Лекар: Хората с алергии могат да се ваксинират

Добре е да се наблюдават поне 30 минути на място
8 мар 2021 11:51, Петя Славова
24
Лекар: Хората с алергии могат да се ваксинират
Снимка: БГНЕС

30% от българите се предполага, че имат някаква алергия. А може ли пациентите с алергии да се ваксинират, обяснява д-р  Анна Валериева от Клиниката по алергология в Александровска болница.

"Тези пациенти по никакъв начин не са по-застрашени", казва  специалистът.

Още по темата

Ако сте имали тежък алергичен шок в миналото е препоръчително да се консултирате с алерголог. Освен това, след като ви поставят ваксината, е добре да ви наблюдават малко по-дълго.

"Тези пациенти би трябвало да бъдат наблюдавани поне 30 минути на място, където може да се реагира с поставяне на медикамент при спешност, казва д-р Анна Валериева от Клиниката по алергология в Александровска болница.

Само по преценка на лекар може да се направи така наречения „анти-алергичен чадър" - 3-4 дни преди и след имунизацията, да се приема антихистаминов препарат.

"В никакъв случай не се препоръчва да се прави чадър от кортикостероид, което също се шири масово в общественото пространство", каза д-р Анна Валериева от Клиниката по алергология в Александровска болница.

И трите одобрени засега ваксини са подходящи за хора с алергии според д-р Валериева. При съмнение за непоносимост към някоя от съставките, може да се направи тест. Най-често реакция предизвиква веществото полиетилен гликол.

 "Може да бъде предложено кожно-алергично тестуване с някой от компонентите на ваксините и по този начин на базата на обективно изследване да бъде предпочетена или препоръчана от специалист такава ваксина спрямо друга, но в никакъв случай не може да се генерализира този извод", казва д-р Анна Валериева от Клиниката по алергология в Александровска болница.

Най-голяма вероятност за алергична реакция би могло да има към протеинна ваксина, тъй като в нея има частици от вируса, но такава все още не е одобрена. Нито един от ваксинираните пациенти с някаква алергия в Александровска болница не е проявил алергична реакция към ваксината.

"Самата болка при поставяне може да бъде проблем, някои пациенти и от самото убождане започва да им прилошава, това са реакциите, които очакваме, но не и тежки алергични реакции", казва д-р Анна Валериева от Клиниката по алергология в Александровска болница.

Според специалиста най-добре е пациент с алергия да се ваксинира при лекаря, на когото има доверие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Лора преди 3 години
Ваксините и антибиотиците са спасили света Всеки взема решение сам дали да се ваксинира .А дали българските лекари са знаещи и можещи това го преценете сами, ако не ви харесва се лекувайте в чужбина ...... ако имате пари разбира се !!!!!
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината успешна, пациента мъртъв!
15
3
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Така... малко замисляне. Никаква и никому неизвестна докторица изведнъж става медийна звезда и почват да се ширят интервюта с нея. Интересно как става това?Межеду другото когато съвсем наближат изборите, очаквайте интевюта с Айшето.
14
3
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Значи хората с алергии могат да се ваксинират но трябва да направят първо, второ, трето, пето и т.н, и най-важното - трябва да си изберат ковчег.
13
2
 
5
 
! Отговори
ХИПОКРАТ преди 3 години
ТОЯ ДА СИ СКЪСА ДИПЛОМАТА ВЕДНАГА КОРУМПЕТО МУ С КОРУМПЕ НИКАКЪВ ЛЕКАР НЕЕЕ
12
4
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
Абе ти зарежи тая работа!Мечката знае сто песни, и всичките са за круши!Така и докторите като тая само за ваксини могат да пеят!И жена ми и синът ми са с алергии към какво ли не - така и не разбрахме към какво.Лекарства, инжекции - накратко всичко!Да направят ваксината задължителна и да приключи пропагандата!Иначе ще се надлъгваме безкрайно!
11
2
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Колко пари взе тази самозванка, за да рекламира ваксините?
10
2
 
6
 
! Отговори
Гениални преди 3 години
Българските лекари - най-умните и знаещите лекари на планетата! Те знаят със сигурност отговори на въпроси, които все още никой друг не смее да предположи!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки може да се ваксинира, друг е въпросът какво ще последва.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В листовката (може онлайн да я прочетете), няма информация от производителя, как може да повлияе ваксината на хора с алергии. На кого да вярваме, на таЗ лекарка или на производителя? Айде, разберете се, че вече станахте малко жалки!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лесни пари ..без пот на челото приятел )
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко е как хора, които са положили Хипократова клетва са готови да увредят човека до живот, само и само да изпълнят заповедите, които са получили.Ваксините им все още са екпериментални, така че никой няма представа какви ще са ефектите върху здрав човек, а какво остава за хората с алергии. Слушаш лекаря, получаваш увреждания и накрая той ти казва - а, извинявай!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая Ана от де знае )в България всички професори и лекари ,всичко знаят за ваксините )
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
emcho, slagai prozrachno geogrsfska karta na oficialnite bg depa smetista po poreden nomer, ime i post kod na naselenoto bg miasto lli si na besilkata!
3
5
 
0
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До ВъзмутенТИ що не си вземеш възмущението не си го забуташ в....
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то и тоя лекар може да скочи от десетия етаж. Гарантирам му, че може! Е, разбира се, не му обещавам нищо за последствията, ама да скочи със сигурност може.
1
1
 
23
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тези хора идея си нямат какво значи да имаш алергия, от която можеш да умреш по всяко време. И това било лекар с тези съвети. Вземете й дипломата. По-гнусна и пропагандна статия не са пускали скоро за ваксините.