Родолюбци от Шипка: Без 3 март нямаше да има България!

"Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина"
3 мар 2021 10:24, Ния Христова
240

 

Десетки родолюбци и тази година се изкачиха до паметника на връх Шипка, пазен от почетен караул.
 
"Закърмен съм с българското, родолюбец съм. Искам да показвам на хората за какво са се борили нашите предци. Разочарован съм, че има толкова малко българи на този ден. Не ме притеснява Ковид-19. Щом съм дошъл тук, значи ми е вътре в сърцето", сподели един от родолюбците пред екипа на Bulgaria ON AIR.
 
74-годишен мъж с носия на своя прапрадядо от Пиринския край на всеки 3 март се качва на връх Шипка. 
 
"Ако го нямаше 3 март, днес България нямаше да я има. Тя нямаше да бъде и в Европейския съюз. Тук сме да поднесем цветя на този величествен паметник, да се поклоним и да отдадем почит. На този връх е решена съдбата на България, решена е Руско-турската освободителна война, започва преломният момент", разказа той за 3 март.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В последно време много историци започнаха да се нагласят според конюнктурата. Не трябва да приклякаме на този и на онзи, а да видим онези личности, които са лични свидетели на тази история - те са истинските. Така както Вазов е писал много истини. Така както Захари Стоянов е писал в своите "Записки по българските въстания". Много истини след това се преиначават. Да живее България!", каза още 74-годишния родолюбец.
 
Друг мъж, изкачил се до паметника на Шипка, подчерта, че днес празнуваме 143 години от освобождението на България от турско робство. 
 
"На политиците ще кажа: Ако не беше този връх, нямаше да я има България! Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наистина нямаше да има племе нагли некадърници връзкари избиращи си мутри да ги управляват и ръкопляскащи по команда на великия бей мутра добре ли е?
177
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 197Не се безпокой. Има кой да ни избави от златото и други подобни неща и засега се справя много добре.
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямало хора. Кога в 7 сутринта ли?
175
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хаджи АхилДядо Иванееее, ела да ни освободиш от златото и благосъстоянието ни. Знаем, че си най-добър в кражбите ...
174
2
 
3
 
! Отговори
хаджи Ахил преди 3 години
Дядо Иванее,ела да ни освободиш от нас самите!!!
173
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Така такаИ аз това питам, гледам, някакъв мощен ентусиазъм (макар че ако трябва да сме честни, от много рехава групичка), обаче никой не може да обясни смислено какво точно тая дата е специална. Какво се е случило на нея, никой не казва, а уж са много празуващи? Егати, досега такова чудо не бях виждал: да не може някой да ми обясни защо празнува?
172
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 190"можем да ти кажем. Боевете на Шипка са кулминацията на Освободителната война, критичен момент, в който е решен изходът на войната."Това е чудесно, само дето те въобще не са около датата 3 март, та въпроса остава.
171
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник свободна България!3-ти март!
170
4
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Без Руската империя нямаше да има българи, България и православни християни на Балканите
169
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 184 Някой .. ".. от русофилите тук може ли да каже какво общо има трети март със боевете на Шипка?" - можем да ти кажем. Боевете на Шипка са кулминацията на Освободителната война, критичен момент, в който е решен изходът на войната. Не си иити някой, а ми си никой. Имаш мозък колкото едно бубулече
168
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 186 и 187 - Вие ли ще ни учите, каскети неграмотни. Император Александър II встъпва на престола на 2 март 1855 г. (18 февруари по стар стил). Неговият манифест за отмяна на крепостното право е от 3 март 1861 г. Още Александър I издава указ за откупуване на селяните от крепостничеството и 60 % от тых се откупуват. Останалите ги освобождава цар Александър II. Той освобождава и България и сключва Санстефанския договор от 3 март 1878 г. Общо за това е наречен император Александър II Освободител.
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На наш гръб ...
166
7
 
2
 
! Отговори
Някой .. преди 3 години
До Анонимен 186Мдаааааа. Точно така. Те си честват техните руски събития на наш гръп, но откъде да знае простия червен калпак, дето са му навряли микрофон пред носа за това? Той на училище едва ли е ходил и ако е ходил едва ли е прочел нещо, да не говорим да започне да мисли. Това би било абсолютно в разрез с необходимото на тогавашната система, а както се вижда, явно и децата му са такива а вероятно и внуците: неуки, като червения си дядо.
165
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Някой ..184Никой не може да каже!Защото не знаят, че на 3 март 1855г. Александър II, освободителят на руските роби се възкачва на престола.За това се и чества 3 март. Нищо друго.
164
3
 
8
 
! Отговори
един българин преди 3 години
Няма нищо лошо да ни информирате какви глупости се въртят в главите на някои промити мозъци, но все пак такива статии трябва да бъдат съпровождани от исторически факти. Иначе служат за разпространение на фалшиви новини.
163
5
 
5
 
! Отговори
Някой .. преди 3 години
.. от русофилите тук може ли да каже какво общо има трети март със боевете на Шипка?
162
6
 
5
 
! Отговори
само факти преди 3 години
Това е процес добил международна сила на Константинополската Конференция 1869 г.През цялото време на саществуването на Отоманската Империя България стои на картата. След 3 Март на нейно място се появяват някои други държави като Северна Македония например. 1878 Русия компенсира Румъния за това че анексира Молдова. За компенсация Румъния получава Добруджа. Този екзалтирания явно не знае какво означава: С чужда пита - помен прави. След комунистическата промивка на мозъка . . .
161
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 181Той човека без да иска си каза, че сопата е единственото от което неграмотниците разбират.Бас ловя, че тия "родолюбци" цялото им родолюбие е базирано на предаванията по телевизията от комунистическо време и не са прочели една книга по въпроса. Абе, те даже и по една статия по върпоса не са прочели. Както впрочем и пишещите тук русофили, котио са напълно неграмотни.
160
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каза ви го човека в прав текст: Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина. /Още по-малко писанията в този форум/.
159
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СловянинКакво си се разпенил, какво е станало на 3ти март, знаеш ли?