За пръв път от 40 г. ремонтират Паметника на свободата

Ще бъде обновена фасадата и експозицията, разположена по етажите на монумента
3 мар 2021 09:03, Ния Христова
16

 

Идеята за създаването на Паметника на свободата възниква след Освобождението по време на учредителното събрание през 1879 г. Тя е дадена от Петко Каравелов и Стефан Беров и единодушно е гласувана. Строителството на паметника започва през 1926 г. Това обясни в ефира на Bulgaria ON AIR Мая Миланова от Националния парк-музей Шипка.

"Шипка е отвъд всякаква политика и всякакви партии. Когато се обявява кампания за набиране на средства, целият български народ се включва. Паметникът е построен с доброволни дарения", каза още Миланова.
 
Тя добави, че предстои да бъде направен ремонт на Паметника на свободата. Монументът е реновиран за последно през 80-те години. Ще бъде обновена фасадата и експозицията, разположена по етажите на монумента.
 
"В момента сме на този първи етап, който се нарича обследване, за да се види какво е състоянието на камъка и фугировката. След това ще се пристъпи към изработването на идейния и работния проект за ремонта", коментира Миланова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Паметникът е построен близо 50 г. след битката на този връх! Питам само...защо не беше готов за 50 месеца или дори за 50 седмици !Относно поддръжката, ....всеки обект има нужда от такава, може би на 10 год. веднъж е добро начало.Имам една идея Предлагам плочките до паметника да се подменят със зеленикъм мрамор, като от ляво се засадят бели рози, а от дясно червени, не е скъпо, а и да е, точно тук икономи не бива да се правят, мисля че ще стане красиво и символиката ще е впечатляваща!
12
0
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 3 години
До 4Наближаваха избори и за Костов, царя, Станишев, Орешарски... Бойко и ГЕРБ не са измислили "на ремонта ремонт" и всички останали начини на крадене на народа. Това че ги прилагат означава ли че същото не са го правели и БСП пр. а няма и да го правят следващите управляващи които и да са те? Ето защо никой който плюе по сегашните не обелва и дума за кого ще гласува и защо. Защото никой няма 'кохонес' да застане зад думите си. И това е причината защо ще сме в същото положение още много дълго.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега пък кой чакате да ви освобождава?И от какво?
10
4
 
3
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Трябва да се събори.
9
2
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Срам!40 години тази светиня се руши и на никой не му пука?Трябваше да дойде Господин Генерал Бойко Борисов ,та да свърши тази работа,и после се чудете пак за кой да гласувате,***!ЗА ТОЗИ,КОЙТО ЗА 11 ГОДИНИ ПОСТРОИ 3 БЪЛГАРИИ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ!
8
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БЪЛГАРИЯ Е ОСВОБОДЕНА ОТ ЦАРСКА ХРИСТИЯНСКА РУСИЯ!!СЛЕД КОЕТО Е ПОРОБЕНА ОТ АНТИХРИСТКА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ НА СТАЛИН И ЛЕНИН !КОМУНИСТИТЕ ЛИКВИДИРАТ СПАСИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЛИЦЕТО НА ХРИСТИЯНСКОТО КРАЛСКО СЕМЕЙСТВО В РУСИЯ!--------ВСЕКИ КОЙТО ПОДКРЕПЯ СТАЛИН, ЛЕНИН И ФАЛШИВИЯ ПУТИН Е АНТИБЪЛГАРИН ПОДКРЕПЯЩ УБИЙЦИТЕ НА СПАСИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!
7
3
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Няма никакъв социализъм там. Китай е на капиталистическата страна и вече е и най голямата икономика в света по отношение на производствения сектор. Китайците произвеждат всичко и целия свят купува от тях което значи че са успешни във всички сфери и най вече в образованието. Не може да станеш най голямата икономика ако нямаш перфектно обучени кадри на световно ниво. По добре и ние да сме "зли" като Китай отколкото като пропадналия запад който вече произвежда само джендъризъм.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7. Китай е с по зъл социализъм от живковия.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6. Чети историята. Има Османска Империя и тя е до Балкана./ Турция е от 1923. Царство България се възтановява 30 години по рано/По р. Дунав до Нос Емине е Свещенната Римска Империя с договор в Свищов 1777г.Сега Роби Болшевики има в Русия от 1910г
4
2
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Точно така. Не само България ами и цяла Европа е по американско робство. Въпросът е кой ще ни освободи от американското робство?Единствено Китай може да го направи.Но нали помните какво е казано - Който ни освободи, той ще ни пороби. И историята го доказва многократно че така и става.Даже под германско робство бяхме за кратко ама хората явно вече са забравили историята.....
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срутището ГЕРБ да не пипа където не му е работа.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наближават избори нормално е това в такива периоди
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свобода за България и ОСТАВКА на мракобесния, коварен и проруски настроен фигурант румен радев ветото!