Поправки в КT позволяват шест заплати при пенсиониране

Отпадна изискването стажът при един работодател да е непрекъснат
2 мар 2021 13:52, Петя Славова
15
Поправки в КT позволяват шест заплати при пенсиониране
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Влезлите в сила нови поправки в Кодекса на труда регламентират по нов начин изплащането на заплати при пенсиониране. Шест заплати вече ще бъдат изплащани при 10 години стаж от последните 20 години при един и същи работодател, като отпадна изискването този стаж да е непрекъснат.

Преди промяната в Кодекса на труда право на шестте заплати при пенсиониране имаха само тези работници с непрекъснат 10-годишен стаж при един и същ работодател. Сега нормата е в полза на работещите, обясни пред БНР Дина Христова, експерт в Главната инспекция по труда.

"Ако по някаква причина им се е наложило те да прекъснат трудовия си договор при този работодател, ако в последните 20 години те са придобили 10 години трудов стаж при него, отново ще имат право да получат шестте заплати".

Така, ако работник е бил безработен, но се върне при стария си работодател, той няма да е ощетен и е необходимо да е натрупал десетте години без значение, че не са последователни.

Промяната важи и за работа при няколко работодатели от една и съща група предприятия - най-типичният пример са холдингите, където предприятията са свързани:

"Дори те да бъдат прехвърлени да работят в друго предприятие от групата, при друг работодател, на тях отново им се полагат шестте заплати, когато те са придобили право на пенсия", каза Дина Христова.

Тя припомни и друга разпоредба на Кодекса на труда, която не е променена, но е важна - шестте заплати се изплащат, независимо на какво основание се прекратява договора при пенсионирането:

"Дори когато работникът е уволнен дисциплинарно. Важното е да е придобито правото на пенсия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
1
 
! Отговори
Смъртна присъда преди 3 години
По-добре от колкото мизерния пенсия и мизерен живот в България. Доброволна евтаназия, за да не се мъчат хората, когато стигнат до този момент от живота си.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Променено е изискването за периода, през който се полага нужния 10-годишен стаж скамо. Иначе другото си остава същото и не е нищо ново.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието носи невярна информация. Поправете го. КТ и досега предвиждаше "шест заплати при пенсиониране".Ако не разбирате това, което пишете, поне питайте някого, който е наясно, да ви го обясни.
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8 Но тук не става дума само за държавните служители, брато! Прочете ли статията? По кодекса на труда се назначават всички работници и няма нищо общо със Държавния служител, който се назначава със заповед, а не с трудов договор по Кодекса на труда.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за глупост е това! Отново реверанс към държавния плъх на топла службица - оххх не мога да ги понасям, всичкинса ми отвратителни - чиновници, клеркове, данъчни.... сигурно и 50% от тези да съкратят и нищо няма да се усети!
5
1
 
8
 
! Отговори
:-) преди 3 години
А при ваксиниране по-колко заплати ще дават?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи шанса някой да наеме обратно при него, човек в предпенсионна възраст рязко намаля, защото за 2-3г. работа, ще му струва още 6 заплати.
3
2
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Статията е за пенсионери и кандидат пенсионери пубере! Не си пъхай голобрадата гага в материя която не ти е ясна !
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
деBелият и прегЪрбен ПРОграмист си мисли, че щом му плащат луди пари да седи на гьза си, а с една мотика не може да борави, е голямата Работа !!!!!!!!!
1
8
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
До ПрограмистА ти да не би да очакваш, че частните фирми ще сме благотворителни дружества?!?