Доц. Кунчев: До 3 седмици ще мине последния връх на пандемията

Специалистът смята, че след това ни чака дълъг светъл период
6 мар 2021 11:35, Петя Славова
147
Доц. Кунчев: До 3 седмици ще мине последния връх на пандемията
Снимка: БГНЕС

Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година. Това обясни пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът ковид няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него, допълни доцентът.

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Още по темата

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

    "Знам колко боде в очите фактът, че ограничаване дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места - и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина", каза той.

Според него, характеристиките на вируса от октомври - ноември са се променили. Първо: той се предава по-лесно, второ: променена е клиничната картина.

 "През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е ковид. Сега напротив, започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене", заяви Кунчев.

Третото нещо е промяната във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища.

По думите на Кунчев не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш - ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото в обществото се е създала една такава настройка, че всичко е приключило - но за съжаление, още не сме се справили с ковид.

Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента. В началото на седмицата се очакват резултатите от едно голямо изследване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от изследванията, следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия.

 "Промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, да не действа, с други думи, започваме от 0, което е ужасно, Но това е най-лошият сценарий", уточни доц. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
10
 
! Отговори
Бочи преди 3 години
Жертвам електората за на БСП заради собствена изгода. Важното е кръчмарите и БГ мамите да ме подкрепят - няма да затварям нищо. Спасявайте се!
66
5
 
4
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Селяни прости, преклонете се пред гениите които измислиха модерното интелигентно оръжие ковид, защото вие сте неконкурентно способни на прогресиращата азиатска китайска икономика!!!Агент Върджил Мумбайк!ЦРУ!!!
65
4
 
14
 
! Отговори
Последния връх преди 3 години
ще мине, когато ви накарат да отговаряте за хилядите жертви, които можеше да бъдат избегнати при по-добра организация и дисциплина. Ама нали чекмеджетата ви са по-важни от живота на някакъв си матрял.
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид не е едно заболяване, а комбинация от много заболявания и то съпътстващи.
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замайват ви с вируси сред вятър и мъгла.В сумрака скришноЩе мога да крада
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До House M.D. Ами ти какъв акъл търсиш от един санитар дето е за дезинфекция на селски нужници?
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 69 Жан Виденов беше единственият, който се противопостави на западните банки -лешояди ,които искаха да се теглят, както сега заробващи заеми!
60
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Другарят Аню най-после си призна, че ваксините не действат.
59
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
САМО НЕ ЗА ГЕРБ ИЛИ ДПС!!! ДПС Е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ГЕРБ НЕ НА БСП!!!ДПС РАЗТУРИ КАБИНЕТА ОРЕШАРСКИ ЗА ДА ВЪРНЕ БОРИСОВ НА ВЛАСТ!ДПС ПРИЕ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ ЗА ДА ОСТАВИ БОРИСОВ СЪС ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ВОТА!!!ДПС Е ПАТЕРИЦА НА ГЕРБ!---------ЛЕВА В БЪЛГАРИЯ НЕ Е 10 000 ЗА ЕДНО ЕВРО САМО ,ЗАЩОТО ИМА ВАЛУТЕН БОРД КОЙТО ПАЗИ!!! ФИНАНСОВОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ Е МНОГО ПО-ЛОШО ОТ ТОВА НА ЖАН ВИДЕНОВ!
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави и другарчетата му нарочно се крият като партизани и не излизат по телевизиите, за да не лъсне празноглавието им.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охранен боков бо.кcл.ук!
56
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60И ако ги питаш защо не харесват ДБ започват с легендите набити от ченгеджиите в главите им " Костов, който ограбил България", как Христо Иванов бил и той съюзник на Борисов (Истината е, че Христо веднага си даде оставката, щом разбра, че не може да реформира съдебната система). Слушайте тези хора как се държат в Брюксел и селенията и глупотевините на ГЕРБ, разни "патриоти" и други недоразумения. Но най-голямото недоразумение, този път с убийствен изход, ще бъде Слави и сие.
55
4
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ОЩЕ ЕДИН БОРИСОВСКИ МАНДАТ И ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОБЯВИ ФАЛИТ!)!!!НАД 20 МИЛИАРДА ПОВЕЧЕ СА ВЕЧЕ ВЪНШНИТЕ ЗАЕМИ НА БЪЛГАРИЯ ОТКАКТО Е БОРИСОВ НА ВЛАСТ А ПОЛЗИТЕ НЯМАТ И 2 МИЛИАРДА КАТО МАГИСТРАЛИ И МЕТРА!ЦЯЛОТО МУ УПРАВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ Е ВЗЕМАНЕ НА НОВ ВЪНШЕН ЗАЕМ ОТНОВО И ОТНОВО!
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократична България е единствения работещ избор, но хората тукДемократите от Демократична България ибрикчийстваха два пъти на Борисов. Сериозно ли смяташ, че това измятане е забравено, та си шляпаш нагло партийните лозунги?
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще мине *** мул
52
2
 
10
 
! Отговори
балама преди 3 години
Мен ми се струва, че тоя път и 45г. няма да ни стигнат... за "светлия период".
51
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократична България е единствения работещ избор, но хората тук имат някакъв странен балканско-комунистически манталитет и всеки път се стрелят в крака. Уж да не се минат, а все се минават. В ДБ е старата демократична десница, а не в няколкото ренегата около Борисов.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И след туй пак върхове!
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОГОТО СИ ИСКАТЕ САМО НЕ ЗА ГЕРБ И ДПС!!!____И АБВ и БСП са същото котило.Плюс още много дребни партийки-поддръжници ... за коалиции за избори.
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНаясно съм, че така гласувам пропорционално за тези, които влизат в Парламента, ако задраскам всички и гласувам с недействителна бюлетина ще е същото - такава е системата ДОНТ. За кого предлагаш да гласувам така, че наистина да има полза от гласа ми? Иначе ясно, че Тиквата ще спечели, то в България не останаха читави хора.