Потреблението се сви, а сигналите в КЗП над 20 000 на година

Право е на потребителя да върне стоката в 14-дневен срок
Обновена: 15 мар 2021 21:45 | 15 мар 2021 21:45, Петя Славова
4
Потреблението се сви, а сигналите в КЗП над 20 000 на година
Снимка: БГНЕС

Въпреки свиването на потреблението покрай пандемията, през изминалата година в Комисията за защита на потребителите са получени висок брой сигнали на потребители.

Според Димитър Маргаритов - председател на КЗП става въпрос за повече от 20 000 сигнала на годишна база. Данните експертът предоставя в Световния ден на потребителските права.

Той припомни пред БНТ, че изключително право на потребителя е в 14-дневен срок от получаването на стоката да се откаже от покупката, да върне стоката и да получи парите си по начина, по който е платил на търговеца.

 "Изключенията са изчерпателно посочени в закона. Това са случаите, в които става дума за продукти с авторски права и продукти, които поради хигиенни и здравословни съображения, не е уместно да бъдат връщани. Всички останали стоки - дрехи, спортни стоки, комуникационни средства, стоки за бита и т.н., подлежат на възстановяване в този срок", уточни Маргаритов.

С отварянето на моловете КЗП е направила над 200 проверки, за да установи дали обявените промоции и намаления са реални.

"Около 20 нарушения има, което показва, че се запазва общият тренд от при 10% от проверките да се откриват нарушения. Нямаше нещо иновативно, а по-скоро не бяха обявени правилно старата и новата цена, не беше ясен срокът на обявеното намаление", обясни председателят на КЗП.

По думите му през последната година COVID-19 определено се използва като търговска марка от някои нелоялни търговци, които се опитва да заблудят потребителите с неверни послания и “се опитват да изкарат на техен гръб повече пари”.

"В началото на пандемията това бяха опитите да се вдигат напълно изкуствено цените на стоките от първа необходимост - личните предпазни средства, дезинфектантите и т.н. За щастие, този период премина доста бързо, може би и заради бързите действия на контролните органи, за да се стигне до последните месеци до опити на различен тип търговци, които се опитват да пласират различни продукти с посланието, че те са много ефективни и дори лекуват COVID-19", отбеляза Маргаритов.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Цените са нагоре с 30, 40%. Хората имат по малко пари. Свива се яко.
3
0
 
2
 
! Отговори
защита на потребител преди 1 месец
превърната в защита на производител и продавач.
2
0
 
11
 
! Отговори
младен преди 1 месец
"Потреблението се сви, а....."
Вдигнете цените още. Ще се отпуши!!!
1
0
 
7
 
! Отговори
ewe преди 1 месец
Маргаритов, Маргаритов те цените на личните предпазни средства се вдигнаха и то безумно. Преди пандемията кутия маски 50 броя струваше 5 лева, сега 10 броя са 5 лева.