Тежка хуманитарна криза в Сирия: Хиляди жертви, милиони прокудени

Над 90% от населението междувременно живее под прага на бедността
6 мар 2021 15:15, Петя Славова
119
Тежка хуманитарна криза в Сирия: Хиляди жертви, милиони прокудени
Снимка: БГНЕС

Десет години след началото на конфликта в Сирия, страната е обхваната от изключително тежка хуманитарна криза. Над 12 милиона души нямат редовен достъп до храна. Смята се, че над 90% от населението междувременно живее под прага на бедността.

"Бруталната криза докара хората до истинска агония", казва президентът на сирийско-арабския Червен полумесец Халид Хбубати.

Над 600 000 жертви, близо 13 милиона прокудени

Президентът на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер е убеден, че хуманитарната ситуация в страната ще се влоши допълнително от тежката икономическа криза. А към всичко това се добавят и проблемите, предизвикани от пандемията с коронавирус. Маурер се опасява, че международната общност просто е отписала Сирия. Цивилното население в страната плаща цената за липсващия политически пробив, пише"Дойче Веле".

"Сирийците обаче не могат да си позволят още една или - недай Боже - още 10 подобни години", предупреждава той.

До момента в сирийския военен конфликт са загинали над 600 000 души, става ясно от доклад на Международната хуманитарна организация World Vision, изработен в сътрудничество с Frontiers Economics. Според техните преценки, близо 13 милиона души са били прокудени от родните им места - т.е. повече от половината сирийско население отпреди началото на войната.

Икономическите щети от конфликта възлизат на около един трилион евро. Даже и войната да бъде прекратена незабавно, последиците за здравето и образованието на децата ще изискват нови разходи от 1,7 трилиона долара до 2035 година.

Изгубеното поколение на Сирия

Проучване показа също и това, че войната е нанесла на подрастващото поколение в Сирия сериозни поражения, причинени от липсата на учебни занятия и на достъп до здравеопазване, включително и съкращаване на продължителността на живота с 13 години, обяснява Кристоф Вафеншмит, председател на World Vision Германия.

"Световната общност не бива да допуска една война, която продължава вече над 10 години, която отнема основните права на децата и която разрушава всичките им перспективи за бъдещето."

От началото на конфликта в Сирия, според World Vision, са били убити около 55 000 деца, някои от тях дори са екзекутирани или са починали в резултат на изтезания. Много от момичетата пък живеят в постоянен страх от изнасилвания, казва Вафеншмит.

Според председателя на World Vision Германия, истинските щети, нанесени на подрастващите, ще могат да бъдат окончателно оценени чак след като се установят последиците от травматичните преживявания, от липсата на медицински грижи, от липсата на работа и провалените им мечти за бъдещето.

"Не бива да допускаме тези деца да останат в плен на кръговрата от насилие", казва още Кристоф Вафеншмит. Според него, младото поколение в Сирия няма да е в състояние да участва в изграждането на страната, ако не получи подкрепа отвън.

Конфликтът в Сирия избухна през март 2011 година след протести срещу правителството на Башар Асад. Силите за сигурност тогава подходиха към демонстрантите с насилие. Това породи нови недоволства, в резултат на които се разрази гражданска война с международно участие. Междувременно правителството контролира отново около две трети от територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Сириявоенен конфликт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
0
 
! Отговори
Аноуниме преди 3 години
След 10 години война в Сирия има по малко убити от колкото демокрацията без война в 3 пъти по малката България . Тука просто си тече тих Асен геноВцид. Там предпочитат война ,но 98 % от местното население оцелява , от колкото данайците да им донесат подаръка демокрация - унищожението е напълно и оцелели сред местното население приелите дара демокрация няма !
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
US!
87
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се хванеш на хорото с русия не те чака добър край.
86
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато в зоната контролирана от Турция се строят училища и болници, в зоната на режима няма какво да ядат и умират от глад.
85
4
 
2
 
! Отговори
Когато Русия преди 3 години
Ти е съюзник настъпват глад и мизерия...
84
4
 
5
 
! Отговори
факт преди 3 години
КЪДЕТО СЕ НАМЕСИ турция Е ТАКА!!!!!!!!!!!!!
83
1
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Сега ли се сетихте да пишете за Сирия?! От дъжд на вятър, засрамете се, само когато ви е удобно!
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Владко Лапнипатко нали ги беше умиротворил?Или?
81
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да идват в България, имаме хубава земя и имам нужда от хора, защото изчезваме демографски!Welcome to Bulgaria!
80
12
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ФАЛШИВИЯ ПУТИН Е ТАКА !!!!ОКРАДЕ И ИЗТОЧИ И СИРИЯ
79
2
 
7
 
! Отговори
komitata преди 3 години
не чух мазухитските анализатори кой е виновен за апокалипсиса -предполага се, каккто винаги да виновен Путин
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аспохоплизците били казали: Световната общност не бива да допуска една война, която продължава вече над 10 години!!!9.9 години - може8 - може...1а - може ли?Ква война е тва бе? Една година?
77
0
 
14
 
! Отговори
Читател преди 3 години
В края на статията има една много вярна констатация и тя е,че се е разразила гражданска война с международно участие. Само поради неудобство може би, не е написано международното участие за разпалването на гражданската война...
76
1
 
24
 
! Отговори
Факт преди 3 години
В районите освободени от правителството и руснаците възстановяването започна още от момента на възстановяване на законната власт!А виновникът за всичко това е ясен-СОРОС и амбициите му за ЛИЧНО световно господство!
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за май.муните управлението от банкерите и измислените президенти на америка са демокрация 200 годин америка се управлява от едни и същи кланове а кои са куклите в президентските кресла няма значениетова го знае всеки нормален човек
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе има само един виновник за бедине в сирия и той е америкаския ненасетун апетит за грабежи и разрушаване на държавитой финансираше и организиреше всичките ислямистиа това че шебеците като чубурашков са краварски *** го знаят всички
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината били в турция, ама в германистан по улиците почти не чуваш немски.А на нова година обарват женско по площадите.Тези мантри ги разправяй на пaпyacитe в Нова Гвинея.
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отровното трио и "майката" искаха да направят това в България
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОт тези 13 милиона поне половината са в Турция или съседните държави, а не в християнския свят.В християнските държави е пълно с разни, които се представят за сирийци, ама не са, като в оня виц: сбили се двама сирийски емигранти, защото единият бил от Афганистан, а другият от Пакистан.
70
3
 
16
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Ходи си смени проамериканските памперси, че се размириса.Асад беше законно избран управляващ, а САЩ подкрепиха "демократично протестиращите" резачи на глави.Добре, че Путин реши да си вдигне малко рейтинга в близкия изток, че реши да се намеси, и някак успяха да позапазят статуквото. Иначе в момента на мястото на днешна Сирия щеше да има втора Либия или втори Афганистан.Не случайно в момента САЩ се опитват да се измъкнат и от войната в Йемен, която води "любимата" им Саудитска Арабия.