Редица забрани влизат от днес, ученици минават онлайн

Мярката влиза в сила от днес за София, Бургас, Силистра и Смолян
Обновена: 12 мар 2021 07:34 | 12 мар 2021 07:12, Ния Христова
17
Редица забрани влизат от днес, ученици минават онлайн
Снимка: БГНЕС

От днес до 26 март всички ученици между 5-ти и 12-ти клас в София и областите Бургас, Силистра и Смолян преминават към дистанционно обучение. Към такова вече преминаха връстниците им в Благоевград, Враца и Ямбол, а от следващата седмица се очаква да влезе и на други места в страната. В отделни общини като Златоград и Свищов е взето решение за пълно преустановяване на учебният процес.

В столицата заведенията ще работят до 22 часа с капацитет на клиентите от 50%. Засилените проверки за спазване на противоепидемичните мерки в градския транспорт и в търговските обекти също продължават. В София и областта става задължително носенето на маски за лице на пазари, тържища и базари. Дистанция между посетителите от метър и половина, а движението трябва да бъде еднопосочно.

Непълнолетните могат да посещават големите търговски центрове само с пълнолетен придружител. В заповедта на РЗИ - София пише още, че работодателите в зависимост от възможностите да въведат хоумофис за служителите си. В столицата заболеваемостта вече премина 500 на 100 хиляди души.

Още по темата
 
От днес до 26 март във Варненска област затварят кина, музеи, галерии, включително и всички сценични прояви и концерти. Областния кризисен щаб взе това решение заради повишената заболеваемост, която достигна до над 300 на 100 000 души. Присъствените занятия за учениците от 6 до 12 клас във Варненска област се преустановяват от понеделник до 26 март.
 
Във Великотърновска област от днес спират работа тържищата и пазарите за промишлени стоки на открито, ограничават се и масовите мероприятия.
 
Със заповед на директора на Регионална здравна инспекция- Бургас д-р Георги Паздеров от днес до 26 март т.г. влизат в сила няколко противоепидемични мерки:

- преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие за учениците от 5 до 12 клас. Същите преминават в електронна среда на обучение. Мярка влиза в сила от 12 март до 26 март т.г.;
- преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови и извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи;
- преустановяват се присъствените групови занятия в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица;
- посещението на детска градина за децата в задължителното предучилищно образование ще се осъществява по преценка на родителя, като от РЗИ ще издадат предписание до директорите отсъствията да са допустими;
- задължително носене на защитни маски в закрити и открити обекти с обществено ползване и предназначение. Забраната не се отнася за улици, площади, градини и паркове.За пример задължително е носенето на маска при посещение на открит пазар „Краснодар“.
- намаляване на работното време на заведенията до 22.00 ч. и забрана на жива музика и DJ. Музиката следва да е само фонова.
- не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без пълнолетен придружител;
- не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер- сватби, кръщенета, погребения и др. с присъствие на повече от 10 човека.

В момента в област Бургас е преустановен и плановият прием в болница, плановите операции и свижданията.

Щабът обсъди и действия, в случай че броя на заболелите на 100 хил. души надхвърли 600. При такъв развой може да се премине към преустановяване работата на детските градини и яслите, затваряне на театрите и др. Към настоящия момент, до достигане на горните цифри, търговските центрове тип мол, фитнес залите, театрите, детските градини и яслите продължават да работят. Същите ще бъдат обект на строг контрол за спазване на мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
Мерките работят когато децата не са във бациларниците. Иначе наистина са безсмислени. Вируса се предава се между семействата през децата. Есента какво стана, положението се облекчи чак когато децата минаха онлайн. Януари ги върнаха и сега сме отново на гребена на вълната...
15
1
 
4
 
! Отговори
Дойнов преди 3 години
Извинявайте уважаеми медии, за какви МЕРКИ говорите, МЯРКАТА е само една-Бойко отново прецака само децата, постави ги под кръчмите и фитнесите!Е разбира се много е важно, че кръчмите ще работят с 1 час по-малко, вирусът се разпространява само след 22часа!На никой ли не му прави впечатление, че цялата държава е напълно отворена, само децата стоят вкъщи пред компютрите. Дъщеря ми е 9 клас, от месец октомври не е стъпвала в училище, тръгна точно за 5 дни и ги спряха. Децата са страшно травмирани!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е, при тези големи заплати, учителите да провеждат КАЧЕСТВЕНО онлайн обучение!! Също часовете при големите ученици да бъдат по 40 мин., няма основателна причина да бъдат по-кратки, особено за гимназиите!! По малко общи приказки, повече работа очакваме от вас учителите!! Трябва да си заслужите големите заплати и трябва също по-голям контрол от страна на компетентните органи!
13
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
А защо трябва да бъдем сплашвани? За да не протестираме, че няма работа, доходи.Това искат тези, които имат претенции да управляват целия свят - Рокфелер, Ротшилд, Морган и др. Те, юдео масоните, талмудистите, искат да предизвикат страшна световна икономическа криза, и най-богатите държави да обеднеят, тогава те ще управляват целия свят без проблеми! Тя, кризата започна - фалират фирми, безработицата расте, спестяванията заминават! Световните господари искат да унищожат средната класа!
12
2
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Целта е да бъдем сплашавани непрекъснато. На Нюрнбергския процес питали Гьоринг: Как накарахте целия немски народ да тръгне подир вас?-Ами - казал той - то се оказа много лесно, сплашихме ги. Уплашен народ прави каквото му кажеш и не задава въпроси!Аналогично в СССР Сталин сплашвал чрез Берия и прокурора Вишински.Трябва да бъдем сплашвани, за да не питаме защо ни нарушават правата, в т.ч. правото ни на труд например.Затова съм на мнение, че за сплашващите трябва съд, трибунал!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се наложат ли пак пролетните мерки - кпп та за излизане от градовете , и затваряне на моловете и заведенията
10
1
 
7
 
! Отговори
ВАКСИНИРАН преди 3 години
ваксинирах се, но не ме хвана. затова искам, както и всички мои партийни другари го искат най-горещо: спешно да се внесат 200 000 руски ваксини СПУТНИК за нас! истинската ваксина! никакви западняшки съмнителни шльокавици!ПУТИН- ПРАТИ ВАКСИНА! ИНАЧЕ ДО КРАК ЩЕ ИЗМРЕМ! ПУТИН- ПРАТИ ВАКСИНА!
9
6
 
12
 
! Отговори
Харалампи преди 3 години
А заведения и фитнеси няма ли да затворят те са развъдник за зарязи
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мога ли да си бършa гъ3a или не ... Никой не казва нищо за това ... Дайте пресконференция ...
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отначало беше чалгата и турбофолка! Сега е обучението в електронна среда!Колко малко му требе на човекот!
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измиват си ръцете с областните управители, защото идват парламентарни избори и не смеят да вкарат мерки на общодържавно ниво. Няма да е добре за имиджа. След изборите обаче, независимо кой спечели (а то от сега е ясно кой, тук загадки няма) ще започне един локдаун, та свят ще ни се извие, особено около Великден. Въпреки че пълната безпредметност на мерките се доказа недвусмислено в цяла Европа, на този геноцид края не му се вижда. Но то си е казсно-докато има роби, има и господари!
5
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожелавам на всички ковид вярващи и поддръжници на мерките, респираторно заболяване да ги тръшне с цялото им семейство, и както казва техният лидер и ментор муфтаджийски "яко да мрът", лек и успешен ден, а на всички останали ще има кажа, хора горе главите и това ще мине, да не ви пука
4
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неделя - Ангелов "мерките са ненужни, в западните държави се видя, че не дават резултат, вирусът продължи да се разпространява", понеделник - Борисов "няма да се поколебаем, да наложим по строги мерки", вторник - НОЩ - извънреден брифинг и куп нови ограничения, хахха, един познат нямам болен, ама инече болниците са претъпкани, и по новините дават опашки за ваксинация, ама и един познат нямам ваксиниран, хахахха
3
7
 
8
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 3 години
Шум от Чаши ...Чинии...Цъкане на Запалки..Някои даже Шмъркат по време на "Час"..--- Татеееее....може ли да УЧИМ с Мария заедно???..-- може.!Уникално Обучение..
2
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне даскалята ще спрат да скимтят. Че последният месец не се траяха. Почва пак лежане и чакане на първо число от месеца.
1
9
 
18
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Мислите ли, че някой ще поеме отговорност затова какво научиха или по-скоро, какви не научиха, в по- голямата си част учениците?Ще има пак измиване на ръце с вируса, че бил виновен, а функционалната грамотност на учениците, че не е мръднала дори с микрон не е от значение.Жалко, че всичко в държавата е пародия, имитация на работа... :)