Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?

Критични области са София, Пловдив, Варна и Бургас, каза математикът
7 мар 2021 08:58, Ния Христова
216
Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?
Снимка: БГНЕС
"Един от параметрите, които следим показва кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тези области ситуацията не е добра и положението се влошава". Това заяви в ефира на Нова тв математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.
 
Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3.
 
"При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24", категоричен бе проф. Витанов.
 
Той допълни, че следващата седмица се очаква 13 области да се изправят пред сериозни проблеми със заразата. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.
Още по темата
 
Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо според математика.
 
"Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо", каза специалистът.
 
"Когато положението стане лошо и наближим 5 хиляди случаи на дневна база става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 хиляди ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%", обясни проф. Витанов. 
 
Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи е възможно да се подходи към глобални мерки. "След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията", обясни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
5
 
21
 
! Отговори
DDD преди 3 години
Венци, дай тоя път, за разнообразие, да не ги пъхаме по затворите бо.кл.уц.ите от ГЕРБ!... За да се живуркат там с парите от данъците ни... С бясно темпо се задава времето, когато просто ще почнем да ги от.ст.ре.лваме!...
133
5
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
м/у другото,това с "гърменето" вече го преживяхме преди година...То не бяха "Хиляди трупове в чували",то не бяха "Арени Армеец" превърнати в ПОЛЕВИ ГРОБНИЦИ..Но и чувалите не потрябваха, и "Арената" остана ПРАЗНА-без нито един коковидаджия...Изобщо,толкова са ИЗТЪРКАНИ НОМЕРАТА им,че чак..погнусяват...но от съществата "Долня ръка",какво да се очаква?
132
8
 
24
 
! Отговори
венци преди 3 години
Май скоро ще видим много гербаджийски манипулатури натикани по затворите.Като гледам сами се бутат натам.
131
10
 
11
 
! Отговори
Не ми дреме преди 3 години
НЕКА ДА РИПАТ ОЩЕ БРОЙКИТЕ заразени и починали. Важното е да имам работа и пари.
130
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гърмим политици и псевдо доктори изживяващи се като търговци...
129
6
 
25
 
! Отговори
Хммммм преди 3 години
Значи, скачат положителните за Ковид и следва пълен локдаун, баш за изборите.Само герберите са ваксинирани и .... отиват да гласуват.Победа на ГЕРБ с 99,99%. Като при Тодор Живков.Охранителят на бай Тошо го надмина, това е научил от него - това прави.
128
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва гербавите кадри - дялани камъни , в кeнеф да ги вържеш - лавка ще отворят !Математик се произнася по тема вируси ,коремни хирурзи също !Остава и доц. Ангел Кунчев да почне да доказва матаматически теоремите на Талес или на Щайнер и ще я втасаме съвсем ...
127
6
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
в момента има НОРМАЛНА епидемия на лек грип.Симптомите са:-Кихане,кашлица,леко главоболие,болки в гърлото,но без температура,или най-много до 37 градуса.Отшумява за няколко дни като всяка грипно-вирусна инфекция.Нормално е да бъдат обхванати много хора,но НЕНОРМАЛНО и ПРЕСТЪПНО е да се ПРИШИВА това на "коковида"!!!!Много ПРЕСТЪПНО се заиграха "факторите"!..Но ПЛАШЕНЕТО на хората им идва "ДЮШАШ"!!!Наплашения човек е по-манипулируем и от безмозъчния.
126
3
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"Войната на световете".."Народа с/у Невидимата Заплаха""Апокалипсиса на двадесетте години на 21-ви век"..С три думи:-НСР СЕ РАЗВИХРЯ!
125
4
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
....."ОТ ГРОБАРСКОГО ИНФОРМБЮРО"....-"Сегодня фтасааме с коковида и утре че гърмим",ИЗДЕКЛАМИРА..."МАТЕМАТИКОТ"!!!!!НЕ имунолог,или епидемиолог!.."МАТЕМАТИК" се прави на "капацитет" по медицински теми!!!..Бедни ми бедни български народе,защо позволяваш такива индивиди в таз робска люлка да те люлеят?!
124
4
 
7
 
! Отговори
кюстендил преди 3 години
не са критични само тези области, елате ни вижте вече 1 месец какво ни е дереджето.
123
11
 
11
 
! Отговори
до до анонимен преди 3 години
Че ние повечето го изкарахме като лека настинка. За ко да са ваксинирам?-----------И слава Богу!!!Но има хора коита са с ослабен имунитет по различни причини.А, и не са малко случаите когато в едно семейство един го изкарва почти безсимптомно а другите тежко, а някои дори с фатален край.Мнозина казват - " Аз го изкарах, да му мислят другите, кво ми пука."Това се нарича Егоизъм!
122
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да не вярвате, каквото е казал този математик досега, се е случило, така че скоро ни чакат по 5000 заразени на ден и над 200 починали. Европа ръкопляска на толупа колко добре управлява кризата!
121
2
 
19
 
! Отговори
болен, здрав носи преди 3 години
До ГРИПГрипна ваканция за учениците - това е старомодно бе човек. Сега е ковид ваканция. ;) Сещаш ли се? Щот ако няма ковид, няма и кеш за ония. Ако е грип - пари отде ша са крадат, а? Ама ако е ковид - охх малееее, ела да видиш ко стаа. Пари валят, по 1000 им дават щот били на първа линия. Ако е грип само - хилядарките резко ще секнат, разбираш ли що няма грип, а? Е тва е...
120
2
 
19
 
! Отговори
хахото преди 3 години
До ГрипТи остъй грипа. То няма вече сърдечна криза, инсулт, инфарк. Всичко е ковид. Грипшмрип.. няма бе, всичко е ковид. И са мре от него. От грип не мреш, от инсулт не мреш, от инфаркт не мреш. Ама от ковида мреш.Ей, еййййй хехе.Правилно ви казват бялата мафия и правилно ви спукват от бой тези от махалите. Един единствен път, да одобрявам това което те правят. Вижда се че има защо да го правят. И аз бих го направил, особено сега. Затвориха болниците, само ковид отделения има. Побой и тва е.
119
3
 
20
 
! Отговори
Грип преди 3 години
А къде изчезна сезонният грип? Как така няма нито един случай?
118
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЧе ние повечето го изкарахме като лека настинка. За ко да са ваксинирам? Ваксините са ефикасни затова, което казваш, на 60%. На астрата дори е 50%.Че то тези, които не са се заразили още.. то те и сега са си на 50 %. Или ще се разболее или няма да се разболее. За ко да са ваксинира човека?
117
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на Всяка ваксина е, че дори и да "лепнеш" вируса няма да има усложнения и тежки последствия.Тоест, вместо тежко заболяване, заразата се превръща в обикновена настинка без сериозни последствия.
116
0
 
16
 
! Отговори
11 преди 3 години
Тоз лалугер пак ли изпълзя?
115
3
 
14
 
! Отговори
хахото преди 3 години
И ще си лежа и ще ям и ще пия за сметка на държавата. Ток, вода и парно няма да плащам. Заема ми ще отпадне, щото ще кажа че не помня да съм вземал такъв.Лекарства няма да ми се слагат, щот ще си лежа и кротувам, лекарства венозно или само инжекция се слага ако биустваш. Аз ще съм кротък, ще се радвам на всеки слънчев ден. И всичко това ще го плаща държавата. Това ли трябва да направим, че да се спрете, с тоя ковид, а?