Над 1000 души дарили плазма през 2021-а, доцент дарил 7 пъти

От кръвния център в София отчитат обаче стремителен спад
18 мар 2021 21:20,
4
Над 1000 души дарили плазма през 2021-а, доцент дарил 7 пъти
Снимка: БГНЕС

505 дарители на кръвна плазма има в София от началото на годината, което отрежда столицата на първо място по брой дарители. В Пловдив те наброяват 164, а във Варна - над 400. За страната броят им надвишава 1000.

Във ВМА има и рекордьор дарител на плазма – доц. Дончо Дончев от отделението по УНГ. Той прави този доброволен жест 7 пъти.

Животоспасяващият кръвен продукт в София се събира в Националния център по трансфузионна хематология и във ВМА, пише вестник "Монитор". В НЦТХ е работено с повече от 400 кандидат-дарители на реконвалесцентна плазма, като успешно дарилите са 354. Получените единици реконвалесцентна плазма са 855. 151 са даренията на кръвна плазма във ВМА. От кръвните центрове отчитат, че най-много търсене на реконвалесцентна плазма е имало в края на миналата година и началото на 2021 година.

Макар в столицата да има най-много дарения на кръвна плазма, в Националния център по трансфузионна хематология в София отчитат спад на желаещите да дарят плазма. По думите на директора на кръвния център д-р Николай Николов броя на желаещите да дарят реконвалесцентна плазма от Нова година досега стремително намаляване. "Повече от наполовина е спаднал интересът към даряването на реконвалесцентна плазма. Преди Нова година се взимаше от 15-20 човека, сега има дни, в които са по един-двама, рядко са по 5-6. Спадът не е малък. Кампаниите не са спирали, но явно хората се притесняват", коментира още д-р Николов.

По думите му не са много дарилите плазма повече от веднъж, но има и хора, направили това по 2, 3, 4 и дори повече пъти. Процедурата с многократно дарение на плазма се прави по определена схема и утвърдени стандарти, за да не се вреди на здравословно състояние на човека. Ако един дарител се чувства добре и даде 600 мл плазма, това се равнява на три терапевтични дози, които могат да помогнат на трима лежащо болни.

Кандидатите трябва да отговарят на определени условия, за да дарят реконвалесцентна плазма. Общо времето, включващо снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма, не отнема повече от час-час и половина. Взетата плазма в центъра се изследва за наличие на антитела във ВМА, като ако са под определена норма, продуктът не влиза в употреба.

Във ВМА даренията на плазма са 151 от началото на годината. За разлика от НЦТХ във военната болница не отчитат голям спад на желаещите да дарят плазма. Ноември-януари е бил пикът на отзовалите се да дарят плазма, след това кандидатите са намалели, но все още продължава да има интерес от страна на желаещите да дарят реконвалесцентна плазма, коментира проф. Румен Попов, който е началник на Центъра по трансфузионна хематология към ВМА. Той отчита като положителна тенденция, че кандидатите на реконвалесцентна плазма в лечебното заведение покриват нуждите на всички пациенти на ВМА, включително и на структурите извън София.

"Това е нещо, с което може само да се гордеем, защото имаме необходимото количество да помогнем на всички пациенти", подчерта проф. Попов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Публикувайте списък на тези, на които са преливали плазма. Всеки може да дари, но за да получиш това лечение трябва да си от политическия или културен елит.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имали бол кръв, дарили.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОАз нали ти дарих