Спирането на ваксината разколебава хората към имунизацията

Много медици остават без ваксини за пациентите си
15 мар 2021 10:50, Петя Славова
30
Спирането на ваксината разколебава хората към имунизацията
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нарастват броя на новозаразените с коронавирус у нас, болниците са пълни. Увеличават се заболелите и в Пловдив, и областта. В близкото до областния град село Белащица също нараства броят на заразените. В същото време след смъртта на жена, която почина след ваксинация, временно се спря имунизацията с препарата на "Астра Зенека".

Още по темата

"Има притеснение сред пациентите - питат дали има опасност. Разбира се, че няма опасност за здравето нито на имунизираните, нито на тези, на които предстои. Неприятното е, че Изпълнителна агенция по лекарствата спря всички партиди от тази ваксина, а не каквато беше практиката до момента да се спира определена партида, която е проблемна", каза пред БНТ д-р Костадин Сотиров - единственият общопрактикуващ лекар в село Белащица и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Той отбеляза, че е получил ваксини един-единствен път и това е крайно недостатъчно - едва 25-26%, като няма нито един флакон от ваксината на "Пфайзер" или "Модерна".

"Пациентите имат право на избор и ние бихме желали да имаме", заяви д-р Сотиров.

По думите му притесненията на лекарите са, че спирането на всички партиди може да разколебае пациентите, особено тези, които не са решили окончателно дали да се имунизират, а това ще намали ваксинационния обхват. Притеснително е и, че се е наложило да бъдат изхвърлени ваксини, защото при получаване на разпореждането на РЗИ за спиране на ваксинирането от "Астра Зенека" вече имало отворени флакони, които са годни за употреба до 48 часа след изтегляне на първата доза от флакона.

Към момента д-р Сотиров е успял да ваксинира едва 85 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
18
 
! Отговори
българин преди 3 години
Хайде, доктори, математици, вирусолози и гинеколози от Щаба, какво чакате?Хората се разколебават, започвайте да ги плашите!Изваждаме чувалите, какъв цвят бяха че забравих?Камионите заредени ли са с гориво?Все по-млади се разболяват от Ковид, идат нови и нови кой от кой по-страшни мутации на вируса! Хората ще почнат да капят като круши по улиците както си вървят, освен ако... не се ваксинират с иначе безвредните ваксини!
8
4
 
16
 
! Отговори
Васко Ваксилев преди 3 години
Не мога да разбера как е възможно един интелигентен човек да се колебае по този въпрос! Та нали "ваксините са спасили човечеството" и "ваксините са най-великото достижение на човечеството"! Всички ваксини, без изключение! Щом някой го е кръстил ваксина, значи е ваксина и без нея ще се измира яко! Особено ако така казват по телевизора!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разколебава КЪМ ?Или разколебава ОТ ?А не е ли разколебава ЗА ?
6
4
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Никой не се ваксинира от любов към ваксините или болката от убождането !!!На много оригинален ли се правиш ?!
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разгледайте смъртността при група от 6 милиона НЕваксинирани.Дали няма да има и там починали от тромбиза ???
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Ким Чен Ун да ни беше началник, нямаше да може да ни изподупчи. С българин на глава не се излиза. Той си прави винаги каквото си иска. И за това е още на картата. Вяра само нему си.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време като избухна Чернобил си мълчаха и траеха,докато ни залива радиация,че дори и изкараха народа да манифестира на 1 май.Сега превантивно се спира всичко навсякъде само заради един съмнителен случай на летален изход от 5 милиона,докато трае разследването.Ама нашите викат диктатура било сега и затъмнение.....
2
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 3 години
"Разбира се, че няма опасност за здравето нито на имунизираните, нито на тези, на които предстои" И как точно се разбира?! Може би по информативното съгласие , което всеки подписва!!!
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и без това тези дето много искаха, всъщност нямаха желание.