Всеки трети безработен, останал без препитание заради пандемията

Безработицата в страната е 7% и обхваща възрастовия диапазон от 15-64 г.
9 мар 2021 07:20, Петя Славова
24
Всеки трети безработен, останал без препитание заради пандемията
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всеки трети новорегистриран в Бюрото по труда у нас през миналата година е бил освободен от работа заради пандемията, сочат данните на Агенцията по заетостта. Броят на всички регистрираните безработни към края на месец януари е малко под 230 000, предава "Монитор". 36,5 процента от тях са изпаднали от пазара на труда заради коронавируса. Безработицата в страната е 7% и обхваща възрастовия диапазон от 15-64 г., сочи още статистиката.

"Ако направим сравнение с януари 2019 г. - годината с рекордно ниска безработица, отчитаме ръст на безработните с 9,7%, или малко над 20 000 лица. Наблюдението на входящия поток в бюрата по труда през миналата година показа, че COVID пандемията е причина за освобождаването от работа за 36,5% от новорегистрираните безработни. Най-засегнати са работилите в хотелиерството и ресторантьорството - 26,7%, търговията - 16,4%, транспорт - 16%", обясни шефът на Агенцията по заетостта Драгомир Николов.

Той е категоричен, че мярката за най-засегнатите сектори ресторантьорство, хотелиерство и транспорт, известна като 80/20, осигури запазването на близо 30 000 работни места. Тук трябва да добавим и схемата "Запази ме", осигуряваща доходи на заети лица в принудителен неплатен отпуск, запази заетост на почти 44 хиляди души. Заедно с тези мерки се реализират и други. Например новата схема "Заетост за теб", осигуряваща поне 6-месечна заетост на безработни лица (включени близо 11 000), проектите за осигуряване на детегледачи на неработещи родители, за организиране на обучения за търсени от бизнеса професии и умения, както и действащите програми и проекти за заетост, финансирани от държавния бюджет и европейски фондове, обхванали общо над 25 000 безработни.

"При отсъствие на действащите и новите антикризисни мерки средногодишното равнище на безработица би било 13,4% и щяхме да стартираме 2021 с над 200 хиляди повече безработни, т.е. почти двойно повече от отчетените в края на декември 220 хилядирегистрирани в бюрата по труда. Така че, надявам се, до голяма степен да сме покрили очакванията на хората, търсещи помощ и работа", допълни още Николов.

През тази година е увеличен размерът за финансиране на трудовото възнаграждение на включените в субсидирана заетост безработни лица, като той варира от 500 до 950 лв. в зависимост от конкретната програма или мярка. Със средствата от държавния бюджет се предвижда да се осигури заетост на общо 14 495 безработни лица и обучения за 11 599, вкл. 1200 заети лица в средни, малки и микропредприятия.

Втората сфера с най-много новорегистрирани лица през отчетния период е сектор "Индустрия", в т.ч. отраслите "Преработваща промишленост" с 6847 лица и "Строителство" с 1072 души.

Пазарът на труда е динамичен и разнообразен, уточняват още от ДРСЗ. При специалистите с висше образование има търсене на следните професии: "Инженер електромеханично оборудване (машинен инженер)", "Инженер, механик", "Организатор, производство". Търсят се още: лекари, учители, счетоводители, медицински сестри и др.

При работниците и специалистите със средно общо или средно професионално образование търсенето е за електротехници, шлосери, машинни оператори, шивачи, кредитни специалисти, застрахователни агенти, оператори за производствена линия, печатар и др., а при лица с основно образование се търсят кадри за "Работник, кухня", "Работници в строителството", "Сезонен работник в земеделието", хигиенисти и други.

В по-малките градове обаче цифрите са доста по-добри, показва справка на „Монитор“. В края на месец декември регистрираните безработни в Дирекция "Бюро по труда" - Велико Търново, са 2513, което е с 34 лица повече от м. ноември, а в сравнение с месец октомври те са с 22 лица по-малко. В същото време увеличението спрямо декември 2019 г. е с 565 лица. Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция "Бюро по труда" - Велико Търново, през декември е 5.2%

Отчита се запазване нивото на безработица в сравнение с предходния месец ноември, спад от 0.2 процентни пункта спрямо октомври и ръст с 1.1 процентни пункта спрямо година по-рано. За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през декември са се регистрирали нови 475 безработни. Освен тях други 13 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрото по труда.

През декември 2020 г. броят на постъпилите на работа безработни лица е 191 лица, като 88.4% от тях са устроени в реалната икономика. През изминалия месец 6 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрото по труда. В сравнение с месец декември 2019 г. се отчита ръст на започналите работа безработни. През месец декември 2020 г. най-много започнали работа се отчитат в следните икономически сектори: преработваща промишленост - 35,6%, административни и спомагателни дейности - 14.6%, финансови и застрахователни дейности - 12,7%, търговия и ремонт на автомобили - 11.4%, хотелиерство и ресторантьорство - 11%, и др.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 182. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (47.8%), търговията (14.2%), хотелиерство и ресторантьорство (12%), административни и спомагателни дейности (8,2%), строителство (7.6%) и финансови и застрахователни дейности (5.4%).

Най-търсените професии през месеца са: монтажници; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, стопански и административни специалисти; строителство и транспорт; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; продавачи; водачи на МПС и подвижни съоръжения; охранители и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21/ програмист/Може да има работа за програмисти, но не всички сме такива нали?! В останалите сфери е кошмар в момента. Аз искам да си сменя работата, обаче в моя сектор е голяма стагнация, а заплатите доста ниски. Ако ида в София, бих могла да си намеря работа с х2 на моята сегашна заплата, обаче можем ли всички да се наврем в София?! В провинцията нещата са доста зле.
19
0
 
0
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 години
Безработни и безработица са много разтегливи понятия. Най-лесно е като проверите колко са здравно НЕосигурените, защото който работи на договор, учи или е пенсионер се осигурява- останалите е ясно .
18
0
 
3
 
! Отговори
до#15, 16 преди 3 години
аз не живея в България от 20 години . Нещата са трагедия като следа и гледам новини .Това което навините казват за Англия е пълна лъжа . Радвам се че ни живея в България .. заплата взимам 9000лева за 180 часа на месец . Дори не сам и на договор :)
17
0
 
3
 
! Отговори
Taню преди 3 години
И същевременно всеки нещо шани...
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 14!Добре, но забравил си да споменеш че си има шуробаджанащина за тия много сериозни проблеми в Бг! Нали знаеш като дойдат избори с джибките в кои махали пьрво се обикаля с пачките!
15
0
 
8
 
! Отговори
До анонимен 14 преди 3 години
Не си прав че безработните са същите и като преди пандемията. Да има и такива за които казваш ти, но има и много хора които са без работа заради фалирали бизнеси. Днес безработните са в пъти повече ....
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България взе 43 милиярда евро помощ от ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Хората разчитат на помощи от 24 лева на месец ,защото яко ще *** хахаха.Не е за вярване , направо цял месец от глад ***
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Така наречените трайни безработни са превърнали безработицита в професия. Повечето нямат образование и професионални умения, правят се, че си търсят работа, но не правят нищо за да придобият някакви умения. И, преди пандемията същите не работеха, предпочитаха да живеят с помощи, от кражби, от просия или с пари от родители, баби и дядовци. Да намериш читав работник беше рядкост, в бюрото по труда малцина се тези, които наистина търсят работа. И, сега читав работник се намират трудно
12
2
 
15
 
! Отговори
Случаен преди 3 години
Защо отчитате за безработни и в обявените % , само регистрираните в бюрата по труда? Има трайно безработни. След като изтече правото на обезщетение, те са принудени да се дерегистрират оттам и после нямат дълго време право на нова регистрация. Има също трайно безработни лица и такива без право на обезщетение, които също не не се регистрират в Бюрата и не влизат в официалната и напудрена статистика.
11
1
 
17
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Точно това е капанът. Теглиш кредит и сам си слагаш примката на шията. Банката винаги печели. Безлихвен кредит... ама друг път. Има някакъв гратисен период и после се почват безумни лихви. Нямаш никакви доходи, работа. Добре дошъл! Имаш жилище? Отлично. Само едно подписче... После идва съдебен изпълнител и една ведра бригада хамали, а ти оставаш да гледаш празна стая. Временно, защото следващото ти жилище ще е кашона от хладилника ти.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По складовете и в строителството има недостиг на работници. И хич не са ниски заплатите. Обаче по- добре с малко пари от борсата, но не и изморен...
9
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 години
А иначе добре се справяме, безработицата не е висока и взимайте от банките безлихвени кредити! Само да попитам как се връща кредит като нямаш доход! Но иначе говорят на хората безмислици!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност е много по-голям процент. Нали вчера и аз бях до бюрото по труда. Хора на всякакви възрасти около 30 броя. Щом в 10h сутринта са толкова - значи, че на ден минават около 300, на седмица около 1500. Това прави 6000 на месец само в едно бюро по труда. А те са много! И това са само регистрираните. Нерегистрираните, работещите без трудов договор, сичкутуром не се знаят колко са. Доста неадекватна политика. Редовно виждам млади хора вече да ровят по кофите. Да, бе! Вирусът е виновен...
7
1
 
14
 
! Отговори
Шопа преди 3 години
този който Ви е дал тази информация, сигурно е писал по слухове 15 - 18 години обикновенно се ходи на училище. В статистиката сигурно са включени и дистанционното обучение на 9-12 клас . Хайде като пишете по сериозно
6
4
 
21
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Питайте Чекмеджан и той ще ги насочи да садят картофи и да стават овчари. За няколко болни в началото затвориха държавата ,а сега отново абсолютно неадекватни. Това не е малоумно,това е престъпно!
5
4
 
21
 
! Отговори
герпфоревър преди 3 години
7% или 37%? Причината за безработицата не е ковидпандемията, а "цветущото" състояние на икономиката преди това, както и "супер адекватните и навременни" мЯрки на Великият ЩАБ и тиквеното правителство.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Валерия Балчевска вчера пусна статия, че българина е първенец в ЕС по работа
3
3
 
11
 
! Отговори
komitataе в политика преди 3 години
440 000 х.администрация и 400 000 безработни =6 милиона население -6мил. и 600 000 избиратели -браво и ясновидкит еи математиците дет се ширят из медиите не коментират цифрите
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработицата в страната е 7%, ама друг път. Тази статистика отчита само онези, които са записани в регистрите на Бюрото по труда, което уж им търси работа. Да си записан в тия регистри е едно от условията да получаваш обезщетение за безработица. Т.е. това са само хора, останали без работа сравнително скоро, а не трайно безработните. Реалната безработица в България вероятно е между 15% и 20%.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинският резултат от лекарските грижи за здравето, при това много по-сериозен от Коко 19 и подобните на него настинки. Лекари, сега баба и дядо с оскъдните си пенсии ще мислят за внуците си, вместо обратното. А вие? А вие лекари ще стоите заложници в болниците като жертви на собственото си невежество, да пазите дядо и баба, защото без техните пенсии, безсимптомно "болните" внуци ще умират от глад.