Очакват ли се земетресения и в България?

Трус от 6 по Рихтер разтърси Гърция на 3 март
5 мар 2021 13:27, Ния Христова
12

Силни земетресения разтресоха Нова Зеландия и Гърция през последните часове. Земният трус в южната ни съседката е бил усетен и в София, Кърджали и Пловдив. 

Над 100 са вторичните трусове в Гърция са регистрирани след първото земетресение от 6 по Рихтер на 3 март. Трусът нанесе и значителни материални щети.
 
Можем ли да очакваме земетресения и на нашата територия?
 
"Опасността за всяка една територия е приблизително константа. Като тя леко се увеличава след силно земетресение", заяви ръководителят на департамента по сеизмология в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН Димчо Солаков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той поясни още, че движението на африканската и европейската плоча е причина за трусовете.
 
"В България нещата стоят доста по-добре, отколкото в Гърция, Турция, Румъния.  У нас най-спокойната територия е Северна България. Никой не е застрахован, но статистиката това показва", обясни експертът.
 
По думите на Димчо Солаков, земетресенията са природен процес, който не можем да управляваме, а можем да контролираме само последствията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 3 години
Земетресения ще има само когато читави хора дойдат на власт и проведат разследвания за зулумите на Шайката,Каскета и Сасата.
9
0
 
3
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
След земетресението, ще ни съобщите по точна информация!:)
8
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Бойко Борисофф моли Световното Еврейство да не прескача България. Лютви Местан и Ердооган също искат България да се тресе - Гърция не ги грее.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За БГ опасност от силно земетресени се крие от към Румъния в планината Вранча.За роденити след 1980-та година ще кажа че през 1977-*** година месец март в 21.25 часа ни друсна 7-*** степен която се усети в цяла БГ. Най тежко пострада Свищов където се разцепиха няколко бока и под разваините загинаха цели семейства. Молете се никога повече да не се повтори онова земетресение.
6
3
 
3
 
! Отговори
ХАРП преди 3 години
Аз ще ви кажа кога стават земетресенията! Когато захраним антените разбира се.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със същия успех може да питате Алена и разни други врачки и шамани. Никъде по света още не е измислен начин за точно прогнозиране на мястото и времето на земетресенията. Рано или късно стават, но кога? Това е невъзможно да се каже
4
0
 
6
 
! Отговори
На преди 3 години
На против ,казва че може да се очаква,но по академичен начин,за да не всява страх у нас.
3
3
 
5
 
! Отговори
За БГ преди 3 години
Най-опасно е земетресение от север. Забележително е че от сеизмична активност от разломите с Анадолската плоча сме защитени от Родопския масив, който е с значителна дълбочина в зоната на магмата. Затова Родопите са мистично място и родина на Орфей. Те сякаш са закотвени. От юг опасността е в Кресненския разлом, но изглежда там активността затихва, много от минералните извори истиват и намаляват дебита си.
2
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаква се в София и София Област много силно земетресение 9 степен по Рихтер и вторични трусове с 4 степен по Рихтер
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най спокойно било в Северна България да бе във Вранча там е спокойно само чат пат стават земетресения