Над 90% от новите случаи на коронавирус у нас са от британския щам

В "Пирогов" повече от половината COVID легла са заети, обясни проф. Габровски
6 мар 2021 09:15, Петя Славова
117
Над 90% от новите случаи на коронавирус у нас са от британския щам
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се сигурна тенденция за повишаване на случаите на COVID-19 у нас. Държавата разхлабва мерките, а болниците спират плановите операции и прием.

Според проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов", втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Той даде пример, че от 3-4% положителни случаи на ден - за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Според лекаря, в момента 90% от случаите от новозаразените са с британския вариант на коронавируса.

Още по темата

"В "Пирогов" малко повече от половината COVID легла са заети. Британският щам преобладава, преди няколко месеца имаше отделни случаи, в момента над 90% от тях са с този британски щам - той се разпространява по-активно", обясни пред bTV проф. Габровски.Той коментира и разхлабените мерки в страната. "Животът трябва да продължи. Отдавна говорим, че всички страдаме от тази изолация. В момента се търси баланс между тези мерки и един относително нормален живот. Моят призив е, все пак, да бъдем отговорни", допълни той.

Зам-директорът на "Пирогов" заяви, че организацията по имунизирането у нас е добра, но е ограничена заради малките количества ваксини, с които разполага страната ни. Той беше категоричен, че скептицизмът по темата значително е намалял и българите са се убедили в нуждата от препаратите срещу заразата.
Проф. Габровски каза, че възрастните хора ще минават с предимство за имунизация в "зелените коридори", но след като има достатъчно количество ваксини.

"Опитът ни в "Пирогов", от записването на часове, показва, че има проблеми - хора идват много по-рано, притеснени дали ще им аваксини. По този начин се създава възможност за струпване на хора. Други подхождат безотговорно и идват по-късно или на следващия ден, а имат претенции за записан час", отбеляза лекарят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
1
 
! Отговори
Асен преди 3 години
Ами то другите ги изкарахме вече.
103
3
 
4
 
! Отговори
Труп преди 3 години
Почвам да се върдалям в черен чувал . Само като чух новината.
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете Петьо Еврото,който дерибейства и участва в схемите и в рекета към всички набелязани за ограбване в България,а не Гешев
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРИТАНСКИЯ ЩАМ В КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ХАРЕМ
100
2
 
7
 
! Отговори
Sheri преди 3 години
Стига лъжите срама нямат тия от герп махалите се вече434я
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Британия с любов.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факти ни показват че този на снимката е проф. Габровски. ))))
97
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПъТеб май те тресе маймунския грип?
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринРазрови се в старите статии в Снайпер,там пише,че англичаните са правили чистка на русофили и леви(партии) в България и не само в България през последното управлениеА едно момче,млад български журналист,убит само за това,че се е снимал във руски филм във Варна,момчето е било бедно и е искало да си изкара някой лев повече покрай тоя филм.Оставил дълг на приятелката и малкото си дете,който дълг колегите му събират пари и го изплащат,за да помогнат на детето му,но няма пари за гроба м
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключително арогантен доктор е този Габровски. Некадърен и некомпетентен
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSАми "нормално " беше и тази дума да забранят.. На първо място забраниха всякакви думи , които биха обидили руският кумири неговото обкръжение..Така е в Днес.РУ..
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига паника ... няма да затваряме държавата заради няколко паникьосани пенсионера.
92
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 години
Хахахахахаха,думата TULUP тука ,вече е забранена!Хахахахаха,жалки смешници!
91
0
 
2
 
! Отговори
До 80 преди 3 години
Ами,защото няма наближаващи избори!!Но наближава времето ,когато ще го ,,наиграят"!
90
1
 
3
 
! Отговори
До Бял Българин преди 3 години
По принцип съм съгласен, ама такива като теб май няма много смисъл да се раждат. Ти май нямаш дори начално образование. Думи, които се учат във втори клас ги пишеш като тези от малцинството...
89
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ох, ние българите сме най-читавия и най-способния народ, но от нкъде ни идват управляващи които унищожават бъдещето на нашите деца, ох, по цял ден седя на дивана и се чудя от къде ни идват арогантни управляващи които унищожават бъдещето на нашите деца, ох!
88
4
 
5
 
! Отговори
Затваряй преди 3 години
Затваряйте училищата, те са развъдници! Може и заведенията и моловете, разбира се при резонните 80% от осигурителния им доход. Така хем ще ограничите заразата, хем ще бъдете спраедливи към хората на които се отнема правото на труд, хем да си затворят устите разни аутсайдери като ИТ-та, кол центрове, офиси и т.н., които могат да работят и от вкъщи.
87
2
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Нямам никакво доверие на управляващите. При цялата арогантност с която ни ограбват и унищожават бъдещето на нашите деца. Никой, освен платените от тях, не им вярва.
86
0
 
5
 
! Отговори
Бял Българин преди 3 години
Да им спрът децките! Раждат по 15 деца да зимат децки, а белите българчета не можеме да се раждаме!
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малцинствата са най големите разпостранители навирусине се подържат чисти, не си носят маските и постояно са наврени един в другпо далеч от такива