Сивата икономика и как НАП се бори с нея?

Балансът между стимулиране и санкция бил най-правилният модел
2 мар 2021 14:22, Петя Славова
20

Въпреки коронакризата и сриването на бизнеса, приходът на страната ни се е увеличил с 5%. Това показват данни на НАП от януари 2021 г. Кога ще могат да се възползват гражданите от новите данъчни облекчения, отбелязва експерт.

"Другата седмица ще пуснем в експлоатация т.нар. предварително попълнена данъчна декларация за доходите. Тя дебютира миналата година и беше одобрена от преобладаващата част от данъкоплатците. В нея има предварително попълнени доходите от труд, хонорари, граждански договори, а тази година има две изцяло две нови групи данни в декларацията. Първата са данни за електронната търговия, а втората е за данни за продажба на кола и на друго МПС, което е било собственост на получателя на този доход, по-малко от 12 месеца", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров в ефира на "България сутрин".

Още по темата

Той сподели, че очакват над 90% от кампанията да се състои в интернет.

"Обсъждаме новото данъчно облекчение за компонента на труда при ремонт на жилището. Това е законодателна промяна, която законодателят съвсем явно създаде с идеята за т.нар. "домашни майстори", които бяха не в сивата, а в черната икономика. Да се направи чрез стимул, а не чрез контрол и санкция, да се насърчи усилието на всяко българско домакинство, което през 2020 г. ще направи ремонт в дома си - да поиска и да получи документ за труда. По този начин може да си намали данъците с до 200 лв. другата година", допълни Бъчваров пред Bulgaria ON AIR.

Говорителят на НАП е категоричен, че балансът между стимулиране и санкция е най-правилният модел, по който се администрират данъците, защото една преобладаваща част от хората, противно на очакванията, иска да спазва правилата.

"Това предполага правилата да са прости и лесни за употреба, да има взаимно доверие между институциите и гражданите. Без санкции няма как нито един държавен орган да съществува, но преди да стигне дотам, е логично и нормално той да вложи необходимото усилие за насърчаване и подкрепа, а едва към системните нарушители и организираните измамници да се подхожда с репресия", коментира Росен Бъчваров.

Той посочи, че търговията се облага с данъци, но не и продажбата на лични вещи.

"Без значение дали те са 5, 10 или 20. Това не ви превръща в търговец. НАП облага търговията не от тази година, а от повече от 20 години. Новото е, че тази година НАП предварително поставя данни за получени доходи от интернет търговия. Има ясно разграничителен критерий. Той е дали купувате стока с цел да я препродавате, но многото наброй лични вещи не водят до данъчни последици", добави още Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Бунтата преди 3 години
Ми как???Много лесно!!!!Вземат рушвети за тая работа и после му търсят данъци!!!!
17
2
 
2
 
! Отговори
Справедливост преди 3 години
Какви гладни, какви 5 лева. Всички треперят и бързат да отворят ресторантите и заведенията. Плачат, че нямат доходи, а само по заведения киснат и в чужбина ходят на почивка. От тях да се вземат данъци.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
finansivia munistar da kazva partiite varnaha li nadpisanite pari ot guranof...i s kolko lihva? i vseki partien fuhrer da kazva pred detektor na lajite, zasto si malchal i ne kazval na dalaverata stop...;-)))
15
1
 
2
 
! Отговори
има едни преди 3 години
Бъркат по кошовете и каквото намерят го продават , че да ядът . Що не ги притеснят малко от нап , нали всичко дето мърда трябва да им се отчита ?
14
1
 
3
 
! Отговори
таз държава бая.. преди 3 години
...лакома взе да става...много и се *** .
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАП се бори със сивата икономика като се слива с нея
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като купувам от интернет що не мога да ди го пиша като данъчно облекчение?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАП да се пребори с чекмеджетата на Тиквата, ако има топки.
10
1
 
15
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
И сивата икономика е по-полезна от НАП, МС, Народно събрание. Защото сивата икономика създава вид заетост, която заетост се унищожава от правителство и парламент. Тази сива икономика в рамките на месец изсветлява, защото тя е там където хората в крайно положение заработват парче хляб. И когато това мине през магазините, през търговията то изсветлява. Ако тази сива икономика бъде нулирана следват гладни бунтове и падане на правителството. Избирайте сами!
9
3
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
Да изчистят дублираните данъци, да вкарат възстановяване на данъци срещу предоставени касови бонове е борене на сивата икономика, а не клечене в тоалетната в работно време! 1 предложение не сме чули като хората от НАП и служителите им!
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борбата на НАП - наш човек (тук партията нивгаш не е била от значение) и даващ под масата - не се борим и не си даваме много зор.Работеща на светло фирма, която обаче не ще да дава - 5-10г. ревизии и съдебни процеси, защото не е дал.
7
3
 
21
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
хората са принудени да са в сивата икономика и да се борят за оцеляване въпреки тормоза и рекета от нап
6
2
 
9
 
! Отговори
Бизнеса преди 3 години
Кръчмарски, увеселителен, ненужните молове всичко да отиде по селата и да почне да копае обработва земята и да произвежда храна.
5
3
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Всъщност не знам какво има да бориш при ПИК-а?! Издава се за секунди с предварително подготвена молба и само си го взимаш. Чудя ти се, ако ти тропнат няколко степенна авторизация, каквато скоро ще има при такъв тип системи и е напълно редно да има, какво ли ще правиш?! Та ти си тотално неграмотен.
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз па преборих НАП за два дни за ПИК кода,ура!Гении са сътворили тая простотия!А не е да съм неграмотен!
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли какво ни донесе КОВИД пандемията? Изсветляване на сивия сектор. Всякакви там сервитьори уж на минимална останаха без помощи (защото колкото си дал, толкова ще получиш). Повечето си намериха друга работа (извинявайте по складовете из СОфия дават по 2000лв. на месец и то си осигурен на толкова, защото са чужди компании честни) и средната заплата в София стана 2000лв. (реално е много повече, но заради сивия сектор стои 2000, защото половината уж са на минимална).
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само бой по кранчетата на червената мафия
1
2
 
16
 
! Отговори
НАП са преди 3 години
Как тези който закрилят и се хранят от сивият сектор ще се борят с него?!