От А до Б: Такситата поскъпват поне с 1 лев на курс

Почти във всички градове първоначалната такса е вдигната
4 мар 2021 16:08,
36
От А до Б: Такситата поскъпват поне с 1 лев на курс
Снимка: БГНЕС

Тръгна поскъпване на такситата, след като фирми в София, Русе, Кюстендил и Дупница вдигнаха първоначалната такса за ползване на услугата.

Така първоначалната такса на един от превозвачите в столицата вече е 1,56 лева за километър, вместо досегашните 75 ст./км., пише "Монитор". В Русе фирма вдигна първоначалната такса на 2,00 лв., като цената на километър на минута престой остава същата. От 6,00 до 22,00 часа тарифата е 0,89 лв., а от 22,00 до 6,00 часа – 0,99 лева. Минутата престой е 0,25 лева.

Увеличението стана възможно, след като транспортното министерство одобри скока на първоначалната тарифа на таксиметровите превози, което ще се отрази най-драстично върху късите курсове. По сметките на министерството това означава 1 лв. отгоре на курс.

В Дупница увеличението на първоначалната такса е двойно. Вместо по 70 ст. клиентите вече плащат по 1,40 лв., като после цената за пробег остава същата - дневната тарифа 75 ст./км и нощна 80 ст./за км. "При нас увеличението е минимално. Цената тръгва от 1,40 лева първоначална такса през деня и 1,60 лева първоначална такса през нощта. Тарифите за километър пробег остават 85 ст. Нощна, 75 ст. дневна", коментираха от таксиметрова фирма в Дупница.

В Кюстендил услугата "от точка до точка" вече струва 2,50 лв., при досегашните 2 лв. Независимо от разстоянието сумата е една и съща, като тя се отнася единствено за пределите на града.

Единични фирми вече са вдигнали първоначалната такса. В София също. Увеличението ще е 2 пъти тарифата на километър, но по думите му въпросният превозвач е написал 1,54 лв., но е нарушил закона, защото трябва да е 1,56 лв., съобщи за "Монитор" Сава Комитов - председател на Асоциацията на таксиметровите синдикати в България.

"В цялата страна срокът да пренастроят таксиметровите апарати с новите тарифи е 4 май", припомни Комитов. Той предупреди, че в столицата трябва нещата да се задвижат бързо, защото след като се пипне тарифната електроника на жълтата кола, то апаратът трябва задължително да мине на метрологична проверка и да се види дали всичко е наред. "В правомощията на лицензирания превозвач е определянето на цените", припомни браншовикът. Ако до 10 дни не стане това, то няма да можем да спазим законно установения срок“, допълни Комитов.

Той припомни, че отдавна в бранша се постъпва командно-административно с минимални, максимални цени и първоначалните такси. „Затова искат не искат фирмите ще трябва да въведат новите стартови такси, които ще са различни за дневната и нощната тарифа“, каза още той.

Такситата в Хасково са поскъпнали с между 50 ст. и левче на курс при различните фирми за година. При повечето компании първоначалната такса е вдигната от 1,10 на 1,35 лв. Дневната стойност за километър е поскъпнала от 80 ст. до 95 ст., а нощната е вече 1,05 лв. Цената за минута престой е скочила с 15 до 30 ст.

В Пловдив возят на сегашните цени от 2 г., съобщи Димитър Паскалев, член на Националния таксиметров синдикат. Той уточни, че срокът за повишаване на първоначалната такса с оглед изискванията на закона, е тримесечен. "С колко ще бъде повишена цената зависи от решение на ОбС. Според закона трябва да бъде 2-3 пъти от цената на километър, но решението се взима от съветниците", каза той.

По думите му в момента такситата от различните фирми в Пловдив карат почти на една и съща първоначална цена - 0,99 лв. Дневната тарифа е 0,82 лв, а нощната - 0,92 лв. Престоят е 0,20 лв.

Във Велико Търново такситата за последно вдигнаха цените си преди около три години. Дневната тарифа е 0,99 ст., нощната - 1,29 лв. Първоначалната такса е 1 лв. В Добрич цената на километър през деня е 1 лв., нощната е 1,20 лв. 1,50 лв. е първоначалната такса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
7
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Да върнат UBER и ще видят те!
11
1
 
14
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
Близо е до акъла, но все пак не проумяват ли, че колкото повече увеличават, толкова повече им намаляват клиентите?
10
1
 
12
 
! Отговори
Клиент преди 3 години
Много тъжно.Колко ще ми липсват сърдитите шофьори, автоматичното прибиране на бакшиш които си взимат.А колко пъти ми се е случвало ако дам банкнота по-голяма от 20 лева да почнат да правят скандали все едно аз съм им виновен ,че не си държат пари да имат да връщат на клиентите
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такси ли ? Раздрънкани и смърдящи коли ,със шофьори държащи се така ме все едно ти им дължиш нещо !Хайде няма нужда ,ще ходим пеш !
8
2
 
11
 
! Отговори
Пийняк преди 3 години
Никакъв бакшиш повече за тия миризляци! С тези цени 50% от "бакшишите" фалират щото трябва да си мъртво пиян за да ги ползваш!
7
1
 
10
 
! Отговори
нищо лично преди 3 години
Всяко чудо за три дни. Тази стъпка е извън действителността, защото неотчита поголовното обедняване на хората. Докато всичко беше затворено и безработицата растеше, такситата си работеха и не ги ударикарантината. сега увеличават цените, но ще си стоят по цял ден без нито един клиент. Постепенно ще върнат старите цени, за да имат хлебец. Надявам се, че вече са забравили за бкшиши то порядъка на 2-3 лева.
6
0
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
А защо въобще има стотинки при цените.Аз таксиджия в София да връща стотинки не съм видял.6лв и 10 стотинки автоматично таксиджията го разбира 7лв.
5
1
 
17
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Чист автогол си е това.Понякога си позволявам като съм пийнал вечер да дам 10 лева, ама за 20 лева и отношението което имат едно 80-90% от таксиджийте ще си намирам друг начин и едва ли ще съм единственият
4
0
 
8
 
! Отговори
граблива калинка преди 3 години
и сега ще връщат рестото до стотинка...така казват...
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A кога ще има полицейски контрол над тези, които тормозят малките фирми, предлагащи по-евтина и качествена услуга?Аве - кво стана с Убер?
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не им се качвам, няма и занапред да го направя.
1
1
 
18
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Ами супер....Ама да си приготвят пари за слънчоглед, че бая чоплене на семки ги очаква по стоянките...