва. Пет Же-то *** дойди, доволен съм- въртим си по цел ден порнхъба и те така. Ще чакам втората ваксина и дано се оправят настройките.
77
2
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До ЛекарХей,"лекар".Писна ми да ти казвам да не използваш моя ник!!!Макар че като чете човек каква гнус пишеш веднага ще разбере че нямаш нищо общо с медицината
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. имунитетът от срещата с цял вирус е по-слаб отколкото имунитета от срещата с парченце от същия!?
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 10Ти си ходи в Гърция, аз всяко лято съм си на нашето море! Умрел съм ти па за Гърция баш!
74
14
 
5
 
! Отговори
Караибрахим преди 2 години
Спокойно, *** ще хукне масово да се ваксинира като наближи лятото. В един момент ще осъзнае, че трябва да цака по 100 лева за ПСР, за да отиде в Гърция и много бързо ще му отпаднат размислите относно ефективноста на ваксините :-)
73
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато жени, изглеждащи по определен начин, се опитват да дават компетентно мнение по разни въпроси, много хора не са склонни да им вярват.
72
9
 
4
 
! Отговори
някой преди 2 години
До: номер 68 (лекар до 62)Виж какво, лекарю! Моят шеф беше от тези, които изкараха най-тежко COVID19, беше в болница повече от месец и на кислород!Той никога не е спазвал никакви мерки, няма и да спазва!Не задължава никого от подчинените си да се ваксинира, няма да се ваксинира и той!Разбира се, имаме такива колеги, които искат да се ваксинират.Нали все още ваксината е "доброволна"?За какво е тогава тази яростна рекламна кампания?Направете я задължителна и ще се ваксинираме!
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая га стана ганусар, га га.а и почерня, че и непоискан акъл дава
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде айде, аре нема нужда!За една от тези ваксини се оказа и го обявиха официално, че не са уцелили точната доза и са я надвишили 10 пъти!!!Това са го установили че в хода на ваксинацията, или на експериментите с хора може би е по-правилно, като ваксинирали с много по-малки дози, ефектът бил същият!
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блондинки започнаха да ни дават акъл ! - лелееее , какво доживяхме.
68
14
 
1
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Може и така да е защото в коронавируса има пептиди които подтискат имунната система!Във ваксините го няма,така,че може и така да е.
67
2
 
15
 
! Отговори
швейцарец преди 2 години
Тази д-р Петрова дали не знае,че в България ваксинират преимуществено с препарата на АстраЗенека,който в Швейцария е -меко казано -неприемлив.Защо не коментира това,а удобно го премълчава?Или-това просто е израз на пренебрежение към стадото,на което трябва да се внуши нещо.