Българската ваксина се бави заради липса на финансиране

Учени от БАН твърдят, че е 100% безопасна
18 мар 2021 15:03, Петя Славова
150

Готвената българска ваксина ще бъде уникална и 100% безопасна, твърдят учени от БАН. Клиничните изпитвания на препарата са на твърде ранен етап заради липса на финансиране.

Но прототипът ѝ вече е готов – това е протеинова ваксина, която се базира на къси пептиди, които са протеини, части на коронавируса.

Още по темата
"Тя не съдържа цял вирус, тя съдържа само малки частици от него, които са имуногенни и не би могла да бъде опасна по никакъв начин", каза пред Bulgaria ON AIR проф. Пенка Петрова.

И освен, че ще бъде безопасна, българската ваксина ще бъде уникална в световен мащаб, защото до момента такава като нея няма.

"Иновативно е доставянето на ваксината до клетките на човека. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни липидни наночастици от интересни полимери, които осигуряват контролирано освобождаване на ваксината в клетката на човека и задействане на цялата каскада от имунен отговор", допълни проф. Петрова.

Поради липсата на достатъчно средства обаче, клиничните изпитвания върху хора все още са много далеч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие шегувате ли се? Нямат 120 000лв!!! 120 000!!! Това за държавата са никакви пари!!! Толкова ли им трябваха ония изтърбушени самолети, та сега нямат пари да дадат за ваксини? Смешна история
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как ве?!?!?! Нали оня професор Фратев искаше кинти и му дадоха, преди година още. Кви финанси, 80 млн. му даде дадържавата да прай молекули разни.Още ли е на Филипините тоя? Там дет клипове имаше, как се търкаля пиян. Ся пак ли пари иска? Аааа, стига бре, стига...............
109
1
 
4
 
! Отговори
до 130 преди 3 години
До БунгарНе работи така системата, хем искат финансиране хем искат да си запазят авторките права, просто един ден ще се обезцени ще купят авторките права и ще го финансират.Затова графичната система е разработена 70 години ,но апъл и майкрософт много по късно финансират това и мъчеха и потребителите на дос. А докосващия дисплей ,измислянето на Смартфоните е 30 години след изобретяването му.
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
120,000лв., или 0,04 чекмеджета.
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес на олимпиада по математика дали задача: "на опашка за ваксинация се наредили..". И това на малки деца на европейски конкурс :-х Да живее толерастията и новото нормално!!!
106
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немците не дават.За българите е предвидена професията камериерки и хамали
105
1
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
За всичко умно измислено в света се намира финансиране. Достатъчно е да е доказано иновативно и ефективно. Кога най после ще доведем нещо до успешен край? Тези постижения да се рекламират където трябва и инвеститорите ще се появят на момента. Но ,никой не дава пари за съмнителни успехи и открития.Трябва да се докаже.Сега малко ми звучи,...ами опапахме парите...дайте ни още, и после ще видим...what about.
104
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали трябва да се финансират футболни отбори и предизборни кампании. От къде да се намерят пари за българските учени и патенти.
103
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кюлчо да продаде едно кюлчеи да дари парите за българска ваксина.
102
1
 
10
 
! Отговори
По възможностите е преди 3 години
До 126Дори и да са 1,3 милиарда, пак са по-малко е от парите военни играчки или за вносни нетествани ваксини, дето не работят.При допускане до пазара, печалбите ще са много по-големи.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само протокола - трета фаза на тестване струва над 1,3 милиарда долара
100
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие пък? Българска ваксина? Ако беше балетна зала или стадион в обезлюдено село, имаше много по-голям шанс да получи пари.
99
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 115Българските олигарси имат позволението да са такива щото са на държавна хранилка, да не мислиш че са големи предриемачи и подобни глупости :)))
98
9
 
8
 
! Отговори
Без думи преди 3 години
"Уникална в световен мащаб защото такава като нея няма"Ако в БАН са измислили нещо, което дори да има намек, че решава проблема веднага щяха да се затичат към тях всички фармацевтични компании. Та едва ли баш финансирането е проблема. Сега, ако просто искат едни пари и нищо да не правят вече е друг въпроса
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е ваксината която ще си сложа.трбява да я направят задължителна за всички!
96
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАН, щели да правят електронен портал. Ще се казва е-БАН
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 115Е как къде, готвят се за избори. Пък нека балъците да се карат за сини и червени, а сините и червените заедно си пият кафето по яхтите ...
94
6
 
5
 
! Отговори
ХЕ Хе преди 3 години
Като знам какви са ни кръчмите, какво е обслужването, какви условия и хигиена спазваме,какво ни е като цяло отношението към всичко....тия и Витамин Ц да направят нема с пръчка да го пипна !
93
1
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
"Къде са сега българските олигарси и крупни богаташи..."==Ами както винаги, стоят в сянка.Обаче са пуснали подставените си лица, да строят тук, на морето.Или да правят генерални ремонти.Момента бил критичен,казваш.За богатия е критичен само веднъж, когато умира.За бедния е критичен всеки ден.Нали се сещате ?!
92
2
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Нищо, де, финансирането на шкафчетата върви по план, а тиквуня се пери, че работи за народа ...