Редица смъртни случаи на пчели край Бургас

БАБХ ще извърши проверки на кошовете в региона
15 мар 2021 11:32, Ния Христова
29
Редица смъртни случаи на пчели край Бургас
Снимка: Pixabay
Смъртни случаи на пчели край Бургас, за това сигнализират пчелари. От Българската агенция по безопасност на храните започнаха извършването на проверки на кошерите в региона.
 
Хюсеин Мустафа вече 27 години гледа пчели. Той е сред най-засегнатите в бранша. В момента има пчелин в село Желязово край град Камено, но повече от половината му кошери са останали празни. 
 
"152 броя кошера са умрели – пчели в кошери, семейства. Трудно ще бъде възстановяването. Сигурно 3-4 години най-малко трябва да се възстановят", разказа пред БНТ пчеларят Мустафа. От общо 260 живи кошера, които са били зазимени в края на септември, днес оцелелите са едва 108.
 
Бургаският регион се нарежда на четвърто място в страната по смъртност на пчели. Има места, където тя достига до 100%. Именно това предизвика Агенцията по храните да започне проверки, които да опитат да установят какво предизвиква смъртта на пчелите. През първата седмица на март са проверени над 6000 пчелни семейства. Близо 2000 от тях са загинали.
 
"По-голяма част от пчелните семейства умират не само от това, че нямат достатъчно хранителни запаси, а от така наречения синдром на празния кошер. От сега изследваните само около 6% са отпаднали от синдрома на празния кошер, 7% са отпаднали поради малки хранителни запаси от недостатъчно количество зазимен мед и само 3% са със съмнение за някакво заболяване", обясни д-р Румен Кънев от БАБХ-Бургас.
 
Според сертифицирания личен лекар на пчели Валентин Кованджиев, който обслужва над 6000 кошера край Бургас, земеделските производители може да са причината за измирането на пчелите, тъй като пръскат насажденията си с отровни вещества. 
 
"Лятното третиране на културите, земеделците пръскат. Може би това води до намаляване на броя на пчелите и отслабване на семействата. Защото те събират тогава мед. Може да са комуниращи вещества, но това не можем да го докажем", заяви Кованджиев.
 
Взетите проби от пчелите на Хюсеин трябва да са готови до 4 дни. Той не се субсидира по програми на ресорното министерство и сам ще възстановява щетите. 
 
"Един хубав кошер струва не по-малко от 150 до 400 лева. Сами изчислете – 152 кошера по 150 лева да ги сложим, колко струват", каза още Хюсеин Мустафа.
 
Проверките на пчелните семейства от Агенцията по храните ще продължат до края на март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид-19
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3Айнщайн не е предвидил Гмо културите, които не се нуждаят от опрашване. Но без пчели никой вече няма да е свободен. Не може да си насадиш двора с автентични семена.Всичко си върви по плана за заробване.
5
7
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Хайде оак земеделците виновни (не, че няма и такива ама през зимата не пръскат)..А кой да сложи достатъчно храна на пчеличките за зимата? Кой им е изцедил всичките магазини в центрофугата и не се е погрижил да остави ако не мед то поне захарен сироп или там каквото слагат? Пак ли са земеделските стопани? Кой да се погрижи да се сложат препарати против вредители, да се сложат предпазители за гризачи да не влизат, да ги предпази зимата от студове и измръзвания и тн. и тн.
4
2
 
21
 
! Отговори
от Природата преди 3 години
Няма пчели - няма опрашване.Няма опрашване - природата загива.Няма природа - няма храна.Няма храна - няма хора.На чепеливчите честито!!!
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айнщайн: Ако пчелите изчезнат от Земята, човечето ще просъществува максимум 4 години. Мисля, че тази мисъл е достатъчна.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 G
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внасят се забранени препарати за растителна защита, от Турция, с автобуси, или друг вид транспорт, пръска се с тях и това е резултата. Като хората говорят, че това е от години. Но както винаги, никой нищо не знае, еле пък държавен хрантутник.