Доц. Кунчев: До 3 седмици ще мине последния връх на пандемията

Специалистът смята, че след това ни чака дълъг светъл период
6 мар 2021 11:35, Петя Славова
147
Доц. Кунчев: До 3 седмици ще мине последния връх на пандемията
Снимка: БГНЕС

Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година. Това обясни пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът ковид няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него, допълни доцентът.

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Още по темата

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

    "Знам колко боде в очите фактът, че ограничаване дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места - и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина", каза той.

Според него, характеристиките на вируса от октомври - ноември са се променили. Първо: той се предава по-лесно, второ: променена е клиничната картина.

 "През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е ковид. Сега напротив, започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене", заяви Кунчев.

Третото нещо е промяната във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища.

По думите на Кунчев не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш - ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото в обществото се е създала една такава настройка, че всичко е приключило - но за съжаление, още не сме се справили с ковид.

Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента. В началото на седмицата се очакват резултатите от едно голямо изследване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от изследванията, следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия.

 "Промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, да не действа, с други думи, започваме от 0, което е ужасно, Но това е най-лошият сценарий", уточни доц. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 3 години
Хитрец си ти - за някои ще мине, за други ще е последен, а за вас ще е поредната и не последна мана небесна. Само така - *** материал, мижави мерки, никакъв контрол, пълни чекмеджета, много умрели, виновен е британския щам, а вие сте герои и спасители.
106
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже"------тогава защо се налагат ограничения . Ако изолацията не помага , как ще помогне носенето на маскиЗащо декември месец затвориха заведенията , щом не са опасни Защо уж интелигентни хора се държат като мекотели и играят по свирката на една проста тиква
105
1
 
17
 
! Отговори
трябва да се мисли преди 3 години
за класация на най-явно продал се на ГРОБ медик - битката ще със зъби и нокти
104
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете здравето си и се лекувайте ако трябва, но много ви моля, не ходете при проф. Николай Габровски или доц. Зафер Оркун Токташ. И двамата са изключително арогантни, нахакани и некадърни, интересуващи се само от парите ви.Хора - пазете се
103
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София, която е начело какви локални мерки предприемате?Присъствено обучение за големите ученици, отваряне на моловете, а от няколко дни и кръчмите.Как ще ограничите разпространението?
102
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доценте,хайде да позная: до 3 седмици МОЖЕ БИ,ще мине ПОРЕДНИЯ връх на пандемията!Иначе,очаква си ни пак поРедния връх,от безкрайната верига от върхове на варианти на вируса!Вече достатъчно ясно се вижда системата по която работят неговите създатели и техните лаборатории!И не,не са прилепите в Ухан!
101
3
 
3
 
! Отговори
Какъв е проблема? преди 3 години
Проблема е, че докато този океан от вода е в нефтените, шистови, газови находища цялата планета е прецакана, снеговете ще стават все по-малко, атмосферата все по-суха, въглерода колкото и да садите не можете да компенсирате изваденото от под земята, ледниците и полярните шапки ще продължават да се топят, а един океан вода да бездейства, а не да напоява, охлажда, развива.Извод - почвайте да пълните с биоцимент. Старите кошове за храна на животновъдите са от такъв върху клони ...Друг е за долу
100
7
 
35
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Този готов ли е публично да бъде линчуван ако това не е така и заради лекомислената им политика на отваряне (при положение, че в цяла Европа продължават да затварят), измрат още десетки хиляди наши съграждани?Нещо много мек стана щаба пред ресторантьорския бизнес.
99
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не бачкате по homeoffice-ите.ДАВАТ ви едни пари от ЕС да не пулк-ясате от глад и това на вас ви ХАРЕСВА.
98
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц.Мангъров ви каза:Епидемиите свършват, когато 70% от популацията преболедува вируса.Много хубаво е, че има и ваксини.Моят въпрос е единствено:Защо в Сърбия има по 4000 заразени на ден и 16 починали дневно?
97
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медийните лекари се държат като сърни на фарове:нищо не виждат извън прожекрорите.
96
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорят си каквото им изнася. В едни случаи заведенията трябва да са затворени защото били опасно огнище и нищо не се спазвало там. Сега пък не били опасни, ако хората се съобразявали. Излизат с някакви ограничения и каквото и да решат - адекватно или неадекватно - след това го украсяват с обяснение, което им е удобно, може и да е безсмислено. Престъпно решение! Лишават хорат от лечение, само за да дадат предизборно хляб и зрелища (разбирай разпускане по заведенията) на електората. Престъпници!
95
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам два въпроса:1.При положение, че цялата ЕС пасмина се отучи да бачка и само имитира дейност, С КОВИД 19 или без, как очаквате да се нормализира живота?!2.Очевидно е, че две нации:евреи и сърби "не мр-ат" от КОВИД.Някой сети ли се да пита Сърбия как лекуват КОВИД19? Или понеже сме грандоманите на Балканите от нас по- големи лекари няма?!
94
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че то със смъртност под 1% ние и сега не умираме от него?! ае стига сте крали, че да не заиграе сопата :D
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОТи пословичноТъп и ограничен, но не го осъзнаваш...
92
1
 
3
 
! Отговори
Проблемът е: преди 3 години
Че водата е кръвта на живота в тоя свят и ако питате арабите и производителите от ОПЕК колко точно вода сте наливали за по-лесен добив на нефт, отговора, който ще получите е : Не знаем, но много!
91
3
 
1
 
! Отговори
Има два варианта: преди 3 години
Някой находища, ама много малко от тях са яйцевидни, други са с много сложна и объркана фрактално геометрична форма. Има два начина или наливаш вода за да го извлечеш горивото или местиш тръбата .... Местенето на тръбата може да се случи при първия тип, но при втория и то на сляпо на никой не му се занимава. И в двата случая се получава вакуум и служат като пясъчни капани, влезе въздух, излезе въздух, обаче без водата. 75 години никой не му се е занимавало да мести тръбите...
90
9
 
12
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Много лъже този.
89
7
 
20
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
"До 3 седмици ще мине последния връх" Правилно са сметнали Бойко и Мутафчийската дружинка. Месец по-рано разхлабване и последният връх - точно за изборите.
88
11
 
7
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Всички полудяхте, след като Великия Китайски Дракон сканира с 5G мобилни информационни технологии вашите мозъчета и лъсна истината, че там няма нищо вътре , а само бели мишки които се лутат хаотично!Меркел,Байдън,Макарон,Кремълското Джудже Путин,Джонсън,Британската кралица всички ще коленичат пред Великия Китайски Дракон!Агент Ърни Бигалоу!ЦРУ!!!