Нейков: Малките ни предприятия оцеляват само с "невероятна креативност"

Какви социални политики има в предизборните кампании?
17 мар 2021 22:34, Петя Славова
17

Отново се заговори за пълно затваряне от държавата и ресторантьорите много скоро излязоха с писмо, в което предсказват масови фалити. Защо кризисните мерки не проработиха и голяма част от бизнеса у нас остана на "изкуствено дишане"?

"Защото българският бизнес е уникален. Не говоря за българския модел за борбата с коронавируса, който е толкова уникален, че няма равен на себе си. Българският бизнес е уникален, защото над 93% от всички фирми са микропредприятия - по-малко от 9 души", посочи бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му тези микропредприятия оцеляват само с "невероятна креативност" и досега те не са обявили фалит, защото фалитът струва пари - а те не разполагат с такива.

"Затова ще стискат зъби, ще вземат заеми от близки, приятели, колеги и в един момент някои от тях наистина ще оцелеят, но други ще потънат", допълни бившият социален министър.

Според Нейков най-лошата последица от кризата ще бъде появата на дребните предприемачи, които ще предложат помощ в  "сивата икономика".

"Това ще е много тежък проблем - с цената на десетилетия. Ние в условията на икономически растеж със зъби и нокти я (сивата икономика - бел. ред.) намалихме на 30%", изтъкна Нейков

И не изключи този процент да скочи до 50%.

"Нямаме отговор на въпроса какво ще стане, когато приложим тази мярка. Имаме симпатична наивност - като направим мярката и тя ще спаси положението. Само че видяхме март, април, май - не ни спаси. Ноември отново същата история", коментира бившият социален министър.

Пробойните в различните предизборни програми

"Много е шарена картината в предизборните програми. Някои въобще нямат програми - ДПС нямат цяла програма, а само предизборна декларация. Там социалната политика има три bullet-а и точка по въпроса. Има и други партии, които твърдят, че преди 2-3 години са си направили програмата - да речем, БСП. Те сигурно са знаели, че след  3 години ще има коронавирус. Не е сериозно. Това, което беше преди 3 години, няма нищо общо с това, което ще е след 4 години", заяви Нейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившият социален министър призна, че "тук-там" има попадения, но той ги определи като "екзотика". Според него едно от лекарствата на българския пазар трябва да бъде нещо, което въобще го няма в България - професионалното ориентиране.

Нейков назова другата фундаментална липса в предизборните програми - изработване на нов закон за здравословни и безопасни условия на труд, който според него задължително трябва да включва "светата троица" на прогреса: директор - човешки ресурси - служба по трудова медицина.

Събеседникът смята, че в момента се заформя "перфектната буря" - трета вълна на Ковид-19, бюджет с рекордно висок дефицит, избори, които няма да излъчат парламент поне два месеца, както и правителство, което мисли за изборите повече от справяне със самата криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ЗАЩО НЕЙКОВ НЕ КАЖЕ КАК БЕЗ МАГИСТРАЛИ ИЛИ АУТОБАНИ ИЛИ ДВУЛЕНТОВИ ПЪТИЩА И ПЛЮС ТУНЕЛИ ЩЕ РАЗВИЕМ ПРОМИШЛЕНОСТ И ТО МОДЕРНА ,СЪВРЕМЕННАТОВА НАЙ ГЛАВНОТО ДРУГОТО Е БЛА БЛА
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бившия социален министър за нищо не ставаняма да забравя как с една луминицентна крушка обикаляше и ни обеждаваше да си я купимслед два месеца излязоха лед крушките много по добри
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След почти 20 години война Виетнам цъфти. След 12 години управление на ГЕРБ България е като Виетнам по време на войната.
7
1
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Поема за Ирина Бокова : Ирина - богинята една за всички времена. Ирина " звездите " си ги нареди други пък ги разреди . Тя уредите взе да ползва , за да подреди всичките звезди и планетите ги натовари, други пък ги разтовари , за да уреди всичките беди на планетата Земя . Автор: Георги Илиев Митев. София (2014). Потърпевш от милицията, военните , полицията , медиците , институции и граждани. Трето поколение репресиран.
6
4
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Само пенсии от БКП ни дават акъл от сутрин до вечер...
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо с африканска политика и африкански икономически мерки искаме да стигнем Западна Европа?Кой е успял с африкански икономически мерки и африкански икономически либертариаризъм да стигне развитите страни?
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разнообразете мако програмата, поканете Калфин. Калфин-Нейков-Калфин-Калфин-Нейков.Този съветник ще ни съветва с африкански съвети. Западна Европа и САЩ правят други неща.
3
2
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Опрощаване на всички заедно . Веднага !2000 минимална пенсия /5000 минимална работна . Солун е български
2
2
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Кое не е вярно?
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не им писна да бълват някакви мантри по студиата? Бездарно инициативни са като комсомолски секретари.