Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?

Критични области са София, Пловдив, Варна и Бургас, каза математикът
7 мар 2021 08:58, Ния Христова
216
Проф. Витанов: Положението с коронавируса се влошава, ще гърмим ли?
Снимка: БГНЕС
"Един от параметрите, които следим показва кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тези области ситуацията не е добра и положението се влошава". Това заяви в ефира на Нова тв математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.
 
Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3.
 
"При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24", категоричен бе проф. Витанов.
 
Той допълни, че следващата седмица се очаква 13 области да се изправят пред сериозни проблеми със заразата. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.
Още по темата
 
Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо според математика.
 
"Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо", каза специалистът.
 
"Когато положението стане лошо и наближим 5 хиляди случаи на дневна база става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 хиляди ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%", обясни проф. Витанов. 
 
Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи е възможно да се подходи към глобални мерки. "След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията", обясни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
22
 
! Отговори
хахото преди 3 години
Единия вика - "Южноафриканския щам, заобикаля ваксините."Другия вика - "Ваксинирайте се и няма да има ковид."Дезориентираща информация, поднесена с любезното съдействие на медии като този сайт, нова тв, бтв... едното казано, не се връзва с другото казано. Целта е една. И двете изказвания, всяват страх и паника сред населението. Искате да луднем и да ви избием ли ко искате не моа ви разбера?Вадя жълта книжка, идвам и ва избивам. И никой нищо не мое ми направи. Ще ме сложат цял ден да си лежа.
113
1
 
24
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Даааа, казаха че тази, третата вълна ще е последна. НО САМО АКО СЕ ВАКСИНИРАМЕ. Ако не се ваксинираме, да чакаме четвърта, пета и може би шеста вълна. Няма братче, тия натискат яко да се ваксинират хората, нищо че е по желание. Т.е. Ваксинирайте се - инак още няколко вълни ще има, мерки ще има зверски, ще затворим държавата.Това си е изнудване, не е по желание.Миналата година, по това време, имаше само 50 случая на ден и затвориха държавата. Днес има над 1500 на ден. Значи мерките не работят.
112
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашето правителство освен че е слабо, е сервилно, и СТРАХЛИВО. ЗНАЯТ ЧЕ НЯМА ДА УПРАВЛЯВАТ И ЗАТОВА ЗАДЪЛБОЧАВАТ ПРОБЛЕМА. Създали са едни списъци които ще се изпълняват с години. Хиляди още ще умрат от болестта.
111
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не затворят днес /неделя - 07.03.2021 г./ държавата, след 2-3 дни ще стане опасно. Само дали има кой да чуе. Всичко трябва да се блокира докато не се ваксинира 1 милион население. Още 2 милиона някак си са го карали - явно или тайно. Спешно , ама спешно да се внесат всички възможни количества ваксини от където може. Неодобрените от ЕС да са платени в аптеките или при докторите и който иска да рискува, но да има възможност да се спаси за своя сметка от вируса. Само че правителството е слабо.
110
6
 
18
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Това недоразумение, което непрекъснато тръби зловещи сценарии е крайно време да пипне нигерийския щам и нищо , че е ваксинирано да се озове интубиран в Ковид отделение.
109
3
 
22
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Тоя психар, да вземе да изгледа, как вчера феновете на Глазгоу Рейнджърс посрещнаха Стивън Джерард пред Айброкс...Там върлува страшния британски щам... Ха ха...
108
4
 
23
 
! Отговори
мале леле преди 3 години
Колкото повече ваксинирани, толкова повече положителни с ковида. Случаеност? Не мисла ;-) Защо не казват колко от новите случаи са на ваксинирани? Венци Мицов даже в болница влезе след ваксиниране..
107
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Човек от народаТоше бе, грешка на природата. Ами нали Ухан, Италия и Испания ги затваряха. Гърция, Турция и Сърбия също. Тук, заради този НОЩ, дето не спряхте да го плюете сме с най-либералния режим след Швеция!! Заради *** си глави настискате, плюете, не спазвате и после всички плащаме. В родното ми село сега сами се затвориха. Допреди 2 седмици и барчетата работеха. След няколко човека в интезивното и няколко затворени ковчега на 50-60годишни всичко се е затворило вкъщи! Сами. Без НОЩ!
106
7
 
22
 
! Отговори
до 94 преди 3 години
Доообре. 710 човека в тежко състояние в Израел с/у 452 човека в БГ. При тази бясна ваксинация в Израел. Много са добре, вервам ти
105
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до Не!чудно тези 11000 умрели за година кскви ще да са, съчки явно.Жертви на остър респираторен вирус. Не е първият, няма и да е последния. Новото са мерките, заради които ударихме тавана, хората измряха по къщите или в линейките. Тези жертви са в пъти повече от тези на вируса.
104
5
 
21
 
! Отговори
Човек от народа преди 3 години
Вирус безспорно има, но чували с трупове няма. Ако се случваше нещо наистина страшно хората сами щяха да се затворят по домовете си без да е необходимо някой да издава заповед за това.Не позволявайте съзнанието ви да бъде манипулирано не само що се отнася до пандемията. Едни и същи факти могат да бъдат поднасяни в различна форма. Математическите модели на развитието на пандемията или на предстоящите избори не са резултат на чиста наука, а за съжаление обслужват интересите на финансиращия ги.
103
3
 
1
 
! Отговори
до Не! преди 3 години
чудно тези 11000 умрели за година кскви ще да са, съчки явно.
102
4
 
18
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Още в самото начало на пандемията елитите от Давос прихнаха и с неописуема радост ни обясниха каква прекрасна възможност се е задала да променим света към нещо по-добро и по-зелено. Нека "великият рестарт" започне сега.
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦИНИКА ДАнъка НА ИМОтА С яйЦА и КокОшКи ли ЩЕ ПлащаШ
100
3
 
2
 
! Отговори
до Човек от народа преди 3 години
явно до учител и ще си останеш, аритметика и проста геометрия. различните модели могат да са различно точни за даден изследван процес но няма как да го представят на 180 градуса. Тоест вместо нарастване да ти изкара намаление на дадена стойност на изследвания процес.
99
5
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Мислете му гражданятааа ! Кът затворът пак сичко.Или кът съ изпразнят магазините. Нидай бозе спре електриката..На селу имаме сичко Само за сол,захар,и за ляп пари даваме.То и брашно имаме ,ама ни мързи си месим ляп.От нямало сметка.Лошаво могу става.
98
2
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До Не! 109Така е. Дори Бил Гейтс още през 2016 бил казал, че няма да е лошо човечеството да се намали до "златния милиард", че човешката популация е много голяма. Има материали в нета, прочетете ги!
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да го каже на Винету, щото като дойде време за съд Вунету ще се оправдава че не е знаел. Геноцид герберски е тоеа предизборен, до изборите ще подпали тотално държавата
96
2
 
9
 
! Отговори
Човек от народа преди 3 години
До 95Аз съм учил математика и знам че математически модел се създава на базата на конкретни влияещи фактори. Този който прави модела решава колко на брой да са те и кои точно. За един и същи процес могат да се създават различни математически модели и съответно прогнозите ще бъдат различни.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не!еДНО ОТ предсказАнИята на ВАНга е , 2021 г. спира производството на петрол.