Зачестяват сигналите къп НАП за необявени доходи

Най-много нарушения са за неиздадени касови бележки
9 мар 2021 07:40, Петя Славова
45
Зачестяват сигналите къп НАП за необявени доходи
Снимка: БГНЕС

В последно време зачестяват сигналите към приходната агенция от наематели, които имат подозрения, че бившите им хазяи не са си обявили доходите от наем в данъчната декларация.

Зарязани съпруги отмъщават на бившите си половинки, като ги издават пред НАП за охолен живот и скъпи придобивки, които не съответстват на декларираните им официални доходи, пише "Телеграф".

Най-много сигнали в НАП обаче са за неиздадени от търговци касови бележки,  разказват от приходното ведомство.

Сигнали се подават както през кол центъра на НАП, така и в офисите й с писма, към които могат да се прикрепят доказателства и документи. Само през кол центъра миналата година са били получени 2273 броя обаждания за укриване на данъци, данъчни и осигурителни нарушения и неиздаване на касови бележки или фактура. Те обаче намаляват спрямо 2019-а, когато са били 2684 броя.

Приблизително същото количество сигнали годишно се подават и писмено.

Най-голям брой са за неиздаване на фискален бон или фактура. Много жалби има и от работници и служители срещу техните работодатели – за изплащане на по-високи доходи, но деклариране на по-ниски, за неподадени осигурителни декларации и т.н. От миналата година, когато НАП, пое и надзора над хазарта, се получават и сигнали за нарушения в хазартните дейности. Зачестяват и сигналите за нарушения при електронната търговия.

Част от сигналите са за укриване на доходи от физически и юридически лица. Към тях спадат и тези от съпруги, които топят бившия, че си е купил скъпи придобивки като луксозни коли и маркови часовници, но не е декларирал всичките си доходи пред данъчните.

Все повече са и сигнали от наематели, които имат подозрения, че бившите им хазяи пропускат да впишат в данъчните си декларации доходите, получени от наема. Доскоро наемателите често нямали черно на бяло доказателства за платените суми. Напоследък обаче все по-често те представяли на данъчните разписки за наемите,които са дали на хазяина. "Пристигат с цял кочан от 10-20 разписки при нас и искат да проверим съответния човек. Това означава, че наемателите все по-често си търсят правата", коментират данъчни.

Имало случаи заядливи хора и да топят свои съседи, че дават апартамент през Airbnb, но пропускат да обявят този факт пред данъчните. Обясняват пред НАП подозренията си с това, че напоследък засичали във входа чужденци, които вероятно били наематели във въпросния имот.

Едва една трета от сигналите, получени в НАП, обаче се оказват основателни

За изхода от проверката данъчните уведомяват подателя. Анонимни сигнали обаче не се приемат, макар анонимността на подателя да е гарантирана. Това означава, че след приемане на сигнала в НАП, данните на подателя се заличават. Едва след това, вече анонимен, сигналът се разпределя към съответния офис за проверка. Така става невъзможно да изтече информация кой е неговия подател.

Агенция "Митници" също приема сигнали от граждани, които най-често са за нелегални казани за ракия обясниха от ведомството. Те се подават през специална он лайн форма.

Подателите на сигнали получават обратна връзка, ако са оставили координати и са посочили, че желаят да бъдат информирани за резултата. Също така сигнал за митнически, акцизни и валутни нарушения могат да бъдат подадени писмено на място във всяко митническо учреждение, да се изпратят по пощата на адреса на Централно митническо управление (София 1202, ул."Георги С. Раковски" 47) или на адреса на всяко друго митническо учреждение, както и на телефоните на Агенция "Митници".

Обработват се и анонимни сигнали, но много често информацията в тях се оказва непълна и не може да бъде доизяснена поради липсата на възможност за обратна връзка.

Не всички подадени сигнали имат висока степен на достоверност, поради което има алгоритъм за оценката им и за определяне на последващи действия.

Ако в Агенция "Митници" се получи сигнал, който не е от компетентността на митниците, то той се пренасочва към отговорната институция.

През 2020 г. са подадени около 100 сигнала през електронната форма на митниците, а от началото на годината има вече над 10. Най-често става дума за сигнали за нелегална търговия и производство на ракия, както и за търговия с нелегални тютюневи изделия.

Макар и рядко, има случаи когато чужди граждани извън България подават информация за евентуални митнически нарушения –  например че дадено лице, което пътува през страната, ще извърши контрабанда, пренос на валута над лимита и друго нарушение.


45
Още по темата: АгенцияНАПданъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Obscure преди 5 дни
Всеки лев укрит данък е трънче в задника на мафията! Какво по дяволите направи тази държава за мен, за да трябва да и плащам? Имам здравна осигуровка и здравна ЗАСТРАХОВКА, но като ми се наложи да ползвам услугите на пирамидата, наречена "Здравна система" половината неща си ги платих кеш. Една стотинка данък да мога да скрия или да помогна на друг да го скрие, с удоволствие ще го направя!
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мене като ми дойдоха на проверка си ми казаха от кой е сигнала. Оправих нещата с данъчните, те си заминаха, а тази дето ми беше пуснала сигнала замина славно да бере ягоди. И до ден днешен ми се моли, че живота й бил много труден. Съдба
40
2
 
4
 
! Отговори
Whitestar преди 1 месец
Би трябвало да има много ясно разграничение в санкциите срещу дребни и едри нарушители! Сега, в момента такова липсва! Глоби се налагат за най-незначителни грешки, преследват се полезни за пазара, дребни предприемачи, а едрите се измъкват чрез ограничената отговорност!!! Нарушени са международните и национални счетоводни стандарти, в областта на принципите "същественост, значимост" и "предимство на съдържанието пред формата"!!! До кога, колеги данъчни инспектори, до кога?
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей тия в тоя НАП не ги знаят законите. За срам и резил станаха. За тва и ще йм падат актовете в съда. Скъпи бирници и наематели и жалбоподатели, да ви разясня само, че за всеки сигнал се знае кой го е подал. Нищо не се заличава, изтрива или подменя след това!!! Това е направено с цел превенция на злоупотреба/без вина виновен бях/, както и с цел ако се обжалва акта в съда, съда нищи всичко от начало, че накрая и жалбоподатели вика. Да се изкажат сега компетентно от НАП! Смешници.
38
0
 
10
 
! Отговори
Бай Миле преди 1 месец
Какво значи наемателите да си търсят правата, коментират данъчни?! Правата са записани в ЗЗД, съгласно договора за наем. Те нямат общо с разходите на наемодателя, нито отношение към личните йм плащания. Това е задължение на наемодателя, не е работа на наемателя. Ясно е, че го правят от злоба, за това наемодателите да вдигнат двойно наемите. А остава и интересен факта парите от глобите, които прибира НАП, освен данъците, в кое ли чекмедже отиват???
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само мутрите имат право с незаконни доходи да пълнят чекмеджетата и да не плащат данък върху откраднатите милиарди. Останалите да плащат, за да има какво да крадат мутрите.
36
2
 
15
 
! Отговори
Данък върху стари преди 1 месец
Новият държавен терор и грабеж данък върху продадени стари вещи - това нормално ли е?
35
1
 
13
 
! Отговори
Българска работа преди 1 месец
КОЙ КОГО НА ДА НАТОПИ и ПРЕЦАКА.

Българите са много омразен и мразещ се народ и робско племе.
34
0
 
9
 
! Отговори
Законен грабеж преди 1 месец
Държавата законно краде хората с данъци върху всички има ДДС и данък труд има, данък от А до Я плюс административни такси за държавната администрация.

Държавата с тези откраднати и заграбени пари от както от бизнес така и от обикновените работещи хора. Тези пари отиват в държавната черна дупка и там правят още престъпления управниците отдали се на грехове и разврат.

Какво по недостойно от Държавата да заграби и последният лев на човека който работи да се издържа, за хляба за да храни черна ду
33
3
 
9
 
! Отговори
Не е така преди 1 месец
Това не е кражба, а спестяване на пари. Как може да се нарича кражба когато си спечелил пари и не си съгласен да дадеш % рекетьорски данък на държава, която пръска пари за пенсионерски добавки, ромски надбавки и безплатни ваксини платени от данъци и такси.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ходих при един зъболекар- не му работел ПОС-терминала- иска в брой да му плащам. Викам му не се притеснявай за банков превод през мобилния ми трябват 3-5мин, само кажи сметката . да го е... в клоша.
31
5
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
Хазната гуми милиарди и от едните и от другите. Дали крадеш 1000лв или 10000лв.,все си е кражба.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 20
20 са друг път. Поне няколко десетки хиляди крупни "бизнесмени" (т.е. професионлани престъпници) укриват яко приходи и не плащат данъци, но те са от нашите хора и данъчните не ги пипат. Та кажи ми ти, от кои хазната губи повече - от 2 милиона работещи на черно и укриващи по 1 000 лв. данък годишно, или от десетки хиляди мутраци, всеки от които укрива по няколкостин хиляди данък годишно, докато напълно незабелязан кара мерцедес за 200 000 лв.?
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
българинът не обича да го крадат 'легално и за негово добро' - данъци, такси, винетки, заплати за чиновници и прочее плод на болни мозъци западни христово-демократични измишлютини !!!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЗ СЪМ ПОСЛУШЕН ХРИСТИЯНИН
ВЗЕМЕТЕ МИ ВСИЧКО
МОЛЯ ВИИИИИ
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'наемателите все по-често си търсят правата'

КАКВИ ПРАВА ТОЧНО ИМАТ НАЕМАТЕЛИТЕ
ПРАВОТО ДА ЖИВЕЯТ НА УЛИЦАТА БРОЙ ЛИ СЕ???
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз лично не бих се занимавала да подавам сигнали към близки, съседи и приятели.

Бих подала сигнал към юридически лица, които системно укриват данъци, защото ме ощетяват в голям размер.

Другото е дребнавост и злоба, за мен.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както винаги НАП няма да направи нищо по въпроса.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
оооо пишете бе.пишете до Бойко Борисов ако щете. всичко декларирам и плащам.да не съм луда да се оставя някакви наематели или съседи да ме рекетират.всеки лев постъпил при мен е обложен и деклариран.и това от години..пишете.пишете.може би ще се научите да пишете грамотно.
23
1
 
11
 
! Отговори
Пинко преди 1 месец
Аз си плащам данаците до всяка стотинка има тарикати и фирми укриват обороти от30 години Български манталитет те всички така правят крадът и лъжат иас така ще правя))