За да няма грешки: НАП попълва вместо нас данъчната декларация

Отстъпките обаче ще трябва да въведем сами
24
За да няма грешки: НАП попълва вместо нас данъчната декларация
Снимка: БГНЕС

На сайта на Националната агенция за приходите всеки, който има доходи, за които дължи данък към хазната, може да намери предварително попълнена декларация. Така рискът от грешки при пресмятането на налозите е елиминиран, което предпазва от глоби и наказателни лихви.

В петък от НАП обявиха, че документите ще са достъпни от 16 март. В момента пощенски оператори коригирали подадени от тях данни в приходната агенция, за да се елиминират случаите, в които ЕГН на служител на юридическо лице е посочен като получател на суми по наложен платеж, а на практика изпращачи на пратките, съответно реални получатели на плащанията, са фирми.

Всеки данъкоплатец може да отвори документа с личния си ПИН код, пише "24 часа". Който не го е сменил заради фишинг атаките, може да направи това, без да ходи в офис на приходната агенция. Достатъчно е да следва указанията на онлайн страницата на НАП и на предоставен от него имейл ще получи линк към новия си код.

В попълнените данъчни декларации са вписани данни, предоставени от работодателите за всеки, на когото през 2020 г. са изплатили пари от заплата, хонорари, по граждански договори, от наем на жилище, ползвано от фирма, както и от субсидии.

Ще бъдат нанесени и приходи от електронна търговия на собствени вещи или от продажба на автомобил. Ако сделките са правени с цел препродажба, доходите от тях ще бъдат включени към данъчната основа. Ако не са, получените суми са необлагаеми. За да не се облагат парите, получени от продажба на автомобил, той трябва да е бил собственост на продавача поне 12 месеца преди да извърши сделката.

Възможно е в данъчния документ да не са нанесени всички получени облагаеми доходи през миналата година. Това най-често се дължи на пропуск от страна на работодателите да го посочат, но са възможни и технически грешки. Тогава титулярят на документа трябва сам да добави липсващите данни. Най-често отсъства информация за доходи от наем, ако договорът не е регистриран в общината и не са плащани авансови вноски.

Данъчните няма да са нанесли и данни за ползваните отстъпки - от пенсионни и застрахователни вноски, от дарения, ако е с намалена работоспособност, вноски по ипотечен заем за младо семейство и др. Затова всеки, който ползва такива разрешени от закона намаления на дължимия данък, трябва да ги опише сам.

След като ги нанесе в декларацията, трябва да пресметне и да впише колко данък дължи и да изпрати документа в НАП.

За улеснение на всеки, който е затруднен при проверката на данните и попълването на декларациите, на сайта на НАП има клип с указания как точно да се процедира с декларациите. Срокът за подаването им е 30 април 2020 г., като отстъпка от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до края на март, припомнят от приходната агенция.

Няколко стъпки има, за да проверите дали всичко е вярно попълнено.

Първата, която препоръчват експерти, е да установите, че декларацията е вашата - име, ЕГН, дали правилно са изписани телефоните и имейлите за контакт с данъчните.

Втората стъпка е да проверите дали са вписани всички суми, получени през 2020 г., за които се дължат данъци. Ако не са, добре е да допълните документа с информация. В противен случай, ако бъде установено при проверка, че това не е направено, декларацията ще се смята за неподадена в срок, което носи глоби и наказателни лихви за дължимите суми.

След това попълнете съответните приложения и редове за данъчните отстъпки. Тях ще се наложи да докажете със сканиране на вносни бележки за това, че са наистина направени.

Сред новите данъчни облекчения е това за ремонт на дома. Ако човек разполага с документи и не плаща на ръка, ще може да ползва до 200 лв. отстъпка от годишния си данък. Намалението важи само за собствениците на имота, а той задължително трябва да се ползва като жилище, а не като офис например. Ремонтът трябва да бъде извършен от българска фирма, която да удостовери с бележки и фактури извършената работа.

Старо правило, което още е валидно, са полагащите се 5% отстъпка от данъка за довнасяне при подадена декларация по електронен път. Има обаче едно количествено ограничение - размерът на намалението
не може да е над 500 лв. за една година.

Данъчното облекчение за деца и за доходите през 2020 г. все още намалява сумата по годишната данъчна основа в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно дете до 18 г.; с 400 лв. - за две деца; с 600 лв. за три или повече деца, ненавършили пълнолетие.

Данъчните облекчения за деца с увреждания пък дават възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

Едва от догодина, т.е. при следващата данъчна кампания, сумата, която ще се приспада от годишните данъчни основи за едно ненавършило пълнолетие дете, е 4500 лв., при две - 9000 лв., при три и повече ненавършили пълнолетие деца - 13 500 лева. При ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания сумата, с която се намаляват годишните данъчни основи, е в размер на 9000 лева.

Важно е да се знае, че тези облекчения ще се ползват от 1 до 31 декември 2021-а чрез работодател или при подаването на годишната данъчна декларация. Отпадна изискването за представяне на писмена декларация от другия родител, че той няма да ползва данъчното намаление. Дадена е възможност двете облекчения - за деца и за деца с увреждания, да се ползват от двамата родители, когато доходите на единия не са достатъчни, за да ползва облекченията в пълен размер. В тези случаи разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация.

Има още едно условие - данъчните облекчения не могат да се ползват чрез работодателя, ако родителят не е декларирал, че няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения или че ще подава годишна данъчна декларация.

Други суми, които намаляват дохода за облагане, са: намаления за хора с намалена работоспособност, с направени лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане, с направени лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, със суми за дарения, с вноски по ипотечни заеми, ако изплащаното жилище е на младо семейство с граждански брак, а имотът е основен. Полага се намаление и за извършени безкасови плащания.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Whitestar преди 1 месец
Как с точност ще се определи сумата?! Та тя би трябвало да варира, в случай, че има върнати стоки, в случай, че са продадени и чрез фирма, а и в случай, че са продадени повече стоки, през други сайтове!!! Искам точен отговор, как се определя сумата със сигурност?
23
0
 
10
 
! Отговори
Nona преди 1 месец
ОФ,нимоашъомръ! Некадърниците,които допуснаха изтичането на данните на 5 милиона българи сега ще ми попълват данъчната декларация?!?

Цинизъм и срам!
22
1
 
15
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
АлооооуНАПа!!А като данните ще излязат в сайта ви на 16.03.,вместо на 09.03. както беше обявено,защо не удължихте и срока за подаване с отстъпка!!??Срока остава 31.03.!!Да бехте го съкратили още,за 24 часа,който успее да хване отстъпката,хване,който не успее,да хване нещо друго!!Удължили срокове,съкращавате ги в крачка,но се биете в гърдите,че нещо сте направили,държавни хрантутници!
21
0
 
6
 
! Отговори
неандерталец преди 1 месец
Нищо не попълват в НАП, казват ти да си намериш счетоводител.
20
1
 
14
 
! Отговори
мхм преди 1 месец
крайно време беше, а не да има 100 човека в НАП, и никой да не иска дори да ми отговори на въпрос. Всички очакват от теб да си счетоводител. Аз като съвестен гражданин съм дошъл да си платя данъците с малкото пари, които са ми останали (което много хора не правят) и да подпомогна държавата си, отивам там и буквално ме псуват, че съм някакъв *** и ***. Да, явно наистина съм, щом съм дошъл като балък да си платя съвестно данъците, а после ме правят на нищо и не ми помагат с попълването.
19
0
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 1 месец
Грешката си е на твоите счетоводители и адвокати. Да си гледал какво са подавали. НАП само окомплектова вече подадените данни. Нищо повече.
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А при грешка, коствала ми 3 дена, адвокат и двмаа счетоводители да поправя, каква ще е моята компенсация? И нека да попитам - ако няма такава, защо просот не ги укрия? Рушвета ще ми е по-евтин от цялта бумащина!
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До IT-спец

"Гледам в беге""... бреййй гоялма си работа, уе!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ok ok ok ....

В ЦЯЛ СВЯТ, поне в този който става за нещо, данъчните декларации се попълват от ГРАЖДАНИТЕ, именно за да няма грешки.
А най-малкото се спестяват десетки, ако не и соттици милиони.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И след това ще трябва да платите много високи дънъци.
Не благодаря.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то и миналата година беше така. Подадох я за секунди онлайн.
13
1
 
7
 
! Отговори
Финансист преди 1 месец
За да няма грешки, тези от НАП да попълнят собствените си декларации. Може да попълнят и тези на останалите бюджетни служители, както и тази на Бойко Борисов. Свикнали са само да получават, но не и да пишат. Ще отвикнат доста бързо. Особено след изборите. Честито на финансовите експерти от банките и третото правителство на Мутрата !
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек не може да е на 2 места едновремнно.
НАП искат да го докажат, че може да се преставляват от името на някой друг.

"Демокрация" шменти капели
11
0
 
10
 
! Отговори
НАП преди 1 месец
Ние пазим с любов вашите ЕГН-та и лична информация.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мда, НАП... Ежемесечно подавам данни за заплати, осигуровки, данъци за всеки човек по ЕГН, също и чиста сума, дата на плащане... И вместо НАП да си накара програмистите да направят една елементарна програмка за сумиране на няколко числа, пак аз трябва да ги събера и да ги подам отделно. Всъщност аз и колегите счетодители вършим два пъти ЦЯЛАТА работа (и то излишно) на НАП, а после НАП били попълнили... Поне едно мерси да бяха казали. И да бяха обещали догодина да го направят наистина те.
9
0
 
16
 
! Отговори
поглед преди 1 месец
НАП не прави нищо за да попълва и декларации. Таз заслуга се дължи на платците на доходи, задължени да удържат данъка авансово и по-конкретна на техните счетоводители. И така последните са тез, на които който както иска им качва на гърбовете каквото иска. А това е и повторно подадена информация, защото в НАП няма кой да обработи първата и да я подаде към декларациите на данъкоплатците. Като пишете не питайте НАП, а някой, който им върши работата как става и какво се случва. Онези и това не знаят
8
0
 
6
 
! Отговори
Брут Колева преди 1 месец
Я, па тия ще ме карат и данъци да плащам.
7
2
 
11
 
! Отговори
IT-спец преди 1 месец
Гледам в БГ откриват топлата вода за декларацийте, тук в Исландия от поне 12 години всичко си е попълнено, това което трябва да направи човек е да се логне в сайта на данъчните тук, да прегледа декларацията, има калкулатор който може да отвори и да види дали ще му връщат пари или ще има да дава и евентуално да промени нещо ако се налага, след това само се натиска изпращане и готово, нищо сложно...
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
a koi popalva nap? :-)
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да няма болни НАП ще боледуват заради нас от вируса.