Почитат паметта на загиналите при земетресението в Свищов през 1977 г.

109 са жертвите на земетресението с магнитуд над 7 по Рихтер
4 мар 2021 09:47, Ния Христова
10
Почитат паметта на загиналите при земетресението в Свищов през 1977 г.
Снимка: БГНЕС

Паметта на загиналите при земетресението в Свищов през 1977 година днес ще бъде почетена с поднасяне на цветя от 11 часа, съобщи БНР. Трусът тогава взема 109 жертви, сред които и 27 деца.

Трусът с магнитуд над 7 степен по скалата на Рихтер от епицентъра във Вранча преди 44 години срути жилищен блок и работническо общежитие на химическия завод. Спасителните действия продължават 28 дни. Като доброволец в тях се включва и Иван Димитров.
Още по темата
 
"Трагедията беше много голяма. Целият град беше окичен в черни знамена. Борбата беше страхотно голяма. С голяма мобилизация, с голяма амбиция хората помагаха отвсякъде кой, с каквото може", спомня си той.
 
Свищовлии и общинското ръководство на града ще поднесат цветя на двете плочи в памет на загиналите при земетресението на „33 Свищовски полк“ и на площад „Велешана“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
очевидец преди 3 години
До българинПишеш неверни неща. Живея в град в Североизточна България. При нас казаха, че земетресението е с магнитут 5 степен по Рихтер. Целият блок,в който живея, се разлюля. Тогава бях на 18 години. Спомням си всичко с подробности, може би защото за първи път преживях земетресение. По телевизията показаха срутените сгради и съобщиха за жертвите.
9
2
 
4
 
! Отговори
До ТОВА НИЩО НЕ Е! преди 3 години
***,Белене не лежи на разлом!Питал съм голям авторитет - геолог.Трагедията в Свищов е станала заради идиотската конструкция на некадърни инженери - много колони, лошо изчислени!Защо не падна църквата? Защото я е строил Уста Кольо Фичев - гениалният български самородък!АЕЦ Белене е БЪЛГАРСКА централа и не дрънкай глуппости за руски интереси! Нашите негодници тъпчат българските интереси, за да угодят на задокеанските си господари. Нямали сме производство, няма нужда от ток!А обратното вярно ли е?
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТОВА НИЩО НЕ Е!Крети, руските реактори са нещо, което Уестингхаус, дирника си да сдерат, не могат да направят! Правени са в Ижорския завод в Санкт Петербург, основан от Петър Велики през 1714-15 гг., т.е. по времето, когато индианците са научили гладните бледолики как да си убиват кротки диви пуйки, за да не измрат от глад. За благодарност те после избили индианците.За реакторите - най-модерна схема, най-добри материали! От МАГАТЕ бяха в шок още от метала на реакторите на АЕЦ Козлодуй!
7
2
 
2
 
! Отговори
ТОВА НИЩО НЕ Е! преди 3 години
Чакаме сега Бойко да изгради допотопната руска АЕЦ Белене в тази земетръсна зона и тогава при едно подобно земетресение може и целият български народ да погине...
6
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
А тогава по онова време комунистите не казаха нищичко за Свищов.Само гледахме и слушахме за Румъния, все едно тук само цветя и рози цъфтяха!Едва след 1989 г. разбрах, че и в България е имало жертви.
5
3
 
3
 
! Отговори
До 7 po Rihter преди 3 години
Поправка: По-скоро е било усетено като над 6 по Рихтер, тъй като в епицентъра е било 7.5. А Свищов е на 250 км растояние.
4
4
 
1
 
! Отговори
7 po Rihter преди 3 години
В Свищов земетресението не се е усетило като 7 по Рихтер. Това е магнитудът при епицентъра във Вранча. Можеха да кажат каква е била реалната сила на труса в Свищов. Вероятно 5-6 по Рихтер.
3
0
 
18
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Това беше след Стражица 1986. Игнат Раденков. А когато хвърляш някакъв факт е хубаво да си малко информиран. Вранча 77 е едно , Стражица 86 съвсем друго.
2
3
 
9
 
! Отговори
Родолюбец преди 3 години
Мдааа,а сега и фургони няма да имат,ще спят под мостовете,ако не си купят сами и банката където са им парите не се е срутила ха, ха ,ха!!!Обаче,крадливите богаташи ще се смеят и ще им хвърлят трохи!!!
1
10
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
помня че след земетръса им пратиха един герой на социалистическия труд да им построи къщи , но и до днешен ден някои още живеят по фургони/които са останали живи де/