Година от пълната карантина на Банско: Беше неописуемо напрежение

Всичко беше трудно, сподели кметът на града Иван Кадев
Обновена: 17 мар 2021 13:36 | 17 мар 2021 13:33,
22
Година от пълната карантина на Банско: Беше неописуемо напрежение
Снимка: БГНЕС

Преди една година на днешната дата Банско стана първият град в България, поставен под пълна карантина. Решението за това беше оповестено на брифинг на Националния оперативен щаб, а самата карантина наложена със заповед на министъра на здравеопазването.

"Това се случи само няколко дни след обявяване на извънредното положение в страната /13 март 2020 г./ и за всички нас беше внезапно, само за няколко часа бяха въведени драстични мерки и градът беше изолиран", коментира за БТА кметът на Банско и председател на общинския оперативен щаб за борба с коронавируса Иван Кадев.

Забраната за влизане и излизане от Банско важеше от 19 часа на 17 март до 20 часа на 31 март 2020 година. Жителите на града, които към момента на обявяване на строгите мерки бяха извън Банско, имаха 25 часа, в които можеха да се приберат в курортния град. На входовете на града бяха поставени контролно-пропускателни пунктове, които допускаха влизане на територията му само на служители на Регионалната здравна инспекция, служители на МВР и медицински специалисти. В Банско, след дезинфекция, влизаха и автомобили, ангажирани с доставка на храни и медикаменти.

В продължение на две седмици жителите на Банско останаха по домовете си. Излизане извън дома в този период беше позволено само при необходимост от медицинска помощ или за пазаруване на храни и лекарства, но по един член от домакинство.

В първите часове от налагане на карантината се създаде организация между общинския и областния оперативен щаб, НОЩ, Регионалната здравна инспекция в Благоевград, министерствата на здравеопазването, на вътрешните и на външните работи. В момента на обявяване на строгите мерки, наложени на курортния град, на територията му се намираха над шест хиляди чуждестранни туристи. Това бяха хора от различни страни - Великобритания, Сърбия, Русия, имаше и от такива екзотични дестинации като Полинезия и Нова Зеландия, каза за БТА Иван Кадев. Огромната част от тях напуснаха града в рамките на няколко дни.

"Работихме постоянно с Министерство на външните работи, с посолствата на отделните страни за транспортирането на тези граждани до София и извеждането им от страната. Беше неописуемо напрежение, но тогава всичко ни беше като в сън, действахме координирано, опитвахме се да бъдем хладнокръвни, защото имаше много проблеми, появили се наведнъж.", разказа Иван Кадев.

"Успоредно с извеждането на чуждестранните граждани от курортния град се организира животът на територията му. В това участваха и социалните работници от заведенията за социални услуги в общината, които през цялото време на карантината обгрижваха изпаднали в нужда местни жители. Помагаха и много хора, които с дарителство или по друг начин съдействаха за преодоляване на моментите на изолация на града, а личните лекари в този период останаха на първа линия и през цялото време работиха в кабинетите си, спомня си Кадев. "В онази обстановка, с която се сблъскахме, нямаше малки и големи трудности, всичко беше трудно. Дори най-дребният проблем беше грижа и изискваше огромни усилия да бъде разрешен", обобщи ситуацията кметът на Банско.

В 14-дневният период на карантина обаче, Банско успя да намери светлите моменти, които да повдигнат духа, разказа още Кадев. Един от най-радостните моменти в живота на човек - раждането на дете, е носил радост на цялата общност. "На всички тези деца, които се появиха в периода на кризата, се радвахме като на свои деца", сподели кметът.

За раждането им се създаде координация между лични лекари, екипите на спешна помощ, полиция и болниците в Разлог и Благоевград, където са транспортирани родилките. "Бяхме ангажирани максимално, защото имаше нужда от всякаква логистика, като се започне с осигуряване на линейки, предпазни средства за служителите на здравните служби, които придружаваха младите жени, които не можеха да бъдат в този момент с най-близките си.", разказа за организацията, свързана с появата на новия живот, кметът на Банско.

В периода на изолация в града започват няколко инициативи, които да поддържат духа на хората. Една от тях е на Музеен комплекс - Банско, в която музейните работници представят онлайн трудни и достойни моменти, свързани с миналото на града. Заражда се и традиция всяка вечер в 19 часа камбаните на храма "Света Троица" да огласяват Банско и да поддържат вярата на хората. Тези инициативи дойдоха от хората и показаха, че когато сме заедно, когато сме единни, можем да преодолеем всяка ситуация, това е важното и може би основната ни поука, посочи Иван Кадев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво постигнаха с този локдаун? Нищо. Както и сега