Епидемиолог: Да връщаме мерките докато е време

Затоплянето няма да повлияе на броя новозаразени, каза д-р Марков
5 мар 2021 15:28, Петя Славова
35
Епидемиолог: Да връщаме мерките докато е време
Снимка: БГНЕС

Все повече случаи на заразени с коронавирус са регистрирани в страната. "Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците е довело до нарастване. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно", заяви пред Нова тв д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Още по темата

Специалистът е на мнение, че правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже резултат.

"Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, броят на хоспитализациите нараства повече от 3 седмици, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция. През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално отколкото през предишните седмици", каза още д-р Марков.

Според опита от отминалото лято, който експертите имат, д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на броя на новозаразените с коронавирус. Той е на мнение, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

Лекарят коментира и новите локални мерки срещу пандемията от коронавирус. "Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, сега се връщат и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България не е чак толкова голяма", каза още епидемиологът.

Много въпроси стоят без отговори, но и много откриват такива, смята д-р Марков. Като такъв определя липсата на  ясно и конкретно лечение на коронавируса. Относно новините за нигерийки вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Относно ваксините, той обясни, че те действат срещу различните щамове, но с по-слаб ефект при някои.

"РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях истински са повод за загриженост. За България основна функция за влияние е това, къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският щам е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът. За британския стана ясно, че се предава лесно", обясни д-р Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
13
 
18
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Toя продажник на дребно, да го каже това на шведите
12
21
 
12
 
! Отговори
Кристофър Цолов преди 3 години
а сте върнъли мерките а сме ви напраили на каша
11
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
демек затваряме пак заведенията,кина ,молове и др. след 5 дена работа .Стадото има ли още търпение ?Или помитането на чумата Герб предстои?
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите отдавна са затрити от драгалевския щам!
9
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирсуса тъй е мутирал, че няколко от щамовете са фалшиви и служат за прикритие на истинския вирус, който тепърва ще дойде отнякъде. И докато се чудите туй дали е нигерийски или марсиански щам ще вирнете краката. Експерт до експерта майна льо.
8
16
 
14
 
! Отговори
e преди 3 години
Този червей и сатана трябва да бъде обесен.
7
9
 
15
 
! Отговори
SS преди 3 години
колкото по-дълго властта отлага връщането на ВСИЧКИ строги мерки, толкова по-лесно герб ще бъде изстърган
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РНК ваксините са майстори на имунитета, а РНК вирусите са майстори на мутациите.
5
5
 
35
 
! Отговори
Рано е преди 3 години
Почакайте да минат изборите и веднага ще ги затегнат...сега трябват гласове .
4
26
 
30
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
който подкрепя "мерките" залужава един мощен тукат в зъбите !какви са тия ненормалници бе !
3
21
 
26
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Баща ми е на 79 години, досега три пъти се разболява от ковид. Като излезе до магазина и се задъха малко, веднага почва да "се притеснява". Сутринта направо ми заяви, че има пневмония. Отивам, температура 35,5, кръвно 110/65, пулс 60-70, сатурация 97. "Ама аз не можех да си поема въздух и сърцето ми щеше да изскочи, 99 ми беше пулса!" Ми като си умрел от шубе, кво искаш... И всички болни са такива.
2
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Eпидемиолога в гржбищата питат за теб: от какво са умрели .....ахахаххах
1
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отменяме и изборите, а.