Сеизмолог: Активността у нас е спокойна

Но трябва да сме подготвени, смята доц. Трифонова
10 мар 2021 14:00,
6
Сеизмолог: Активността у нас е спокойна
Снимка: БГНЕС

Сеизмичната активност у нас е спокойна в момента. Не очакваме поредица от автършоци. Но трябва да сме подготвени. Това каза пред БНТ доц. Петя Трифонова, зам.-директор на националния институт по геофизика, геодезия и география за зачестилите напоследък земетресения у нас.

"Имаме дефинирани няколко огнища, които следим как се развиват процесите там. Сеизмична опасност има, тя е константа. Ние можем да се постараем да минимизираме последствията от силно земетресение. Трусовете не могат да се прогнозират, така че трябва да сме подготвени. В България е имало много силни земетресения, което означава, че такива ще има и ние трябва да сме подготвени да ги посрещнем подобаващо", заяви още доц. Трифонова.

Още по темата

"Известно е, че Балканският полуостров е доста сеизмична зона. Територията на Гърция и Турция е много по-сеизмична, отколкото България. Там често стават земетресения и причина за тях е колизията между африканската и евроазиатската плоча. В резултат на тези движения се натрупват напрежения в земната кора, активират се разломни структури и се получават тези земетресения", обясни още сеизмологът. 

Поредни три слаби земетресения бяха регистрирани вчера на територията на област Хасково, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география, като най-силният трус, с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер, е бил отчетен в 01;38 часа през нощта срещу понеделник.

Преди два дни имаше 4 слаби земетресения между Димитровград и Хасково. Те са с малък магнитуд между 2,2 и 2,9, но някои от тях бяха усетени от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Поръчайте си барака с 20 % отстъпка! По-безопасно е.В съседна Гърция на ден стават по 20-30 такива земетресения, но не го правят на въпрос.Освен от КОВИД-19 сега ще се страхуваме и от земетресение! Този народ се побърка. Масови паник-атаки и безпокойство. На къде сме тръгнали, и къде ще стигнем!? Жалко!
4
0
 
1
 
! Отговори
Афтършейв преди 3 години
Преди да стане голямо земетресение, сеизмичната обстановка винаги е спокойна, за да е по-изненадващо и за да им е по-гадно на хората.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Автършоци. Тази вносна дума я разбраха 2 500 000 възрастни хора които са над 70 % от населението в ТИКВОЛАНДИЯ. Пишете на Български език бе сеяндури. От сеяндур гражданин няма дя стане ако използва чужди думи за да се прави на умен.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как точно да се подготвим за земетресение като от сега се изнесем на палатка ли, па белким се случи да друсне следващите 100 години.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Автършоци, каква хубава българска дума