Нежеланите реакции към ваксините - до колко опасни са те?

Ето какво казват специалистите
16 мар 2021 15:50, Петя Славова
14
Нежеланите реакции към ваксините - до колко опасни са те?
Снимка: БГНЕС

Ваксините са спасителния пояс на лекарите от разрастване на пандемията. И все пак зачестяват сигналите за тежки състояния, възникнали при ваксинирани, включително и смърт. Подобни новини изведоха на преден план въпроса до колко са безопасни самите ваксини и накараха мнозина да се замислят дали да се имунизират.

В България, както и у други европейски страни спря имунизацията с "АстраЗенека". Към момента притеснения не трябва да има, обясняват здравните експерти в Европа и света. Когато има много на брой ваксинирани, се случва при някой да възникне такова събитие. Съвсем не е задължително то да се дължи на самата ваксина, обясняват специалистите.

Според тях, предварителните данни показват по-скоро обратното - няма връзка между тежко протеклите реакции и самата ваксина. Всеки такъв случай обаче подлежи на прецизна оценка и чак след това се излиза с категорична становище.

У нас подозираните нежелани реакции се съобщават от самите хора и от медицинските специалисти като се попълни специален формуляр. Изпраща се онлайн до Агенцията по лекарства, а от там се свързват обратно с всеки подал информацията.
Ако нямате компютър и интернет може да подадете информация и на телефон 02/8903417.
В агенцията правят оценка на подадените съобщения, като по-сериозните минават през специално сформирана комисия. Случаите задължително се подават и на Европейската агенция по лекарства, където също правят оценка.

В България до момента има над 1000 съобщения за нежелани реакции от различните ваксини срещу COVID-19. Повечето са за реакции, описани в кратката характеристика на продуктите. Има две съобщения за проблем с кръвосъсирването на хора, ваксинирани с "АстраЗенека", за които тече оценка. Първоначалните данни не показват връзка между проблема и ваксината.

Смъртният случай на ваксинираната 57 годишна жена в Пловдив засега е единственият, съобщен по този ред. "Първоначалните данни не говорят за връзка, но в никакъв случай не може да се произнасяме без да видим всички доказателства, без да се консултираме със съответните експерти. Случайт ще бъде изпратен и в ЕМА, за да бъде направена и там оценка", обясни пред bTV директорът на дирекция "Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитания" в ИАЛ.

Още по темата

За да оценят дали има връзка с ваксината, ексепритет вземат предвид колко време е минало от поставянето й, дали човекът има заболявания, които могат да са причина за проблема, какви лекарства пие и дали пък някое от тях не е виновно. Сравнява се честотата на възникване на тези проблеми в населението с тази в групата на ваксинираните.

"Има един определен процент на заболяемост и смъртност, характерен за населението, и с математически модел се следи дали при ваксинираните хора се надхвърлят тези цифри. До този момент те са много по-малко отколкото в общата популация", отбелязва Попова.

Председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков уточнява: "Тогава когато лекарството вече е разрешено за употреба и се поставя на големи популации, ни е ясно, че ще настъпват редки събития, които за да обвържем причинно-следствено трябва да се направи много сериозен анализ".

Към момента около 17 милиона души в ЕС и Великобритания са ваксинирани с "АстраЗенека". От компанията твърдят, че няма данни заповишен риск от проблеми с кръвосисърването в нито една възрастова група, пол, партида и страна. Съобщеният брой е по-малък от този, който би възникнал в неваксинирано население от 17 млн. души. Честота им на поява е сходна с тази при останалите разрешени ваксини срещу COVID-19, твърдят още от компанията.

Според проф. Момеков, хоратя трябва да следят думите на световните експертни панели, защото мненията там са формулирани въз основа на хора, които са на върха на институции, които кумулативно имат стотици хиляди години опит с провеждане на проучвания. "СЗО казва, че не вижда никаква причинно-следствена връзка на този етап. ЕМа в предварителен анализ казва същото", съобщава още проф. Момеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Бай иван преди 3 години
Един немски лекар китайски или японски произхо беше в тв казва че са мнг опасни нз как се казваше лекаря
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТатулАми аз например познавам един, който има наглостта да се разхожда наоколо, ваксиниран с АстраЗенека, без да е имал никакви странични действияМилиони са ваксинирани с тази ваксина и повечето все още мърдат... На страха очите са големи! Вярвайте на науката и на специалистите, а не на недоразбрали ентисуасти! От това с колко плам се защитава една кауза, още не зависи дали тя е права.Мислете сами!Вирусеът е опасен, а българите и без това сме малко.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината за Астра Зенека е че никой няма да признае че за причината за смъртните случаи е тяхната ваксина. Нали се сещате че това ще навреди на имижда на фарма гиганта.Нали ги виждате как държавите мълчат усукват съмняват се че зад смъртните случаи е въпросната ваксина но никой не излиза ясно и категорично да каже обратното.Явно работата много намирисва или играят много пари.
10
9
 
5
 
! Отговори
ваксиниран с астра преди 3 години
Аз се ваксинирах и нямам проблем. Когато си ваксиниран не значи че си безсмъртен. Може да умреш от всичко останало както ти е било писано. От ковид обаче имаш шанс да не влезеш в болница ако се разболееш. Ето това ти дава ваксината - шанс за по леко боледуване - и нищо повече. Спрете да се информирате от фейсбук. Почнете да мислите.
9
5
 
8
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Освен това тук става дума за милиарди. Дали няколко умрели ще спрат печатащата машина за пари. Колко от истината се скрива...
8
4
 
10
 
! Отговори
Х преди 3 години
Нямало връзка ,образуването на тромби исъсирването с ваксината!Защо тогава случайности се случват само с Астра -Зенека а не с бругите ваксини.Специалистите сигурно са на хранилка при производителите и ги защитават.
7
7
 
9
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Аз се ваксинирах с Астра Зенека и направо бях нокаут 3 дена. Сума ти ваксини съм си слагал, но от тази няма човек, който да я е сложил и да не е бил няколко дена на легло. Това не е много нормално. Изобщо не им вярвам на тези продажни шмекери от СЗО и ЕМА.
6
2
 
15
 
! Отговори
НЕ КАЗВАТ преди 3 години
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО КАЗВАТ "СПЕЦИАЛИСТИТЕ", ИНТЕРЕСУВА МЕ КАКВО НЕ КАЗВАТ (Т.Е. КАКВО ПРЕМЪЛЧАВАТ ИЛИ ПЪК КАКВО НЕ ЗНАЯТ)
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Производителите на ваксини изрично подчертават в упътването към ваксините че нямат достатъчно данни за страничните ефекти. Просто за няколкото месеца през които създадоха ваксините не са имали време да ги изпитат. Всеки знае че за ваксини или лекарство се изискват години изпитания. Пенецилина беше саздаден през първата световна война но започнаха да го ползват чак през 40 -те години.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За вяра във ваксините ум не се иска, всички ваксинатори са базмозъчни.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали е опасно да Умреш? "Специалистите" още не могат да кажат...
2
1
 
2
 
! Отговори
Ваксинакис Перфораки преди 3 години
Или Аз, или идва брат ми Фалиракис.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не могат да кажат специалистите за момента. И то в цял свят.