Докараха ли българите от Занзибар по-опасните щамове?

Проф. Христова: Вирусът в момента протича по-бързо
15 мар 2021 15:56, Анисия Иванова
143

Продължават тревогите от настъпването на новите щамове на COVID-19 в България. Четирима души, които са се завърнали от Занзибар с предпоследния полет, са дали положителни проби за коронавирус.

Тепърва се очаква се да им се направят PCR тестове, като те са дали положителните проби на летището при бърз антигенен тест. Ако PCR пробите са положителни, те ще бъдат секретирани, за да се установи дали са нигерийският или южноафриканският вариант на COVID-19, които са много по-опасни.

Още по темата

Голяма е вероятността те да са носители на точно един от тези два щама на COVID-19, смята проф. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести.

"Не толкова загубата на вкус и обоняние е водеща, колкото симптомите от горните и долните дихателни пътища. Вирусът протича по-бързо - започва с хрема, която бързо еволюира до задух и въобще до симптоми на вирусна пневмония. Той към момента може би изглежда най-опасен", обясни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според специалиста опасните щамове вече са в Европа.

От 13 март всички лица, които пристигат от африкански територии, когато се завърнат в България - подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, верно ли, че тия щамове емигрирали с туристите, щото там въобще не ги уважавали? Разправят, че местните не ги бръснели за нищо. Никакво внимание, ама никакво.Ако е верно, значи щамовете са защитени от хартата за правата на вирусите. Не можем да ги спрем на границата.
96
2
 
20
 
! Отговори
88 преди 3 години
Важното е ,че са качили снимка от Занзибара и са получили 78 лайка, пък вируси ,мируси не са важни.
95
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Батко ви ще пътува за Занзито след 2 седмици. Ще ги проуча хубаво тия местни щамове, обещавам. Обещавам и да не ям заразена папая.
94
0
 
0
 
! Отговори
До косач преди 3 години
Мда, всяка душа е важна,Живей!
93
0
 
4
 
! Отговори
Косача преди 3 години
До 95Нали бяхте много ерудирани? Нивото ви е на инфантилен пубер който се опитва да излъже майка си да му даде 5лв за цигари.Между другото, иронията е за победителите, на теб не ти отива някак си.Няма смисъл да питам - ако не е важен този "форум", защо беснеете цял ден в коментарите и рейтинга? Всяка душа е важна, нали?
92
4
 
0
 
! Отговори
Сега: преди 3 години
Едно е един стандарт, друго е втори стандарт, трето е трети стандарт и четвърто е някой да е 20 напред с материална база ... Айде да си ги кажем нещата как трябва ....Аз още шкафче и чегмедже нямам в учителската, а Valve бюрото го извадих от един склад, *** носихме до четвъртия етаж, пък си го пребоядисах, пък му монтирах печатната преса - и пак чекмедже и шкафче нямам, защото или някой ги е свил, или на някой му е трябвала ръкохватката на шкафчето... Не си давам бюрото ....
91
2
 
0
 
! Отговори
Ама Шефе не е така: преди 3 години
Вие не гледайте София - София препълнени училищата , че и място няма, какво става по малките населени, да земем да върнем Софийското гражданство и да треснем двоен стандарт, независимо дали ви харесва или не - реалността налага този стандарт и нормативната уредба. Уж по един аршин се мери, ама тоя аршин дето мерите е брой ученици и на калпак, ама уж равни, ама някой са по-равни. Едно е конкуренция, здравословна, спортсменска, друго е конкуренция ама и двоен стандарт.Е да тегля и аз един път една
90
1
 
6
 
! Отговори
До косача преди 3 години
Ти, пич, ако чакаш във коментарен форум, некои мъдър човек да ти сподели причина, поради която да се ваксинираш си и баси и косача нефелен...А сега питай в некои друг форум какво е нефелен
89
9
 
4
 
! Отговори
Косача преди 3 години
Ако някой ми даде една основателна причина да се инжектирам, веднага отивам и ще заснема видео как се убождам, за да го разпространя навсякъде и ще пропагандирам за инжекциите без възнаграждение (за разлика от троловете тук)Една, само една, поне една причина която да звучи логично и се присъединявам към тъмната страна.Зная, че никой не може да го направи и това доказва, че тъмната страна в момента яко, ама яго блъфира, че е силна.
88
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е някои тук май завиждат на българите, които ходят в Занзибар. Тук сме на кръстопът на картата и постоянно минава кой ли не. Занзибарците ли станаха най опасни. Който може нека ходи.
87
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вицепрезидентът на полуавтономния остров Занзибар в Танзания Сейф Шариф Хамад (Seif Sharif Hamad) почина през средата на февруари от Ковид19.Има маного заразени на острова и крият. Но туроператорите са алчни и зарибяват просmолюдието с фрапантни оферти. Общо взето звучи така: "В Египет е топло и няма Коронавирус, а цената сега е неустоима! Починете си от масовата истерия и се заредете с енергия. ПЕРЛИТЕ НА ЕГИПЕТ ..." Колко трябва да си просm, че да се юрнеш в Африка по време на чу *** ????
86
1
 
18
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Ебола не съществува, докато не се "ваксинираш"-----------Тъй, тъй чадо..., и малария нема, и сънна болест нема, и лепра нема и разбира се Ебола нема...То, сичко туй е "конспирация"!За останалите "прелести" на Африка дажи не щъ да мисля!
85
6
 
2
 
! Отговори
Косача преди 3 години
Каква дата е днес? Трябва да е нещо ритуално, защото атаката на гoблинo-трoлoвeте-пропагандатори е усилена с 200 ...%
84
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докараха си тен и добър имунитет от слънчевите и морски бани. Също и от преживените положителни емоции. Благородно им завиждам. Не им разваляйте удоволствието с вашата пропаганда и насаждане на страх. То едва ли и можете, но все пак.
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Първо, като си И,Д,И,О,Т си за цял живот. Занзибар няма президент. Като пишете простотии, поне малко гледайте картата. Този президент е на Танзания и бореше Ковида с много молитви към Аллах. Амо от три месеца не е ниждан и се предполага, че е тежко болен от Ковид в болница в Индия.
82
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85Ебола не съществува, докато не се "ваксинираш"
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, оставете виий Ковида!Важното е, дъ не докарат Ебола!Че, то Танзания, на север Кения и Сомалия... все държави със Супер медицина!
80
11
 
2
 
! Отговори
Косача преди 3 години
"Продължават тревогите от настъпването на новите щамове"Аз съм много разтревожен за един метеорит който ще удари земята след 50 милиона години. Моите тревоги са по- основателни, защото метеорита съществува.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До лекар доцентпо-добре 20 дена
78
2
 
23
 
! Отговори
лекар доцент преди 3 години
Сичкото Занзибарец да се затвори за поне 14 дена в някой хотел край летището и да не излиза оттам, докато не се установи какво е домъкнал от Тамбукту