276 машини обработвали републиканските пътища през нощта

Алпинисти обрушат ската при срутището на път II-16 Своге - Ребърково
18 мар 2021 11:36, Елка Василева
1
276 машини обработвали републиканските пътища през нощта
Снимка: архив, БГНЕС

276 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване и хлъзгавост.

Прогнозата на метеоролозите е по високите части в Западна България и Предбалкана да продължат валежите от сняг. В тази връзка Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите, на които им предстои пътуване във високопланинските райони, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри.

За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Поради падналата късно снощи скална маса е затворен за движение участъкът от път II-16 Своге - Ребърково, в района на Елисейна. Обходният маршрут за трафика е по път I-1 Ботевград – София. Направен е оглед и алпинисти ще обрушат и обезопасят ската. Ще бъдат премахнати скалните късове, които от преовлажняването от снеготопенето и дъждовете в последните дни има опасност да се срутят. Геолози също ще огледат терена преди да се възстанови движението в отсечката в следващите часове.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Iozeff преди 3 години
Републиканската пътна мрежа изглежда допотопно! И машините които я обработват ,също!Никога повече герп,ново правителство и около 150-200г работа и тогава България може да се доближи до европейските стандарти! Липса на маркировка,безброй дупки,ръждиви и изкривени мантинели,липса на осветление,липса на пътни знаци,***,25-30годишни коли,хиляди шофьори-комплексари и всичко това само на първо четене! Ако се вгледа човек по-внимателно, ще види че хаосът и простащината са превзели цялата държава!