Над 90% от новите случаи на коронавирус у нас са от британския щам

В "Пирогов" повече от половината COVID легла са заети, обясни проф. Габровски
6 мар 2021 09:15, Петя Славова
117
Над 90% от новите случаи на коронавирус у нас са от британския щам
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се сигурна тенденция за повишаване на случаите на COVID-19 у нас. Държавата разхлабва мерките, а болниците спират плановите операции и прием.

Според проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов", втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Той даде пример, че от 3-4% положителни случаи на ден - за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Според лекаря, в момента 90% от случаите от новозаразените са с британския вариант на коронавируса.

Още по темата

"В "Пирогов" малко повече от половината COVID легла са заети. Британският щам преобладава, преди няколко месеца имаше отделни случаи, в момента над 90% от тях са с този британски щам - той се разпространява по-активно", обясни пред bTV проф. Габровски.Той коментира и разхлабените мерки в страната. "Животът трябва да продължи. Отдавна говорим, че всички страдаме от тази изолация. В момента се търси баланс между тези мерки и един относително нормален живот. Моят призив е, все пак, да бъдем отговорни", допълни той.

Зам-директорът на "Пирогов" заяви, че организацията по имунизирането у нас е добра, но е ограничена заради малките количества ваксини, с които разполага страната ни. Той беше категоричен, че скептицизмът по темата значително е намалял и българите са се убедили в нуждата от препаратите срещу заразата.
Проф. Габровски каза, че възрастните хора ще минават с предимство за имунизация в "зелените коридори", но след като има достатъчно количество ваксини.

"Опитът ни в "Пирогов", от записването на часове, показва, че има проблеми - хора идват много по-рано, притеснени дали ще им аваксини. По този начин се създава възможност за струпване на хора. Други подхождат безотговорно и идват по-късно или на следващия ден, а имат претенции за записан час", отбеляза лекарят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
3
 
! Отговори
Бял Българин преди 3 години
Ох, добре че отвориха малко заведенията да отидем на заведение да хапнем да си поръчаме по една тройка кебапчета с гарнитурка и биричка да ни седмен и да ни принасят и да ни слугуват да се почувствуваме малко като бели хора, ох!
83
4
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
разберете го най-после ... Това, че има мерки не значи, че се спазват. Това, че хората се ваксинират не значи, че тези които не са ваксинирани се пазят! Нещата не са черно и бяло.
82
1
 
4
 
! Отговори
Дързост и Красота преди 3 години
389 епизод. Промивки и заплахи. Ами нали "британците" стоят затворени, бе. Как тогава предават британския щам?
81
1
 
10
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Неочаквано се оказа, че при сравнение на поразяващото въздействие на различните щамове на Коронавируса, са пропуснали Банкянския щам - най-смъртоносния вариант в целия свят!
80
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това със заведенията беше много голяма недомислица, и като гледам как всичко се юрна безотговорно, все едно ни вирус, ни дявол има, стой та глейййй.....Абе всяко общество си има капацитет.
79
3
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До до Бауникой не искам да умира. Разбирам да се плашиш ако са сложени на 10 човека, но стотици милиони се ваксинираха. Явно няма проблем ...
78
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега като отворихме заведения, ела да видиш мерки. Вчера гледам Хепи поне 100 човека, нали е голямо. До нас има 3 заведения и те с едни маси по 6-7 човека заедно. Абе на хората им се празнува и събира. Онзи мазен тип, техния представител може да ликува. След 10 дни болниците пак ще преливат.
77
1
 
3
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
То си е направо трагично с тази психика. Хем се плашат, хем не искат ваксини, хем вярват в какви ли не глупости за ваксини и чипирани и т.н. Ами то в крайна сметка естествения подбор си казва думата. Кой се предпазил, предпазил. Другите... ми така де.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия и в Белорус защо няма паника заради щамове и вълни и всичко работи нормално.
75
0
 
4
 
! Отговори
Ваксинатор преди 3 години
Ваксинацията е най-добрата система, но щамовете са прости и и пречат да се развива.
74
3
 
1
 
! Отговори
Гигов преди 3 години
Да се изследва нацията и за шипченски щамп.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нормален чоекСкрий се бе..
72
3
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
това, което е хем тъжно хем смешно е как *** не иска ваксина, но иска нещата да се оправят. Не знае как, но иска :D
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според него 90% са от британския щам, ама да беше дал доказателсто, а не празни думи. Ето ви изледванията на тези хора, ето изолирания вирус, ето ви британския щам. Точно и ясно, не някакви свободни приказки. Пък и тоя щам много зле нещо. Сумати време му трябваше да измести стария щам, а е в пъти по-заразен, а не е нов щам, а е стар щам от септември миналата година. Страмна работа тоя нов стар щам, чак и британски
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още не съм видял хладилните камьони и купищата черни чували на Мутафчийски. Кво стаа?
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой неше писал, че и Гешев бил болен?
68
4
 
1
 
! Отговори
Нормален чоек преди 3 години
Пълен локдаун и задължителни ваксинирания на всеки 2 месеца за цялото население! Да се вземат нови заеми да се купят достатъчно ваксини! Само така можем да се спасим от коварния вирус!
67
0
 
2
 
! Отговори
Green nam. преди 3 години
Абе какво стана а грийн енерджи такова, емисите зироу си-оу-ту такова? Лет'с драйв илектрик такова!
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всички Българи моля не купувайте храна от бараките за баничкинямт ХЕИ дисциплина и разнасят заразиобщините трябва да ги ликвидират
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без конспиративни теории, само суха статистика; Израел най много случаи Ноември, 7-8 000 на ден, Декември 7-900 на ден. На 19-ти Декември при около 900 заразени на ден почва ваксинацията, Февруари най много случаи за ден 9-10 000.??????