Проф. Кантарджиев: В топлото време вирусът ще намалее

Точно преди 1 година на 8 март доказахме първите случаи
8 мар 2021 09:30,
119
Проф. Кантарджиев: В топлото време вирусът ще намалее
Снимка: БГНЕС

За 1 година за коронавируса знаем повече, отколкото за повечето вируси. В топлото време вируса ще намалее. При по-топло време мутациите няма да се задържат в обществото. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Точно преди 1 година на 8 март доказахме първите случаи на COVID в болницата в Габрово и в болницата в Плевен. Това бяха безсънни нощи за колектива на лабораторията и голямо натоварване за болничните заведения. Цяла нощ на осми получавахме материали от хора. Тогава нещата бяха много по-различни от сега. Тогава имахме 2 работещи лаборатории. Сега има 110", сподели професорът.

"Като грешка отчетох, че лекари създадоха недоверие, оттам идва страха. Не плашим, говорим с цифри, споделяме опит от други държави", каза още той.

"Финансовият въпрос е много важен. Когато някой каже - няма анализ, този човек не очаква ли да му плати министерството да хвали ваксините и не очаква ли пари от МС една програма за промоция? Мога да ви кажа - пари не съм взимал за промоция на ваксини, въпреки че всеки добронамерен човек може да види моите лекции. Не съм взимал пари за тези неща. На сайта на министерството има всичко, което се знае", каза проф. Кантарджиев.

"В нашата страна има британската мутация. Другите мутации ги чакаме с готовност, но трябва да гледаме да не ги допускаме. Нигерийската мутация е описана последна през декември месец. Караш по-леко, но ще имаш температурата, гърлобола за около седмица-10 дни. Ако стане такава мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Засега такава мутация няма и няма нужда от трета ваксина. Според мен ходът на пандемията е около 2 години, след което има вероятност коронавирусът да придобие сезонен характер", добави още той.

"Засега производителите застават зад 2 дози от 1 ваксина. За мен една доза е напълно достатъчна", добави проф. Кантарджиев.

"Спирането на плановия прием се прави в интерес на здравето. Нашите колеги лекари при най-малката заплаха ще направят операция геройски, както в момента оперират и хора с коронавирус включително", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
8
 
! Отговори
Ако преди 3 години
още една глупост измислите да плашите хората.Голяма метла ще дойде Не се търпите вече продажници.
86
3
 
4
 
! Отговори
от флорида преди 3 години
До Анонименне намаляват зщото никой нищо не спазвадаже се чудя как с толкова малко случйте там
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо във Флорида не намаляват?
84
3
 
4
 
! Отговори
ddd преди 3 години
Жабо, ще се ожениш ли за мен?Не, не и не!
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит 8 март на жената! Тя е извор на Любовтаhttps://youtube/watch?v=JpWldTFq2Jk
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAЗа какво ти е статистика - по Хризонт я казват всеки ден, от няколко дни е над 2000 новозаразени дневно.А сега отвориха кръчмите, преди изборите точно очаквай най-голямо "натоварване на здравната система".
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да попитам - миналото лято намаля ли коронавирусът или не?
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То миналата гофина пак така ни успокояваше но топлото време все още не е настъпило и да се правят такива прогнози е смешно имайки впредвид че много учени казаха че този вирус не е като другите да не стане така че да се увеличи вместо да намалее после какво ще каже
79
2
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДНЕС БГ-ДАЙТЕ СТАТИСТИКА НА ЗАБОЛЕЛИ-ИЛИ ИДАТ ИЗБОРИ И ВИ Е СТРАХ?
78
5
 
3
 
! Отговори
До 78 преди 3 години
Я малко се уведоми преди да пишеш! Миналата година са умрели 20000 души повече от нормална година (вместо 100 са умрели 120000). А смъртността от грип е 0.05-0.1%. Върни се в 4-ти клас да си донаучиш урока за процентите. Ако не вярваш отвори статистиката на НСИ и чети.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно, че в южното полукълбо е топло пък има много болни.
76
2
 
5
 
! Отговори
komitata преди 3 години
тоа явно получава сигнали ,мисля че след изборите много ще падне
75
3
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Не знам какъв професор е този, но щом казва, че в топлото време вирусът /единствения/ ще намалее, а не изчезне, значи нищо не разбира. Такива са и другите профисори от всичките видове щабове, които назначи генерала от другия щаб на Герб Борисов. С толкова генерали няма как да има по-малко вируси. При това са им дали и пистолети, с които могат да ги убиват вирусите. Честито на политическите лидери !
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорът съвсем наскоро в едно предаване по телевизията каза, че вече около 250 000 българи са регистрирани, че са преболедували вируса, а има още 6 или 7 пъти (не помня точно, но нека са 6) по толкова българи, които са го минали безсимптомно и които не са регистрирани. Общо стават 1 750 000 (нека са 1 500 000) т.е. от 1 500 000 са починали около 10 000. Знаете ли какъв е тогава процентът на смъртност от вируса? При 1 500 000 преболедували и 10 000 починали процентът е 0,67.Колко е от грип? :)
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже най-важната тема в света последната една година е борбата с вируса и сякаш нищо друго няма значение, затова имам идея, как да го унищожим за една вечер, дори за един час. Няма да се учудя ако скоро и СЗО застанат зад идеята ми. Правим си харакири всички хора в света едновременно и край... вирус няма вече... :) ... Марсианците ще пишат песни за нас и ще ни направят паметници. Историята ще ни познава като спасителите на вселената... хахаха ... В какъв свят само живеем...
72
2
 
3
 
! Отговори
баба та преди 3 години
До Да ви кажа подобен е метода с ,аспирин(не на гладни поне една бисвита или сухар предварително) топъл душ и легате завивате се с 2 одеяла на сутринта сте спасени без оперативен щаб и математици :Д
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В топлото време сме повече на открито и по-малко на закрито и е нормално броя на новозаразените да намалее. В топлото време учениците са в лятна ваканция и не се заразяват в училище и пак е нормално броя на новозаразените да намалее. Лятото е сезонна повече отпуски и това е трети фактор за намаляването на броя на новите случаи.
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно по-неумните хора все си мислят, че някой ги лъже за вируса. Може би по навик - всеки ги лъже лесно и те все пак са го разбрали.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плашат се само страхливите, които непрекъснато плачат, че ги плашели, че всявали паника и т.н. Нормалните хора им се чудим защо се плашат.
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: Не плашим, говорим с цифри, споделяме опит от други държави", каза още той.Ето в това е проблема, в неграмотността на тези, които трябва да водят борбата срещу епидемията. Няма как неграмотен човек, който не знае какво е цифра, да знае и какво да прави при епидемия. Никой не говори с цифри, но неграмотния не го знае.