МВР и прокуратура отчитат: 1249 спецакции, 3300 престъпления разкрити

През 2020-та са задържани и обвинени над 2300 души
Обновена: 4 мар 2021 14:19 | 4 мар 2021 14:19,
93
МВР и прокуратура отчитат: 1249 спецакции, 3300 престъпления разкрити
Снимка: БГНЕС

1249 спецоперации в страната са провели служителите на МВР и прокуратурата през изминалата 2020 година.

При тях са били разкрити над 3300 престъпления и са били задържани и обвинени над 2300 души, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя и главният секретар на МВР Ивайло Иванов представиха пред медиите резултатите от взаимодействието на двете институции за 2020-та.

„Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл. Целта е основно осигуряването на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия, да осигурим повече спокойствие на българските граждани, а оттам и повече доверие в държавата и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Най-голям спад бележат телефонните измами. Те са били едва 129, при петстотин и шейсет през 2019 година и 1200 през 2018-а.

Генерираните приходи за измами на мошениците пък са били 520 хил. лева, а за 2019 година сумата е била 3,8 млн. лева, докато година по-рано тя е възлизала на 8,4 млн.лиона лева, отчете Милева. Тя посочи, че част от измамниците вече са върнали парите и дори са осъдени.

Убийствата за миналата година спрямо 2019-а са намалели с 19 до шейсет и пет, само едно не е разкрито, каза Иванов. И отчете спад на всички престъпления, като при грабежите е с 19 процента, а разкриваемостта се е вдигнала до над шейсет на сто.

Голям е спадът на загиналите и ранените в катастрофи. Починалите при такива инциденти са 436-ма, със 165 души по-малко от миналата година.

Събраните глоби са над 116 милиона лева или 30 милиона над сумата за предходната година.     

Във връзка със заповед на главния прокурор Иван Гешев за периода от 15 септември до края на 2020 г. са проведени 981 операции по противодействие на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения в цялата страна. Установени са 508 непълнолетни или малолетни лица, свързани с престъпления с наркотици. Задържани са 221 души и са образувани 297 досъдебни производства. Данните за дейността на правоохранителните институции сочат, че при различни операции срещу наркоразпространението са иззети общо 863 кг кокаин, 49 027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични вещества. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
5
 
! Отговори
характерна черта преди 3 години
на българина е да краде! Ако всички крадци са в ъв затвора, по улиците само министри
46
1
 
2
 
! Отговори
криминално проявени преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~Остават контингент на МВР с оперативна разработка!С тях се водят преговори за сътрудническво срещу предсрочното им освобождаване!!~!
45
1
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Вече сме 2021, а полицията не може да ми опази здравето и имуществотато през деня, да не говорим за през нощта.Вече 30+ години, едни и същи елементи правят каквото си искат, като вече са цели фамилии от 2-3 поколения.При жалване при полицая на моя район, той ми каза:Ти не можеш да се оправиш с `тези` хора.Бандитско е положението в Бг, а няма изглед да се подобри съществено.Жалко за пропиляните животи на честните хора, останали да се мъчат тук !!
44
2
 
4
 
! Отговори
стоян преди 3 години
А такива като Боко Тиквата и Пеевски защо не са арестувани.България е единствената страна в света без осъден политик,олигарх или магистрат от едър калибър.МВР и прикриватурата се явяват като най-верните слуги на мафията.С тези "институции"България в най-скоро време ще гори.Буквално.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сийче ,Кьовеши ви търси с Гешев за нещо ,май за некомпетентност !? И искала да та пита освен за грим, дали за нещо друго може да мислиш ?
42
1
 
3
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Кога ще видим осъдени държавни служители. Само с тяхно знание се извършват финансовите престъпления.
41
1
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Много хубава информация,е и не само .....но малко емоции няма ли, малко по-топло излъчване....вече е м.Март ?!
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво *** ,намерихте Янек , доведохте Божков , Мата Хари си каза ,че за сеанс си е взимала по нещо от чекмеджето......!Акъл нямате ,ми поне малко срам да ви са намира ?
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джуджетата осъдихте ли? Кметовете дето си купиха с нардони пари маркови лимузини и искат подкупи за всичко осъдихте ли? Ремонтите на ремонтите разследвахте ли? По-големи корумпета от МВР и прокуратурата няма.
38
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Сийка Милева - ох, котьооооооооооооооооо :))))))))))))))))))))))))
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колегата Атанас Гъзолизаров с дежурно включване.
36
11
 
4
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест, адмирации и поздравления ! Никога не сме имали по работеща и ефективна прокуратура ! Бъдете здрав и благословен господин Гешев ! ЦЯЛАТА НАЦИА Е С ВАС !
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как Сийке, кво стана с теча в НАП и ТАД Груп, дето бяха хакнали даже поливната система пред НС по думите на една прокурорка, а се оказа, че цветята там се полива с водоноски.На тия хора обвинихте ли ги, псунахте ли ги, до къде стигна делото ... нещо не шумите по него, значи е ясна работата.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има един който чака
33
2
 
4
 
! Отговори
gio преди 3 години
и нито един осъден политик или висш чиновник. Всички са чисти като момина сълза и със заплати от 3-4 хииил лева карат автомобили за 200 хил. и имат къщи за по млн. и нагоре.Погнаха един голям Божков и вместо да изградят читаво дело, същия сега съди държавата за 2 млрд. лева и на 99% съм сигурен, че ще спечели, но по вероятно е Бойко и компания да ги платят по споразумение, че иначе срама ще е голям и истинска катастрофа за ГЕРБ и прокуратурата.
32
1
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 години
Как да няма спад, като хората стояха по къщите и на крадците им бе трудно да "работят"? Освен това, защо се хвалят с акции и превенция, които не са ежедневие? Присъствие на полиция по селата е нужно ежедневно, но като е невъзможно (дали?), предизборното хвалене е смешно.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е накрая колко са реално осъдени от всички тези акции. Там подозирал, че цифрата клони към 0Другото важно е колко дела има, по които България е осъдена заради незаконосъобразни акции на прокуратурата и за каква сума става въпрос.. Това, кой знае защо, не го пишат в отчета.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как обаче вървят акции по залавянето на куранавируса тва не се казва.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стилът на екипът кърти: мъжко тъмносиньо сако с женско закопчаване. светлосиня казашка кошуля с орнамент използван в тапицерия на канапета (нещо подсказващ) и също с женско закопчаване.Униформа взаимствана от чеченските женски бодигардкини! похвално!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересно. След като две от всеки три престъпления по някакъв начин са свързани с полицая или прокуратура,как така имат наглоста да говорят такива глупости?