НАП: За продажбата на лични вещи не дължите данък

Ако продаваме стари стоки с цел търговия обаче, дължим налог
9 мар 2021 14:03,
31
НАП: За продажбата на лични вещи не дължите данък
Снимка: Pixabey

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. В случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който определят и декларират в годишната данъчна декларация за съответната година, съобщават от НАП.

Още по темата

От 16 март 2021 г. приходната агенция пуска електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в Портала за е-услуги. В нея гражданите ще могат да видят и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Те ще имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност.

В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение №2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни 2021 г.

От НАП уточняват, че в случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. В тези случаи, срокът за деклариране на доходите и за внасяне на дължимия данък е до 5 май 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24То че е ясно ясно е, обаче когато се вкарва нов закон трябва изрично да се поясни къде се прави разграничението за да се избегне свободното тълкуване от институциите. Т.е. ти смяташ че 30 вещи на месец изисква проверка, но някой от НАП може да реши че и 5 да са достатъчни ако стойността им е висока. Без ясно описани граници може лесно да се тараши народа с цел кърпене на дупки от кражби в бюджета. Идеята по принцип е добра, но съм скептичен към реализацията и на практика.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думите свършват. Каквото и да кажа, няма да е цензурно. Аз не съм някакъв прекупвач. Обикновен гражданин съм, но това което прочетох просто ме вбесява. Света и държавата ни стават отвратителни. Прекупвачите са отвратителни, но и държавата не пада по-долу. Социализма бе десет пъти по-добър.
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига се правийте на умни. На всеки е ясно,че като си продал 2 3 вещи...никой няма да те търси. Ама като продаваш по 30 вещи на месец...ще те превикат. Какво толкова го бистрите.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв период от време трябва да мине след закупуването на вещ за лично ползване (което означава изплатено ДДС, мито при внос и прочее данъци върху нея) за да се счита тя за лична, а не закупена с цел препродажба? Това описано ли е някъде или НАП ще решава на произвол?
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е двойно облагане. На препродаваната стока в/у налозите вече са платени!Реално въвеждат данък оборот, ДДС отделно.Чукaни калинки, стига сте ни драли да кърпите пробития от кражби и некадърно управление бюджет. Гонете нелегалните търговци, имате нужните механизми, не се ебавaйте с всички останали.4-и идва, клоуни жaлки
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17 Ако искаш да си продадеш само компютъра, ще можеш без проблем. То в статията си пише, *** НАП ше синизвършват проверки и който е съмнителен ще го карат да доказва. Ако искаш да продадеш 10 лични компютъра то тогава ще имаш проблем. Само, че ти се хвърляш в някви *** хипотези - ама ако са 10 различни ако са 10 еднакви как ше ме хванат интакива глупости дрънкотиш и за това такива въпроси само към адвокат, мой "умен" сънароднико.
11
0
 
0
 
! Отговори
пепи преди 3 години
До АнонименСчетоводителя само декларира какво си получил...И тези доходи пишеш в декларацията , и продаденото ...също.Сумата се облага по схема ,минус вече платения данък
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не схващам друго. Бачакм си и счетоводителката на фирмата подава декларация какви пари взимам от заплата. А ако продавам някакви работи ще трябва и аз да пуснаа декларация и така ще станат две. Една от фирмата и една която пускам аз.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14 Брато, що не вземеш да се консултираш с адвокат. Поне ще ти даде експертно мнение. Мниго въпроси задаваш чак ми е интересно кво искаш да праиш. Ама каквото и да е, потърси експерт преди това
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При данъчните измами не е като при наказателното право да се предполага невинност до доказване на противното. Тук виновността се предполага и като ти дойдат ти ше трябва да доказваш от къде са ти парите и какво си продал. Ако можеш да го докажеш всичко е наред, но и за това се иска поне малко акъл, а с твойте въпроси където ги задаваш бих ти казал да изоставиш тази идея още в зародиш.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Ако нямаше безполезни тарикатчета като тебе, нямаше да има нужда и от НАП.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7Ти си много т ъ п.Кой ти е казвал, че ще те гонят за лични вещи от различен вид?
5
0
 
4
 
! Отговори
Умник преди 3 години
До 4Ще ми кажеш ли от коя стока се продават 10 различни вида?А и колко ще изкяриш ако продадеш 10 чифта маратонки различни видове?Тук иде реч, за селски тарикатчета, твърдящи че са купили 300 чифта маратонки за лично ползване.Ти такова тарикатче ли си?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А като си купя 10 броя от дадена стока що НАП не ми дължи пари на мен ? От какъв зор да си купувам 10 броя или да продавам 10 броя стоки. Да чакат някой да им плати, хората ще идат там където се дават субсидии за всяка извършена дейност. НАП са безполезна хрантутническа организазия, края им се вижда.
3
1
 
7
 
! Отговори
Бъркаш посоките преди 3 години
До 3Тяхната е лесна.Ти си тоя, който ще се мъчи да докаже, че купените 100 броя неща са за лично ползване.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И как ще докажат тия смoтaняци, че не съм си купил дадена стока за лично ползване, а с цел продажба? "Например като си купиш 10 броя от дадената стока и ги пуснеш да ги продаваш.....и после пак и после пак....лесно се хваща!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не дължим на НАП, ако искат да ходим в Румания иСърбия и там да купуваме и продаваме личните си вещи не е проблем тъй ще направим.