Разрушават част от крепостната стена на Созопол заради частен имот

Решението на Бургаския съд не е окончателно и може да се обжалва
77

Част от крепостната стена на Созопол ще бъде разрушена, тъй като попада в частен имот. Това е постановил Районният съд в Бургас по повод жалба на собственика на имота. Решението е от четвъртък.

Крепостната стена в Созопол е част от Архитектурно- исторически комплекс "Южна крепостна стена и кула". Тя е изградена поетапно, с пари от Европейския съюз. Преди 7 години обаче четири метра от зида навлизат в частния имот на Иван Манолов.

Според него архитектурната стойност на стената е бутафорна.

Историческият комплекс "Южно крепостна стена и кула" е създаден от Фондация "Созопол". Нейният председател Кирил Арнаутски е шокиран от решението на съда.

По делото е назначена експертиза, която не е установила следи от съществуващ старинен архитектурен паметник.

"Преди да се изпълни проектът, са изпълнени археологически проучвания и е видно, че има основи, някъде по метър, някъде по три-четири метра - запазен старият зид, така че няма как да е бутафорно", коментира Кирил Арнаутски пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Собственикът на имота показва как крепостната стена скривала гледката към морето на заведението, което е имал.

Съдът е разпоредил община Созопол да премахне тази част от крепостната стена, която попада в частния имот.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Окръжния съд в Бургас.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Созопол е едно от малкото градчета по черноморието запазило някакъв уют и специфичен дух. Там е най-хубваото място за почивка за българи, в което комерсиализирането, бетона и чужденците не са толкова натрапчиви, като например в съседен Несебър.
36
17
 
15
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Става дума за възстановка, не е реален исторически обект. Могат да го бутнат, нищо историческо или културно няма да се загуби. Заглавието подлъгва, че става дума за реална крепостна стена, а в статията пише ясно, че е построена преди 7 години.
35
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече не ми пука.Направо и стара планина да я направите равнина.То няма такава дива и алчна нация.Тез безкруполните унищожители какви българки са ги раждали?
34
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Созопол беше хубаво допреди15-20 години - сега е просто ужас, не знам какво намират туристите там...
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да намерят свидетели и да свидетелстват под клетва, защото сега е дума срещу дума и не се разбира кой лъже. Ако е имало средновековна стена, до кога е била там и дали не е местена от сегашните собственици. Може и да е паднала от времето? Онази снимка,дето я размахва дали е оригинал или са му я избелили в Бургас във фотото? Сложен казус е и затова така са решили.
32
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Манолов. Мутра ли е? Че е бивш комунист е явно!
31
10
 
5
 
! Отговори
да не е събарял преди 3 години
Тоя съборил стената, сега общината ще харчи от нашите данъци да я възстановява. Стига с това пилеене на пари на вятъра. Да го накарат да си я строй сам, какво общо има държавата, да му дава пари за тези камъни?
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О извинете, явно интелекта на герберунгелите е на по-висше ниво.
29
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В коментарите - един куп мозъчно нищожни екземпляри, неспособни да разберат от текст и видео, че стената не е"старинна и средновековна" а е възстановка, при това -посредствена. По казуса нямам мнение, но относно интелигентността на коментиращите - трагядия!
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Турците си имат поговорка:"Да му имам акъла на българина,ама после!"
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите не миришат.Особено, когато са в Чекмедже.
26
8
 
9
 
! Отговори
The wall преди 3 години
Този пичага си прави сметката, като ручнат камъните, като се отвори една гледка ииии....,като дигне цените-биричка-8лв/330, картофки с палма-6лв/142гр, цаца(по тяхному)-9,4лв/146гр иии..туристи, туристи на опашка за ресторанта-дупка. А пък самата стена даже със присвити очи изглежда супер фалшиво. Такива интерпретации са грозни, да бяха нарязали варовик като на Царевец-по мяза на стара стена. Или да идат в Истанбул да копират от там!
25
6
 
12
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Може ли да помолим посолството на САЩ великите американски самолети да се упражняват в хвърляне на ядрени бомби по българското л а * н о морие. Да ни помогнат да махнем мутробароковите К е н е * и. Да има пак природа и пясъци а мутрите на пара.
24
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В силните времена на България две глви щяха да гният набити на кол на стената,на самия тарикат и на съдията отсъдил това.С цялата милост на властта
23
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При ГЕРБ положението е, че кръчмите са по-важни от историятаПодпорните стени в пясъка са по-важни от вековните стени в скалите.Само че вторите са устояли векове на природните капризи, а герберските стени изтичат в канала след първия дъжд.
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стените на император Константин още си стоят и никой не си и помисля да събаря,да не стане с една кратуна по-нисък,андън му?
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво да се чуди човек цяла държава съсипаха и разрушиха , една стена ли ще им се опре Какво да се очаква от хора даващи властта на една мутра вече 12 години и канещи се да направят един чалгар фактор в управлението на страната
20
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правете си сметка колко лош матрял е тоя бай ***. По света биха издигнали нивото в самият ресторант и не биха посмели да разрушат нещо историческо които на практика привлича хората. Ама *** мисли със г*за си. От къде акъл.
19
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крепоста не е ли строена преди някакъв си кaвaл да си купи имот?
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как я реставрирана така, че да попада в съществуващ имот, без да отчуждят тези няколко метра. Тука има друга игра.