Картата светна в червено: Нови по-строги мерки влизат в сила

Висока е заболеваемостта в Бургас, Плевен, Сливен, Шумен, Ямбол
10 мар 2021 07:00,
164
Картата светна в червено: Нови по-строги мерки влизат в сила
Снимка: БГНЕС

Нови мерки в няколко областни града влизат в сила, съобщава БНТ. Ето какви ще бъдат те.

Плевен

Рекорд по брой заразени на 9-ти март беше отчетен в Плевенска област. За изминалато денонощие положителните проби там са 154, а заболелите са 553 на 100 000 души население.

Какви мерки влизат в сила в Плевенска област?

- Задължителни маски на пазари, тържища и места, където се очаква струпване на хора.
- Болниците са задължени да отделят 15% от леглата си за Ковид-пациенти, а не 11%, както беше досега.
- СТОП на плановия прием и плановите операции


Кюстендил

Една от най-засегнатите от коронавируса области у нас - заразените са 538 на 100 000 души население. Местният щаб обаче отчита спад на броя хора, търсещи помощ в болницата. Вероятно това е и причината Щаба в Кюстендил да направи стъпка назад в мерките:

- Отпадна задължителното носене на маски на открито

Бургас

Заболеваемост: 496 на 100 000 души, но не числото е единственото, което тревожи Щаба в тази област.

"Това, което забелязваме като тенденция, като заболеваемост, е че новият британски щам, който е над 90% вече, преобладаващ в област Бургас, а и не само, свали възрастта. Боледуват по-млади хора. Наново линейките започнаха да влизат във вашите обективи и започнаха да пълнят болниците", каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

От днес Бургаска област взима нови по-сериозни мерки:

- Маските на открито стават задължителни.
- Разкриват се допълнителни легла в Ковид-отделенията.
- Обмисля се учениците от 5-ти до 12-ти клас преминават на онлайн обучение.

Шумен

Мрачен рекорд за местната болница, която се грижи за 197 болни от COVID-19. Заболеваемостта в тази област достигна 456 на 100 000 души. Последваха и по-строги мерки:

- Онлайн обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас.
- Заведенията работят до 22 часа.
- По-строги мерки в магазините

"Да ги принудим да направят такава организация, че да пускат клиенти в магазина само с количка, а броят на количките да бъдат ограничени като бройка, така че да не надвишават определения лимит в заповедта на министъра на здравеопазването за отстояние между хората", каза областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

Сливен

Наплив от новозаразени във Военната болница в града. Местата там са изчерпани. 333 заболели на 100 000 души.

- Отменен е плановият прием и плановите операции във всички болници в областта, с изключение на болницата за рехабилитация в Котел, както и дейностите по ражданията в болничните заведения.
- В ход е информационна кампания за ползите от имунизацията.

Ямбол

И тази област е оцветена в червено, заради заразата. Заболеваемостта е 298 на 100 души. Ковид реанимацията в МБАЛ "Свети Пантелеймон" е с изчерпан капацитет.

- Отменен е плановият прием, плановите операции и свижданията в болниците до 21.03.2021 г. От утре (10.03.2021г.) за една седмица пациенти с необходимост от спешна коремна хирургия, без симптоми за ковид инфекция ще бъдат пренасочвани от областната болница към частната клиника „Свети Йоан Рилски".

-Отменят повечето събития, предвидени в програмата на започващия в петък традиционен маскараден фестивал "Кукерландия". В програмата остават присъствено или онлайн предимно изложби и възпроизвеждане на обичаи при които струпването на хора е ограничено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
4
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Май ще се окаже вярно, че именно учениците разнасят вируса в семействата си и оттам - в цялото общество..
109
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знае се къде най-много се заразяват хората - в обществения транспорт, в училищата и на опашките, например за зелените коридори за ваксиниране. Знае се и какво помага в тези случаи - спиране на обществения транспорт, дистанционно обучение на децата и мерки да няма опашки. Мутрите не направиха нищо от необходимото.
108
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите така и не създадоха нови болници само за Ковид, а вместо това лишиха хората от лечение
107
8
 
17
 
! Отговори
mene преди 3 години
Децата са най-големите разпространители. Да се забрани правенето на деца ;)
106
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките мерки са пак едни мерки... Единствено тия от Шумен са измислили добра идея да разредят хората в магазините. Интересно обаче имат ли си от големите вериги магазини в града и те дали ще са съгласни.
105
5
 
57
 
! Отговори
Мхмм... преди 3 години
Дори и в условия на пандемия, фалити и безработица, държавата продължава да точи ножа... Паспорти на жилищата, еко стикери за автомобилите, скок на цените. Питам се, сега това ли е най-важно? Явно - Да!!!
104
19
 
19
 
! Отговори
Притиснена преди 3 години
Затварайте сичко, пламнахме !Настоявам малките деца да се заключат, бълват смъртоносна зараза непрекъснато !
103
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напредна ваксинирането, всички увредени или уморени от бъркоча на фармафията ще бъдат маскирани като новата вълна. Не е като да не се знаеше.
102
7
 
16
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
Наскоро гледах реклама неволно на маска с медни нишки медта се окислява а медният окис е отровен съвсем за БАЛЪЦИ ни взимат и това "удоволствие" никак не е евтино.
101
7
 
35
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 години
Истината е че в Бг е много трудно да се опазим , по простата причина че няма ефективен контрол върху берачите дето като останат 2 седмици без работа и хващат пътя да се прибират в Бг, след 2 недели пак са по европата и така разнасят и затова малките градове са първенци .
100
14
 
24
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Ето една таблица и от мен:10 декември 2020 г. -0 ваксинирани, маските на открито не са задължителни10 март 2021 г.- 300 000 ваксинирани, маските на открито отново стават задължителниИзводите за ефектите от ваксините си ги правете сами!
99
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само в Софето още няма мерки, защото РазБойко до последно се надява да не разсърди столичани преди изборите.
98
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Ямбол 298 на 100 души.Шегата на страна - ще го поимаме на сухо.
97
5
 
13
 
! Отговори
НОШТ преди 3 години
Призовавам спрете да се тествате в някоя лаборатия.Ако имате излишни пари си купете тест от аптеката им сам се тествайте.Така ще нулираме статистикатаПука ни! Пишем си квото си искаме, а с лабораториите си делкаме квото требе
96
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МенМале *** драмата, чесно всички сте страшните сополи ..... стойте си у дома, и без тва спорт Н1 в бг е напиване с ракия и биене на жената/децата.
95
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво бе, страхотни мерки-спират плановите операции и маски на открито! В същото време молове, казина, фитнеси, школи -отворени, забавлява се народът, докато болните ще чакат за лечение, а това с маските на открито всички знаем колко се спазва! Така борим ние кризата , с болнични легла и за сметка на хора нуждаещи се от операции! Смешници, как не ви е срам?
94
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Америка вече си горят маските. Първо бяха Тексас, сега и други щати са започнали. На хората вече им писна да ходят с тия парцали и да им ограничават правата. По заведенията в Тексас посрещали здравните работници с пушки :). Бидона нещо не може да командва там. Тексас са най-въоръженото население в света и имат собствена армия - държава в държата.
93
6
 
14
 
! Отговори
Ластика се опъва преди 3 години
В Ямбол на 100 души - 298 болни :D.. Не е за майтап работата, но на мен вече взе да не ми пука. Каквото такова, колкото толкова. Един път го изкарах, надявам се и другият път да мине леко.
92
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 104Слеп ли си? Глух ли си? От кога "некадърниците" от НОЩ предупреждават, че тези 3 седмици ще са тежки! И математика им го оплюхте. Всяка негова прогноза досега се потвърждава!!!! Пуснаха заведения, фитнеси и молове под натиск инспириран от опозицията! Искат гербаджийте да се провалят преди изборите! "Отговорната"опозиция трупове ще гази към европарите за харчене.
91
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е и в главите ни да засвети в червено!Тия некадърници вече нямат място във властта!Пазете себе си и семействата си, а на 4-ти април да им дадем червен картон!