Рози, зюмбюли, лалета: Двойно по-високи цени на цветята на 8-ми март

Причината - поскъпналите доставки от чужбина
6 мар 2021 13:50, Петя Славова
31
Рози, зюмбюли, лалета: Двойно по-високи цени на цветята на 8-ми март
Снимка: БГНЕС

Най-скъпо-струващите цветя ще купуваме на тазгодишния 8-ми март. Причината била заради поскъпналите доставки от чужбина. Всички цветoве у нас ще бъдат на двойно по-високи цени от миналогодишните, включително и българските, вследствие спада на производството им. Това съобщи председателят на Асоциацията на флористите Йоана Томова, предава "Монитор".

По думите й цените на цветната борса в Нидерландия в момента са изключително високи заради пандемията и затворените разсадници. Това е и причината доставките до България да са малко и на по-високи цени

"В момента българските цветари правят абсолютно всичко възможно, така че всички да получат цветя за празника, които да са на нормални цени", категорична бе тя. Това обаче се превръща в трудна задача, имайки предвид, че дадено цвете пристига у нас на двойна, тройна или дори десеторна цена. Поскъпването на родното производство пък е вследствие и на намаленото производство в страната.

Припомняме, че първите случаи на COVID-19 в България бяха обявени непосредствено преди миналогодишния Ден на жената, а държавата "затвори" няколко дни по-късно за цели два месеца. Именно поради тази причина магазините за цветя у нас тогава са изхвърлили всичко и собствениците са останали без никакви приходи. През този период цветарите остават и извън обсега на правителствените помощи.

На една от борсите за цветя в столицата, на пазара "Димитър Петков", една от наемателките на магазин каза, че вносните рози ги купува на едро на двойна цена и според нея това ще бъде най-скъпият Осми март от доста години.

По думите й лалетата на борсата са с 10-20 ст. по-висока цена от миналата година. Розите са с левче по-скъпи и за да се докара по-сносна цена, доставчици правели внос и на цветя от Кения, а не само от далечен Еквадор. Според нея за първи път големите български търговци се сдружавали, за да могат да икономисат от повишените разходи по вноса и на всичко, свързано с цветята. Търговката твърди още за драстично оскъпяване на транспорта от Китай от 2000 на 9000 долара на контейнер с целофан, ленти и други консумативи за направата на празничните букети.

Отделно при превоза се правят допълнителни разходи и за PСR тестове, които също оскъпяват доставките от чужбина на стоката в страната, коментират цветари по борсите.

Традиционно клиентите предпочитат да подаряват цветя в саксия, но при по-големи поръчки рязаният цвят излиза по-евтин, смята собственикът на разсадник близо до София Красимира Илиева. Така например ресторантьор поръчва близо 300 лалета, за да изненада дамите, решили да посетят заведението по случай 8 март. Редица фирми също проявяват интерес, но поръчваните количества за далеч по-малки - между 10 и 30 броя, в зависимост от броя на жените, работещи там. Според Илиева търсенето на цветя през последните дни сякаш се увеличило въпреки пандемията, което вероятно се дължи на факта, че празникът се пада в понеделник.

 Най-търсени за Деня на жената остават зюмбюлите, лалетата и игликите. За предстоящата през април Цветница пък се купуват още петунии, сакъзчета, мушкато, външни и стайни бегонии. Промени в цените им не се очакват.

Основно българските търговци внасят цветя от Гърция, Турция и Нидерландия. Продукцията от по-далечните страни като Еквадор, Кения обикновено минава към България през Гърция или Нидерландия. Материалите, необходими за търговията с цветя, като например целофан или ленти, обикновено се купуват от Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: цветяцени8-ми март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
13
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Споко, бе!Утре вечер тъмнoлилaвитe ще минат през гробищата да си наберат цветя и в понеделник ще ги продават на половин цена по тротоарите.Cиганската мафия вече е платила на пазачите утре вечер да гледат на другата страна. Все пак няма да има кражби и вандализъм, а само ще си наберат цветя от гробовете :)
6
4
 
10
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Ако си мислите, че в България е дошъл капиталистическия строй много се лъжете, България още живее в комуизма където няма свободен пазар и червените комунистически цветари мислят само за печалба и издевателстват над народа.
5
2
 
16
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 3 години
Ша има да чакат д им давам двойно за цветята...
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мъртви цветя на купувам и не подарявам.
3
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
На език какъв в първото изречение словоредът е?Аз съм далтонист и затова цената на цветовете не ме интересува.
2
4
 
12
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
След осми март търговците да не изхвърлят цветятя.Да си направят от скъпите цветя вкусни салати.
1
3
 
10
 
! Отговори
Я пак преди 3 години
До ХахахахахахахахаМай не си наясно с цените на чушките през март.